Lidhur me të kaluarën dhe të tashmen e çështjes së Tajvanit, autori amerikan Brian Bercker vuri në dukje se parimi i “Një Kine” ka qenë gjithmonë një "mur mbrojtës" për ecjen përpara të marrëdhënieve kino-amerikane. Nancy Pelosi e ka dëmtuar rëndë atë duke vizituar Tajvanin. Bercker tha se populli amerikan nuk dëshiron një tjetër konflikt pas luftërave të shumta në dekadat e fundit, veçanërisht jo një me Kinën.