Nga Zhang Jianxhin, Wang Bin dhe Jin Ling

Rritja e rasteve të reja me koronavirus dhe transmetueshmëria më e lartë e variantit Omicron kanë rritur pasiguritë, duke e shtyrë qeverinë të zbatojë masa më të rrepta parandalimi dhe kontrolli në vend. Për shembull, qytete të tilla si Shangai dhe Changchun, provinca Jilin, kanë qenë nën izolim për javë të tëra. Krahasuar me ditët e para të pandemisë, njerëzit tani janë më të shqetësuar për ndikimet e rënda të infeksioneve në rritje në ekonomi dhe si të përshtaten me kufizimet në lëvizjet e tyre.

Studimet tregojnë se rreth një e treta e njerëzve që qëndrojnë në shtëpi për shkak të kufizimeve të rrepta ka të ngjarë të vuajnë nga depresioni, ankthi, pagjumësia dhe/ose reagimi akut i stresit dhe më shumë se 10 për qind e tyre nuk mund të shërohen plotësisht nga këto gjendje mendore. kushtet edhe pasi situata të kthehet në normalitet. Prandaj, duhet t'i kushtohet më shumë vëmendje shëndetit mendor të njerëzve.

Duke pasur parasysh rritjen e infeksioneve lokale, sporadike të grupimeve, njerëzit janë më të shqetësuar për plotësimin e nevojave të tyre themelore sesa kërcënimin e virusit, gjë që shpjegon pse shumë vuajnë nga depresioni. Ruajtja e distancimit social dhe ndjekja e protokolleve të tjera të COVID-19 për një kohë të gjatë, të cilat prishin jetën normale dhe mjegullojnë kufijtë e punës dhe jetës, dhe pasiguria për të ardhmen e tyre mund ta bëjë edhe personin më të fortë mendërisht shumë ankth dhe stresues.

Ata që duhet të qëndrojnë në shtëpi për një kohë të gjatë luftojnë për të përmbushur nevojat e përditshme dhe përballen me lloj-lloj shqetësimesh dhe përballen me të ardhura më të ulëta apo edhe papunësi, gjë që mund të çojë në ankth dhe probleme të tjera mendore, duke përfshirë pagjumësinë.

Indeksi Baidu tregon se që nga marsi, kërkimi për "këshillim psikologjik" është rritur në Shangai. Gjatë 30 ditëve të fundit, popullariteti i termit është rritur 253 për qind nga viti në vit, gjë që tregon se një numër në rritje i banorëve të Shangait po përballen me probleme psikologjike. Sipas të dhënave, që nga shpërthimi i pandemisë, rastet e depresionit janë rritur me më shumë se 70 milionë, pacientët me ankth me rreth 90 milionë dhe rastet e pagjumësisë me qindra milionë. “Beteja psikologjike” kundër pandemisë është vërtet e mundimshme.

Iniciativa për Kinën e Shëndetshme, një projekt kyç kombëtar mjekësor, fokusohet ndër të tjera në shëndetin mendor të njerëzve.

Lei Zhenglong, zëvendësdrejtor i Byrosë së Komisionit Kombëtar të Shëndetit për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, tha së fundmi se rritja e ndërgjegjësimit të publikut për shëndetin mendor është një nga mënyrat më të mira për të rritur shëndetin e tyre mendor. Vërtetë, përmbushja e kërkesës në rritje për këshillim psikologjik është një sfidë. Por është gjithashtu një mundësi për industrinë që të përmirësohet dhe zgjerohet dhe të bëjë më shumë fitime duke përmbushur kërkesën në rritje.

Së pari, është e nevojshme të rriten përpjekjet për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për shëndetin mendor, në mënyrë që ata të përballen më mirë me efektet e pandemisë duke kuptuar se ankthi, depresioni dhe pagjumësia janë reagime normale ndaj masave strikte të parandalimit dhe kontrollit të pandemisë, dhe duke gjetur mënyra. për t'i kapërcyer ato.

Së dyti, ekziston nevoja për të promovuar teknikat e vetë-kujdesit mendor dhe përdorimin e "mjeteve kulturore" për t'u marrë me mendimet negative. Meditimi dhe ushtrimet e rregullta, si dhe hobi të tilla si piktura, kaligrafia, dëgjimi ose luajtja e muzikës dhe kërcimi mund të ndihmojnë në largimin e vëmendjes së një personi nga efektet e pandemisë dhe lehtësimin e stresit.

Sipas një sondazhi të fundit, rreth 27 për qind e banorëve të Shangait kanë praktikuar meditim dhe ata që e bëjnë këtë janë më pak të shqetësuar dhe të dëshpëruar në krahasim me ata që nuk e bëjnë këtë.

Së treti, është e rëndësishme të aktivizoni sistemin e mbështetjes psikologjike dhe të përdorni mjete inovative për të bashkëvepruar me njerëz të tjerë në internet.

Meqenëse masat strikte të parandalimit dhe kontrollit kanë kufizuar lëvizjen e njerëzve dhe kanë reduktuar komunikimin ballë për ballë, njerëzit nuk mund të plotësojnë shumë nga nevojat e tyre psikologjike dhe shpirtërore në mënyra tradicionale. Por me ndihmën e internetit, njerëzit mund të mbajnë kontakte me familjen dhe miqtë e tyre dhe të marrin mbështetjen sociale aq të nevojshme dhe të marrin njëfarë kënaqësie shpirtërore.

Së katërti, ekziston gjithashtu nevoja për të reduktuar stigmën e problemeve mendore dhe për të inkurajuar njerëzit që të kërkojnë këshillim dhe trajtim profesional, veçanërisht për shkak se problemet psikologjike janë rritur me më shumë se 30 për qind që nga shpërthimi i pandemisë. Me pak fjalë, njerëzit nuk duhet të hezitojnë të kërkojnë këshillim, veçanërisht nëse problemet e tyre nuk ulen. Së pesti, është gjithashtu e rëndësishme të qëndroni pozitivë dhe të përpiqeni të ndani disa momente të lumtura me të tjerët. Pandemia ka ndikuar në ekonomi, ka prishur ëndrrat dhe karrierën e njerëzve dhe ka dëmtuar besimin social, duke krijuar probleme psikologjike për disa. Si i tillë, njerëzit nuk duhet të fokusohen së tepërmi në problemet e shkaktuara nga pandemia, dhe në vend të kësaj të mendojnë për të fituar betejën kundër virusit.

Ndarja e momenteve të lumtura do të ndihmojë në rindërtimin e besimit shoqëror dhe do të rrisë besimin e njerëzve se ata përfundimisht do të fitojnë luftën kundër virusit dhe do të ndjekin një jetë të lumtur.

Autorët e artikullit

Zhang Jianxin është një studiues në Institutin e Psikologjisë, Akademinë Kineze të Shkencave dhe drejtuese e Shoqatës Kineze të Psikologjisë Sociale; Wang Bin është profesor i asociuar i psikologjisë dhe Jin Ling është një bashkëpunëtor kërkimor në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Jugperëndimore.