Foto: VCG

Foto: VCG

Një ekspozitë e relikteve kulturore që tregon historinë e zhvillimit të metalurgjisë përgjatë rrugës së lashtë të mëndafshit është hapur në Dunhuang, një qytet i njohur i Rrugës së Mëndafshit në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, njofton Xinhua.

Ekspozita përbëhet nga 254 objekte metalike si bronzi, zbukurime ari dhe statuja bronzi e një tempulli të stilit Gandhara, si dhe monedha ari dhe argjendi, që paraqesin qytetërime në zona nga fusha e Mesopotamisë deri në pellgun e Amu Darya në qendër, Azia, dhe nga rajoni Gandhara në vendet e Azisë Lindore.

Këto relikte kulturore, që datojnë 4000 vjet më parë, paraqesin teknikat metalurgjike të qytetërimeve të hershme, si dhe procesin e përhapjes dhe përzierjes së metalurgjisë përgjatë Rrugës së lashtë të Mëndafshit, sipas Akademisë Dunhuang.

Ekspozita, e bashkëorganizuar nga Akademia Dunhuang dhe Muzeu Hirayama Ikuo i Rrugës së Mëndafshit të Japonisë, do të zgjasë deri më 18 nëntor.

Tokot Hirayama, kurator i Muzeut të Rrugës së Mëndafshit Hirayama Ikuo, tha se ata shpresojnë se ekspozita të promovojë komunikimin kulturor dhe bashkëpunimin midis Kinës dhe Japonisë.

Ekspozita mishëron shkëmbimet kulturore midis dy vendeve, si dhe lidhjen e ngushtë të njerëzve midis vendeve përgjatë Rrugës së Mëndafshit, tha Su Bomin, drejtore e Akademisë Dunhuang.(Fatosi)