Presidenti Xi Jinping tha të hënën se Kina është e gatshme të japë kontribute më të mëdha për shëndetin e njerëzimit, duke rritur shkëmbimet e shëndetit publik dhe bashkëpunimin me komunitetin ndërkombëtar.

Xi i bëri komentet në një mesazh urimi për Forumin Ndërkombëtar për 50-vjetorin e Zbulimit të Artemisinin dhe për ndërtimin e një komuniteti global të shëndetit për të gjithë.

Kina ka shpëtuar miliona jetë në mbarë botën, veçanërisht në vendet në zhvillim, duke promovuar aplikimin global të substancës, e cila u zbulua dhe u nxor për herë të parë në “Artemisia annual” nga shkencëtarët kinezë, duke kontribuar ndjeshëm në parandalimin dhe kontrollin e malaries në mbarë botën, tha kreu i shtetit i Kinës.

Artemisinin e ka ndihmuar Kinën të eliminojë malarian, tha Xi, duke shtuar se vendi shpreson të punojë me botën për të trajtuar kërcënimet dhe sfidat globale dhe për të ndërtuar një komunitet global të shëndetit për të gjithë.

Shkencëtarja Tu Youyou, fituese e çmimit Nobel 2015, bën kërkime në laboratorin e saj në Pekin. Foto nga Xinhua

Shkencëtarja Tu Youyou, fituese e çmimit Nobel 2015, bën kërkime në laboratorin e saj në Pekin. Foto nga Xinhua

E hëna shënoi Ditën Botërore të Malaries. Është një Agjendë e Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin e Qëndrueshëm 2030 për t'i dhënë fund malaries, një sëmundje kërcënuese për jetën që paraqet probleme afatgjata të shëndetit publik në shumë zona, veçanërisht në Afrikën Sub-Sahariane.

Duke cituar statistikat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Këshilltari Shtetëror dhe Ministri i Jashtëm kinez Wang Yi, i cili lexoi mesazhin e presidentit Xi në forum, tha se rreth 240 milionë njerëz në Afrikën Sub-Sahariane kanë përfituar nga terapitë e kombinuara të bazuara në artemisinin.

Deri në fund të vitit 2021, Kina ka siguruar medikamente të bazuara në artemisininë të mjaftueshme për miliarda njerëz, ka trajnuar dhjetëra mijëra teknikë kundër malaries për vendet në zhvillim dhe ka ndërtuar qendra për parandalimin dhe kontrollin e malaries për 30 vende, tha kryediplomati i Kinës Wang.

Populli kinez ka qëndruar gjithmonë në krah me njerëzit në mbarë botën për të trajtuar sfidat e shëndetit publik, duke përfshirë SARS dhe Ebola, tha Wang, duke shtuar se Kina ka kryer operacionin më të madh humanitar emergjent që nga themelimi i saj për të luftuar pandeminë COVID-19.

Shkencëtarja Tu Youyou, një laureate e çmimit Nobel 2015 dhe ekipi i saj u frymëzuan nga literatura e lashtë e mjekësisë tradicionale kineze për të zbuluar artemisininën në 1971.

Duke vënë në dukje një rritje të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë së malaries në vitet e fundit, Tu tha në një video të regjistruar drejtuar Forumit se sëmundja infektive e shkaktuar nga mushkonjat mbetet një sfidë serioze e shëndetit publik për botën.

Zbulimi i Artemisinin ka kontribuar shumë në luftën kundër malaries në Senegal, tha presidenti senegalez Macky Sall përmes lidhjes video, duke shtuar se Kina ka ndihmuar Senegalin për të luftuar malarian për më shumë se një dekadë në mënyra të shumta.

"Ajo (artemisinina) është përbërësi kryesor i ilaçeve më efektive kundër malaries që kemi sot," tha Zsuzsanna Jakab, zëvendësdrejtoresha e përgjithshme e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në një fjalim video. Jakab i shprehu urimet e saj Kinës për marrjen e certifikimit pa malarie në qershor 2021, një njohje e OBSH-së për vendet që kanë raportuar zero raste malarie për tre vjet rresht.