stërvitje ushtarake Kore e Jugut-SHBA (Foto: VCG)

stërvitje ushtarake Kore e Jugut-SHBA (Foto: VCG)

Aktivistët e paqes të Koresë së Jugut të hënën bënë thirrje për një ndalim total të takimit vjetor Kore e Jugut-SHBA, stërvitje ushtarake që përfshin manovra në shkallë të gjerë në terren, duke thënë se prova e luftës përshkallëzon tensionet në Gadishullin Korean, njofton Xinhua.

Aktivistët me Solidaritetin për Paqe dhe Ribashkim të Koresë (SPARK) mbajtën një tubim proteste përpara zyrës presidenciale në qendër të Seulit, ku është edhe selia e ministrisë së mbrojtjes.

SPARK tha në një deklaratë se stërvitja Ulchi Freedom Shield (UFS) që ringjall manovrat në terren, të pezulluara për vitet e fundit që nga Deklarata e Panmunjom 2018 do të intensifikojë konfrontimet midis Koresë së Jugut dhe Republikës Popullore Demokratike të Koresë (DPRK) dhe midis DPRK dhe Shtetet e Bashkuara.

Stërvitja UFS do të zgjasë nga e hëna deri më 1 shtator. Sipas Shefit të Shtabit të Përbashkët të Koresë së Jugut (JCS), DPRK e ka denoncuar atë si një provë fustani për pushtimin në veri.

Stërvitja e sapoemëruar e verës thuhet se do të përfshijë 13 manovra në terren, duke përfshirë ato të një shkalle regjimenti ose më të lartë, të cilat nuk ishin kryer që nga nënshkrimi i Deklaratës së Panmunjom gjatë samitit ndër-korean në prill 2018.

Protestuesit nga SPARK brohorisnin slogane "Stop provës së luftës" dhe mbanin pankarta të ndryshme ku lexonin "Ndaloni kërkimin për të krijuar mbrojtjen raketore (Kore e Jugut)-SHBA-Japoni, aleancë trepalëshe (ushtarake)", ose "Refuzoni provën e luftës për të mobilizuar (Jug) Trupat koreane për mbrojtjen e Shteteve të Bashkuara dhe Japonisë”.

Në një deklaratë të veçantë, Solidariteti Popullor për Demokraci Pjesëmarrëse (PSPD) u kërkoi qeverive të Koresë së Jugut dhe Shteteve të Bashkuara të bëjnë përpjekje për të krijuar atmosferë për dialog me DPRK.

Grupi qytetar tha se stërvitja ushtarake agresive do të dëmtojë çdo moment dialogu në Gadishull dhe do ta bëjë më të vështirë përmirësimin e situatës në Gadishull.

Ndërkohë, JCS tha se manovrat në terren të stërvitjes UFS do të jenë pjesërisht për vlerësimin e aftësisë së plotë operacionale (FOC), një procedurë kyçe për transferimin e bazuar në kushte të kontrollit operacional të kohës së luftës mbi trupat e Koresë së Jugut nga Uashingtoni në Seul, të cilin Koreja e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara kanë rënë dakord.

Para stërvitjes UFS, të dy palët kryen stërvitje paraprake javën e kaluar.(Fatosi)