Me shpalljen e informacionit të laboratorëve biologjikë nga Rusia, 336 laboratorë të tillë të Shteteve të Bashkuara jashtë vendit janë zbuluar. Analisti i Grupit Mediatik të Kinës (CMG) përdori të dhënat e mëdha për të analizuar 5 629 kontrata, për të zbuluar forcën shtytëse që qëndron prapa këtyre biolaboratorëve: Agjencinë për Zbutjen e Kërcënimeve të Mbrojtjes (DTRA) të ShBA-së. Analiza tregoi se pas vitit 2001, kostoja e laboratorëve biologjikë amerikanë jashtë vendit u rrit ndjeshëm.

foto nga VCG

foto nga VCG

Analisti zbuloi se në korrik 2001 Shtetet e Bashkuara jo vetëm që nuk pranuan verifikimin në kuadër të Konventës së Armëve Biologjike, por edhe u tërhoqën drejtpërdrejt nga negociatat për krijimin e mekanizmit të kontrollit. Gjatë negociatave, vetë Shtetet e Bashkuara pranuan se mijëra objekte ishin përfshirë në studimin dhe prodhimin e armëve biologjike, kështu që tërheqja nga mekanizmi hapi gjithashtu rrugën për kërkimet biologjike amerikane jashtë vendit. Që atëherë, një javë pas 11 shtatorit, "letrat e antraksit" u dërguan në Kongresin e ShBA-së dhe redaksitë e medieve amerikane. Në vitin 2001, sulmet e njëpasnjëshme terroriste e bënë "antiterrorizmin" përparësinë e Shteteve të Bashkuara. Antiterrorizmi i Shteteve të Bashkuara është që të vë në dukje së pari Irakun si vrasës pas "Letër Anthrax". Ajo që e bëri këtë akuzë nuk ishte FBI-ja që përgjigjej për hetimin, por një gazetar që filloi nga 1998 të ndihmonte Patrick të dalë shpesh në raporte të medieve, (Patrich është Ish-kreu i programit të luftës biologjike DePauw në Shtetet e Bashkuara, përvetëson teknologji të re për antraksin e armatosur dhe 5 patentat për armët biologjike janë ende sekrete të SHBA-së. ). Mbas kësaj, Shtetet e Bashkuara injoruan absolutisht të dhënat se antraksi vinte nga DePauw dhe nisën luftën e Irakut në emër të "antiterrorizmit".

foto nga VCG

foto nga VCG

Laboratorët biologjikë amerikanë gjithashtu nisën të zgjerohen me shpejtësi jashtë vendit dhe që atëherë janë përhapur në mbarë botën. Për sa u përket laboratorëve në Ukrainë, 20 ushtarë vdiqën papritur nga virusi i gripit, ndërsa pati një shpërthim të pneumonisë së panjohur rreth bazës së Fort Detrick-ut para pandemisë...