VCG

VCG

Situata e kontrollit të drogës në Kinë është përmirësuar vitet e fundit për shkak të luftës së intensifikuar të vendit kundër narkotikëve dhe dënimeve të ashpra për kriminelët përkatës, por varietetet e reja të drogave të ndaluara dhe metodat e trafikimit mbeten një sfidë e madhe, njofton “CGTN”.

Numri i krimeve të lidhura me drogën u ul në 54.000 në vitin 2021 nga 140.000 në 2017-n, me një rënie mesatare vjetore prej më shumë se 20 për qind për pesë vjet rresht, thanë zyrtarët në një konferencë për shtyp të mbajtur nga Ministria e Sigurisë Publike, në prag të Ditës Ndërkombëtare Kundër Abuzimit të Drogave dhe Trafikimit të Paligjshëm.

VCG

VCG

Sipas të dhënave, në fund të vitit 2021, Kina kishte gati 1.49 milionë përdorues të drogave të paligjshme të regjistruar, 42.1 për qind më pak nga viti 2016, duke përfshirë 121.000 përdorues droge të identifikuar rishtazi, 72.8 për qind më pak nga viti 2016.

Përveç kësaj, Kina ka parë gjithashtu një rënie të vazhdueshme në çështjet penale të lidhura me drogën që nga viti 2015.

Në vitin 2021, gjykatat kineze përfunduan 56.000 çështje penale të lidhura me drogën, pothuajse 60 për qind më pak krahasuar me 139.000 në vitin 2015, një rekord i lartë, sipas një statistike të lëshuar nga Gjykata e Lartë Popullore (SPC).

VCG

VCG

Gjykatat në të gjithë vendin kanë dhënë gjithmonë dënime të ashpra për kriminelët e përfshirë në vepra të lidhura me drogën në dekadën e fundit, me një shkallë krimi prej 23.09 për qind, që do të thotë një dënim me burg prej të paktën pesë vjet.

Në ditët e sotme, substancat narkotike dhe psikotrope janë vënë nën kontroll ligjor edhe në Kinë. Vendi ka tashmë 449 lloje narkotikësh dhe substancash psikotrope në listën e drogave të kontrolluara dhe 58 prej tyre janë shtuar vitin e kaluar. (Fatosi)

VCG

VCG