Në vitin 1979, ish-presidenti amerikan Jimmy Carter njoftoi se ShBA-ja e pranon qëndrimin kinez që ka vetëm një Kinë dhe Tajvani është pjesë e Kinës. Por ajo që bëri Pelosi ishte një shkelje e drejtpërdrejtë e këtij pranimi. Bashkëpunëtori i lartë në Qendrën për Kinën dhe Globalizimin Mario Cavolo, së bashku me shumë amerikanë të tjerë, janë të shqetësuar nga ajo që po bën qeveria amerikane, sepse është një rrugë luftënxitëse.