Radio e Jashtme e Kinës
Lajme
• Xi Jinping: Populli kinez, hapa të pandalshëm drejt zhvillimit

Sesioni i parë i legjislaturës së 13-të të Asamblesë Kombëtare Popullore të Kinës u mbyll të martën në Pekin...

• "Lavdia ime vjen nga puna ime"
• Li Keqiang: Kina nuk do të synojë kurrë ekspansionin
• Li Keqiang: Në Kinë nuk do të lindin rreziqet sistematike financiare
• Video/  Li Keqiang: Asnjë vend nuk përfiton nga lufta tregtare kino-amerikane
• Li: Përpjekjet e pretendimet për "pavarësinë e Tajvanit" nuk do të tolerohen
• Kinë: Kryeministri Li Keqiang e vë theksin te garantimi i sigurisë së pronës
• Kinë-Rusi, priten 100 miliardë dollarë shkëmbime tregtare në vit
• Kryeministri kinez e vë theksin te rëndësia e garantimit të punësimit
• Kryeministri: Kina do të zgjerojë më tej hapjen
• Li Zhanshu: Këmbëngulje në mendimin orientues kombëtar të përcaktuar në Kushtetutë
• Kryeministri Li thekson rëndësinë e përmirësimit të klimës së biznesit
më tepër>>>>>

Xi Jinping: Populli kinez, hapa të pandalshëm drejt zhvillimit
AKPK

 

Asambleja Kombëtare Popullore(AKPK), si organ suprem i pushtetit të Kinës, formon dhe kontrollon Këshillin e Shtetit, Gjykatën e Lartë Popullore dhe Prokurorinë e Lartë Popullore. Konferenca Konsultative Politike e Popullit Kinez, si front patriotik për ribashkimin e atdheut, është institucioni i rëndësishëm i bashkëpunimit shumëpartiak dhe të konsultimeve politike nën drejtimin e PK të Kinës.

KKPPK

 

Anëtarët e KKPPK-së janë të pranishëm në një pjesë seancash të Asamblesë Popullore dhe diskutojnë e paraqitin propozime për raportet mbi veprimtaritë, të bëra në seancat e Asamblesë Popullore, por ata nuk kanë të drejtë për votimin e këtyre raporteve. Ligjvënësit në Asamblenë Kombëtare Popullore, që quhen edhe deputetë, përgjigjen për shqyrtimin e këtyre raporteve.

1. Kushtetuta është ligji themelor i shtetit dhe baza e përgjithshme e qeverisjes së vendit që ka statusin, efektin dhe autoritetin ligjor më të lartë. Kushtetuta është dokumenti themelor i përgjithshëm, i qëndrueshëm dhe afatgjatë.
2.  Çdo organizatë ose individ duhet të veprojë brenda kuadrit të Kushtetutës dhe ligjit. Të gjithë qytetarët, organizatat shoqërore dhe agjencitë shtetërore duhet ta përdorin Kushtetutën dhe ligjet si kod sjelljeje, të ushtrojnë të drejtat ose kompetencat e tyre dhe të zbatojnë detyrat ose përgjegjësitë në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet.
3.  Partia jo vetëm i udhëheq njerëzit të formulojë ligje kushtetuese, por gjithashtu i drejton ata t'i zbatojnë ligjet. Partia duhet të veprojë brenda kuadrit ligjor kushtetues për të siguruar që ajo drejton formulimin e ligjeve, siguron zbatimin e tyre dhe merr drejtimin e respektimit të ligjit.
4.  Kushtetuta është ligji themelor i vendit. Që të jemi të vendosur për qeverisjen e vendit sipas ligjit, së pari duhet t'i përmbahemi parimit të qeverisjes në përputhje me kushtetutën, veprimin e administratës sipas ligjit dhe respektimin e parimit qeverisës sipas Kushtetutës.
5. Respektimi i qeverisjes kushtetuese të vendit dhe qeverisja sipas kushtetutës përfshin mbështetjen pa rezerva të statusit udhëheqës të Partisë Komuniste të Kinës siç përcaktohet nga Kushtetuta dhe këmbënguljen në sistemin shtetëror të diktaturës demokratike të popullit dhe sistemit të Asamblesë Kombëtare Popullore.
6.  Ne duhet të intensifikojmë popullarizimin universal, të ndërtojmë një kulturë ligjore socialiste dhe të vendosim konceptin e sundimit të ligjit, supremacinë e së drejtës kushtetuese dhe barazinë para ligjit. Organizatat partiake në të gjitha nivelet dhe të gjithë anëtarët e partisë duhet të marrin rolin udhëheqës në respektimin e përdorimit të ligjit. Asnjë organizatë ose individ nuk mund ta ketë privilegjin ta tejkalojë ligjin kushtetues.

