Foto: VCG

Foto: VCG

Ministria e Jashtme kineze dënoi të martën vizitën e një ligjvënësi japonez në rajonin e Tajvanit të Kinës, duke e quajtur atë "flagrante".

Sipas raporteve, Keiji Furuya, një ligjvënës i Partisë Liberaldemokrate të Japonisë dhe kryetar i Këshillit Konsultativ të Anëtarëve të Dietit Japoni-Kore e Jugut, është në Tajvan për një vizitë nga 22 deri më 24 gusht dhe do të takohet me Tsai Ing-wenin.

Vizita e Furuya-s në rajonin e Tajvanit të Kinës duke shpërfillur demarshet solemne të Pekinit, është një ndërhyrje e rëndë në punët e brendshme të Kinës, shkel në mënyrë të hapur parimin e "Një Kine" dhe frymën e katër dokumenteve politike kino-japoneze dhe u dërgon një sinjal seriozisht të gabuar forcave separatiste të "Pavarësisë së Tajvanit", vuri në dukje një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme kineze në një deklaratë.

Sipas tij, Kina do të marrë masa të forta e të vendosura për të mbrojtur sovranitetin kombëtar dhe integritetin territorial.

Duke vënë në dukje se Tajvani është një pjesë e patjetërsueshme e territorit të shenjtë të Kinës, zëdhënësi paralajmëroi se çështja e Tajvanit qëndron në bazën politike të marrëdhënieve kino-japoneze dhe lidhet me besimin themelor ndërmjet dy vendeve.

“Pala japoneze i bëri një premtim solemn palës kineze për këtë çështje," theksoi zëdhënësi.

Japonia dikur e mbajti Tajvanin nën sundimin e vet kolonial për gjysmë shekulli, thuhet në deklaratë, duke shtuar se Japonia është historikisht përgjegjëse për veprimet keqbërëse serioze ndaj popullit kinez dhe ka edhe më shumë arsye për të qenë e matur në fjalët dhe veprimet e saj.

Zëdhënësi përmendi gjithashtu se ndonjë politikan japonez, për përfitime egoiste politike, ka bashkëpunuar me forcat e "pavarësisë së Tajvanit" për të bërë një farsë politike, ashtu siç kanë vepruar disa të tjerë përpara tij.