Autori gjerman Arian Zenz akuzoi në një artikull të fundit autoritetet kineze se kanë detyruar qindra ujgurë që të punojnë në vjeljen e pambukut. Por në fakt, fermerët vendorë i hodhën poshtë të enjten akuzat, duke thënë se ky artikull u ka shkaktuar atyre humbje ekonomike. Mixhit Timit, një fermer pambuku nga qyteti Kuqa në Xinjiang, zotëron një arë prej 200 mijë metrash katrorë, që i siguron të ardhura vjetore rreth 150 mijë juanë (mbi 23 mijë dollarë). Ai thotë që vjelja e pambukut është shumë e mekanizuar dhe sjell të ardhura të larta.