7. Duhet të vazhdojmë të mësojmë nga të rinjtë, të ndërthurim edukimin ligjor kushtetues në sistemin arsimor kombëtar dhe të udhëzojmë të rinjtë për të zotëruar njohuri ligjore kushtetuese që nga mosha e vogël, për të krijuar një vetëdije ligjore kushtetuese dhe për të zhvilluar zakonin e respektimit të ligjit. Është e domosdoshme të përmirësohet sistemi i studimit të ligjeve kushtetuese nga administrata, të promovohen zyrtarë udhëheqës për të forcuar studimet kushtetuese, rritur vetëdijen kushtetuese dhe për të marrë drejtimin në respektimit të kushtetutës.

Video

• Video/  Li Keqiang: Asnjë vend nuk përfiton nga lufta tregtare kino-amerikane

• Video/  Xi Jinping betohet pas rizgjedhjes në postin e kreut të shtetit

• Video/  Ambasadori Belortaja: Programi i qeverisë kineze, platformë e qartë e gjithëpërfshirëse

• Video/  Kina mohon përpjekjen për të zëvendësuar ShBA-në në çështjet globale, ministri Wang Yi tregon diplomacinë në vitin 2018

• Video/  Mediat shqiptare ndjekin drejtpërdrejt hapjen e sesionit parlamentar të Kinës

• Video/  Kinë, hapet sesioni vjetor i Asamblesë Kombëtare Popullore

• Kryeministri Li, Kina nuk kërkon luftë tregtare me ShBA-në

• Kinë: Rritja e PBB-së në 2017-n 6.5%, përmirësim të ekonomisë reale
Më shumë
Ambasadori Belortaja: Programi i qeverisë kineze, platformë e qartë e gjithëpërfshirëse
Ambasadori i Shqipërisë në Kinë, Selim Belortaja, e vlerësoi programin e qeverisë kineze të paraqitur para Asamblesë Kombëtare Popullore nga kryeministri Li Keqiang...
Asambleja Kombëtare Popullore e Kinës
Asambleja Kombëtare Popullore (AKPK-ja), si organ suprem i pushtetit të Kinës, formon dhe kontrollon Këshillin e Shtetit, Gjykatën e Lartë Popullore dhe Prokurorinë...
Buxheti për mbrojtjen dhe PBB-ja e Kinës pasqyrojnë qëndrueshmëri
Kinezët po ecin me hap të madh dhe të qëndrueshëm, dhe nuk po vrapojnë. Kina po ngrihet në arenën ndërkombëtare plot vetëbesim.
Video/  Mediat shqiptare ndjekin drejtpërdrejt hapjen e sesionit parlamentar të Kinës

Për herë të parë disa prej mediave shqiptare e ndoqën drejtpërdrejt hapjen e sesionit të Asamblesë Kombëtare Popullore të Kinës dhe mbajtjen e raportit të punës së qeverisë, nga kryeministri Li Keqiang...

PKK-ja nxit reforma gjithëpërfshirëse
Plenumi i tretë i Komitetit Qendror të 19-të të PKK-së i mbylli punimet në ditën e fundit të shkurtit, me lëshimin e një komunikate ku zotohet për thellimin e reformave gjithëpërfshirëse...
'Brezi dhe Rruga' në fokus të sesionit parlamentar të Kinës

Ashtu siç ishte parashikuar, nisma "Brezi dhe Rruga" e Kinës po diskutohet gjerësisht gjatë sesionit vjetor parlamentar. Disa prej këshilltarëve kryesorë thonë se tani programi po fiton vëmendje më të madhe në botë...

Dy sesionet politike të Kinës dhe media
Të premten pasdite u hap në Pekin sesioni i 5-të vjetor i Komitetit të 12-të Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez (KKPPK). Interesimi i medias vendëse...
China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China