Deri tani, Kina ka zhvilluar tre vaksina kryesore në luftën kundër COVID-19, të prodhuara nga kompanitë Sinopharm, Sinovac dhe CanSino. Sidoqoftë, në garën për të vaksinuar popullatat e tyre, vendet në zhvillim e kanë gjetur veten në "stolin rezervë" nga vendet perëndimore.

Deri tani, vaksinat e Kinës janë blerë dhe dhuruar në pjesën më të madhe të Azisë Juglindore, Amerikës Latine, Lindjes së Mesme, si dhe disa vendeve në Evropë. Një numër në rritje i udhëheqësve në këto vende gjithashtu kanë marrë vaksinat, duke përfshirë kryeministrin e Emirateve të Bashkuara Arabe dhe atë të Jordanisë, presidentin turk Rexhep Erdogan dhe presidentin indonezian Joko Widodo.

Sidoqoftë, jo të gjithë janë të bindur. Pavarësisht nga rëndësia e bashkëpunimit ndërkombëtar të vaksinave të Kinës, media kryesore perëndimore ka portretizuar me këmbëngulje vaksinat kineze me një ngjyrim negativ, duke i përshkruar ato si të dyshimta apo jo të besueshme, madje edhe si të rrezikshme.

Niveli i vëzhgimit përreth vaksinave kineze nuk është ndarë në mënyrë të barabartë nga vaksinat e prodhuara në ShBA, të tilla si ato nga Pfizer dhe Moderna, pavarësisht shqetësimeve reale për efektet anësore.

Është e qartë se ekziston një fushatë për të diskretituar vaksinat e Kinës - një e cila motivohet më shumë nga politika sesa nga faktet. Mediat perëndimore dhe elitat politike e shpenzuan vitin e kaluar duke çliruar negativitet kundër Kinës dhe duke fajësuar Pekinin padrejtësisht për virusin duke bërë presion për ashpërsim të politikave. Prandaj, qëllimi i përgjithshëm i përhapjes së energjisë negative bazuar në stereotipet sinofobe, është që të shkurajojë vendet nga prokurimi i vaksinave kineze.

Ekziston një stereotip i gjatë në predikimin perëndimor se produktet kineze janë jo të besueshme dhe me cilësi inferiore. Për dhjetëvjeçarë, Kina ka qenë në qendër të zinxhirëve të prodhimit dhe furnizimit, që do të thotë se është shoqëruar në mënyrë të përsëritur me mallra që janë "të lira" dhe "me cilësi të dobët" "Megjithatë, një kuptim i tillë anashkalon faktin e ngjyrosur që ndërsa Kina është zhvilluar, po kështu ka aftësitë dhe fuqinë e saj të punës. Ndërkohë, vendi më pas ka lëvizur lart në zinxhirin e vlerës, duke prodhuar produkte më të sofistikuara dhe me cilësi më të lartë. Produktet e viteve ‘80 dhe '90, nuk janë të njëjtat me ato në ditët e sotme.

Sidoqoftë, ata që kërkojnë të kundërshtojnë Kinën në mediat perëndimore duke çuar në një stereotip të armatosur me qëllime politike dhe sigurisht kjo është një rrugë e thjeshtë për diskretitimin e vaksinave kineze. Ndërsa produktet digjitale të sofistikuara të prodhuara nga Kina - të tilla si telefonat inteligjentë dhe aplikacionet e teknologjisë së lartë - janë akuzuar për spiunazh, një vaksinë është një produkt që kërkon një prag shumë më të lartë të besimit dhe besueshmërisë së publikut për t'u përdorur . Kjo siguroi një rrugë të lehtë sulmi për kritikët që tregtojnë idenë se vaksinat e Kinës nuk janë mjaft të sigurta. Në një sfond të tillë, nuk është e vështirë për njerëzit që ta besojnë atë.

Shumica e sulmeve kanë të bëjnë me rezultatin e provave klinike të Sinovac në Brazil, ku gjoja një rikalibrim i rezultateve tregoi një normë efikasiteti prej vetëm 50% nëse përjashtoheshin "rastet e lehta". Media kryesore injoroi faktin se e njëjta metodologji do të ulte gjithashtu shkallën e efikasitetit të vaksinës së Pfizer, dhe duke hedhur poshtë më tej provat e tjera të Sinovac në Turqi, të cilat treguan një sukses 95%, dhe 78% në Indonezi.

Disa media britanike gjithashtu e portretizuan në një mënyrë të pandershme Sinovac sikur të ishte duke prodhuar vaksinën e vetme të Kinës. Ndërkohë, gazetat kryesore amerikane kanë pretenduar me këmbëngulje se vaksinat "nuk kanë transparencë" dhe shpikën lloj-lloj historish të ndryshme për të amplifikuar zërat e njerëzve në vendet që thanë se nuk do ta bënin vaksinën.

Sidoqoftë, kjo retorikë nuk po jep rezultate. Vendet që sigurojnë vaksina kineze duhet t'u japin atyre miratim të pavarur rregullator dhe të përdorin gjykimin e tyre. Presidenti Rodrigo Duterte i Filipineve u përpoq të minimizonte raportet negative në sigurimin e vaksinave kineze, duke thënë: "Qytetarët kinezë janë të zgjuar". Përveç kësaj, Kina po i bën këto vaksina në bashkëpunim me vendet e tjera përmes marrëveshjeve të përbashkëta të prodhimit. Për shembull, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë siguruar një licencë për të prodhuar vaksina Sinopharm dhe po i shpërndajnëm ato vullnetarisht në vende të tjera, të tilla si Sudani.

Prandaj, në kundërshtim me histerinë mediatike, vaksinat e Kinës nuk janë pjesë e një loje të shumës zero (ku më i forti i merrr të gjitha). Kjo është një përpjekje dhe angazhim shumëpalësh që po lejon kombet në të gjithë botën të marrin vaksinat më shpejt, të gjitha pa pengesat e zinxhirit të furnizimit me të cilat përballen kompani të tilla si Pfizer pasi u duhet të ruajnë vaksinat e tyre në temperatura ekstremisht të ftohta.

Po kështu, me vendet perëndimore që grumbullojnë kryesisht vaksina për veten e tyre, roli i Kinës është një mekanizëm. Nuk do shumë për t’u kuptuar, ata që nxisin histori të frikshme dhe përmbajtje negative në lidhje me vaksinat e tilla, po e bëjnë këtë për motive politike.