Foto; VCG

Foto; VCG

Kapaciteti total i instaluar i fuqisë së provincës Yunnan të Kinës jugperëndimore kishte arritur në 106 milionë kilovat deri në fund të vitit 2021, me kapacitetin e instaluar të energjisë së gjelbër që kalon 90 milionë kilovat që përbën rreth 90 për qind të totalit, njoftoi administrata provinciale e energjisë. Shifra ishte 2.5 herë më e madhe se ajo e vitit 2012.Gjatë dekadës së fundit, shumica e hidrocentraleve kryesore janë vënë në punë në Yunnan, tha Lu Wenxiang, drejtor i administratës së energjisë të provincës.

Gjithsej 12 hidrocentrale janë vënë në punë në provincë radhazi dhe një sërë teknologjish dhe treguesish kanë arritur përparime të mëdha.Kapaciteti i instaluar i hidrocentralit në Yunnan është rritur nga 34.99 milion kilovat në 78.2 milion kilovat, duke u renditur i dyti në vend për sa i përket kapacitetit të instaluar. Yunnan është gjithashtu shtëpia e shtatë nga 10 hidrocentralet më të mira në Kinë.

Provinca ka përshpejtuar në mënyrë gjithëpërfshirëse zhvillimin dhe ndërtimin e energjisë së re. Gjatë dekadës së fundit, kapaciteti total iinstaluar i energjisë së erës dhe prodhimit të energjisë fotovoltaike në krahinë është rritur nga 1.53 milion kilovat në 12.78 milion kilovat, një rritje prej 7.35 herë, dhe 50 milion kilovat do të shtohen në tre vitet e ardhshme. (Fatosi)