Forcat Ajrore Mbretërore të Mbretërisë së Bashkuar "frynë artificialisht" numrat e saj të diversitetit, në një përpjekje për të përmbushur një objektiv kryesor të qeverisë për rekrutimet e femrave dhe minoriteteve etnike, sipas dokumenteve të zbuluara, shkruan CGTN.

RAF këmbëngul se nuk ka vepruar në asnjë mënyrë në mënyrë të paligjshme me praktikat e saj të rekrutimit.

Ministri i Shtetit i Mbretërisë së Bashkuar për Forcat e Armatosura James Heappey tha se çdo provë e diskriminimit pozitiv do të hetohej dhe nuk do të tolerohej.

"Ne kemi kërkuar që Forcat e Armatosura të përmirësojnë diversitetin e tyre, por nuk do të pranojmë kurse që fillojnë asgjë tjetër përveçse të plota, dhe nuk do të pranojmë asnjë ulje të standardeve dhe nuk do të pranojmë asnjë ndikim operacional," tha ai për Sky.

"Por ne jemi të kënaqur që shefi i shtabit ajror dhe ekipi i tij të shikojnë se çfarë mund të bëjnë ligjërisht në aspektin e veprimit pozitiv, me kusht që të përmbushen kushtet që Sekretari i Shtetit dhe unë kemi vendosur."

Sipas Sky News, burimet e informuara kanë pretenduar se oficerëve të rekrutimit iu kërkua t'i jepnin përparësi vendosjes së grave dhe pakicave etnike në kurse trajnimi në vitin deri më 31 mars 2021. “Ky ishte qartësisht diskriminim pozitiv”, tha burimi.

Diskriminimi pozitiv përkufizohet si praktikë ose politikë e favorizimit të individëve që i përkasin grupeve të njohura se janë diskriminuar më parë. Kjo është e paligjshme sipas legjislacionit të barazisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Veprimi pozitiv, nga ana tjetër, i mundëson punëdhënësit të ndërmarrë veprime të caktuara për të përmirësuar diversitetin e vendit të punës. Më parë gjatë javës, kreu i rekrutimit të RAF kishte dhënë dorëheqjen për ato që burimet e mbrojtjes i përshkruan si objektiva "të pamundur" të diversitetit për vitin aktual.

E udhëhequr nga Shefi i Ajrit, Sir Mike Wigston, forca po përpiqej të përmbushte objektivat e vendosura nga qeveria për të rritur fluksin e rekruteve femra në 20 përqind dhe atë të pakicave etnike në 10 përqind deri në vitin 2020. Më 24 mars 2021, RAF deklaroi se këto objektiva ishin përmbushur. (Fatosi)