Sëmundjet degjenerative janë si rrudhat e fytyrës, që shfaqen dhe thellohen me moshimin. Ky ndryshim është i pakthyeshëm. Shumica e dhimbjeve në sup, qafë, bel dhe këmbë vjen nga sëmundjet degjenerative të nyjeve.

Këto sëmundje mund të shfaqen në çdo pjesë të trupit, por ato në gju janë më të shumta, pasi gjurit i ngarkohet pesha e madhe e trupit. Si rezultat, gjuri lëndohet më shpesh.

Të moshuarit torturuohen nga sëmundjet kronike

Dhimbja është një përvojë dhe ndjenjë jo e mirë që lind nga lëndimet. Në klinikë, më të shpeshtat janë dhimbjet kronike të shkaktuara nga lëndimi i muskujve dhe kockave. Të moshuarit janë ata që vuajnë më shpesh nga këto sëmundje kronike.

Sipas të dhënave të vitit 2016 në Kinë, dhimbjet e qafës e të mesit, muskujve e të kockave, përfshi artritin bëjnë pjesë tek 10 vendet e para të moshimit. Në ShBA, shpenzimet mjekësore për dhimbjet e mesit dhe humbja ekonomike që ka ardhur nga sëmundje kapin një shifër vjetore prej 85 miliardë dollarësh amerikanë.

Dhimbjet në qafë, sup, bel dhe këmbë shpërfillen

Në përgjithësi, dhimbjet kronike tek të moshuarit shfaqen në forma të ndryshme. Shumica e dhimbjeve nuk mund të lehtësohen dhe kontrollohen plotësisht. Simptomat e sëmundjeve janë në mënyrë të paqëndrueshme dhe të parregullta. Si rezultat, këto sëmundje mund të shpërfillen dhe trajtimet mjekësore shtyhen për disa muaj si dhe disa vite.

Dhimbjet në qafë, sup, bel dhe këmbë vijnë nga stili i jetësës

Arsyet e këtyre dhimbjeve lidhen kryesisht me qëndrimin e papërshtatshëm trupor, lëndimin e kyçeve, nivelin e humorit, klima etj.

Arsyet kryesore të këtyre dhimbjeve:

1. Moshimi: me procesin e plakjes, funksioni i nyjeve degjenerohet dhe ulet forca dhe toleranca e muskujve.

2. Pakësimi i aktiviteteve: me ndryshimin e metodave të jetës moderne, u pakësuan aktivitetet e përditshme, duke përshpejtuar degjenerimin e funksioneve të nyjave dhe muskujve.

3. Sjelljet e papërshtatshme: sjelljet e papërshtatshme për një afat të gjatë, si për shembull, shtrirja në divan për shikimin e programeve televizive mund të shkaktojë dhimbjet e qafës dhe të belit, përdorimi i celularit dhe i komputerit mund të shkaktojnë dhimbjet e supit dhe të gishtërinjve.

Kur keni simpotima si dhimbje në sup e në gjymtyrë të sipërme, marramendje, shtrëngim në gjoks, dobësim të shikimit, djersitje të shumtë, gjum jo të mirë etj, mund të vuani nga spondiliartroza e qafës.

Kur keni simptomat si dhimbjet në bel dhe gjymtyrë të poshtme, mpirja dhe pafuqshmëria në gjymtyrë të poshtme, vështirësi në urinim etj, duhet të kontrolloni mesin.

Përse sëmundjet e muskujve dhe kockave na bezdisin gjithmonë?

1. Shumica e pacientëve shpërfillin masat parandaluese, nuk iu kushtojnë vëmendjen e madhe sjelljeve dhe zakoneve të shëndetshme

Gjyshi Wang 63 vjeç u prek nga dhimbja e mesit dhe nuk mund të qëndrojë dhe ecë në këmbë. Pas ndërhyrjes simptomat e dhimbjes u lehtësuan. Më vonë, ai erdhi për disa herë në klinikë për trajtim të vazhdueshëm. Më në fund, mjeku zbuloi arsyen e dhimbjes së tij. Gjyshi Wang pëlqen të luajë shah, prandaj ai qëndronte ulur për një kohë shumë të gjatë. Mjeku i sugjeroi që të bëjë stërvitje të përshtatshme dhe të pakësojë kohën e uljes, për ta parandaluar dhimbjen e belit. Por ai qeshi dhe refuzoi këtë sugjerim, për shkak të dashurisë së madhe për shahun.

2. Simptomat në fazën e hershme mund të shpërfillen dhe humbet rasti i trajtimeve mjekësore

Një paciente 52 vjeçare, vuante nga dhimbja e kyceve për 5 vjet. Kjo simptomë u përkeqësua gradualisht. Kur problemi i saj ishte më serioz, ajo kishte vështirësi që të ngjiste shkallët apo të ecte. Por ajo u ngarkua me punët shtëpiake dhe nuk shkoi për mjekim në klinikë, duke duruar për 5 vite. Më në fund, ajo nuk mund të ecte për shkak të ënjtjes së këmbës së djathtë. Ajo vuante nga artrit dhe atrofia e muskujve në këmbën e djathtë, sëmundje kjo serioze.

3. Mosrespektimi i sugjerimeve të mjekut

Sëmundjet kronike janë formuar nga arsyet e ndërlikuara dhe me sëmundjet e tjera komplekse, prandaj metodave të trajtimit u nevojitet koha e gjatë. Shumë pacientë s'mund të përmbushin me seriozitet sugjerimet e mjekëve dhe nuk kanë durim për trajtim afatgjatë.

Çfarë janë metodat dhe qëndrimet e përshtatshme përballë këtyre dhimbjesh kronike?

1. Dhimbja e qafës

Rregullimi i lartësisë së jastëkut: jastëku mund të ndihmojë ruajtjen e pozicionit të përshtatshëm të kokës dhe qafës. Gjatësia e jastëkut duhet të jetë 10-16 centimetra më e gjatë se gjatësia e supeve. Lartësia e jastëkut duhet të jetë 10-15 centimetra.

Heqja dorë nga veset e këqia: Shmangia e luajtjes së lojërave elektronike dhe shikimit të programeve televizive për një kohë të gjatë. Duhet të bëjmë stërvitje të përshtatshme të qafës gjatë kohës së gjatë të punës në tavolinë.

2. Dhimbja e supit

Të moshuarit duhet t'i kushtojnë vëmendje të madhe ngrohtësisë së nyjës së supit. Në verë, nuk duhet të lahet sup me ujë të ftohtë, nuk duhet të qëndrojnë në dhomë me kondicioner për një kohë të gjatë. Nëse ka probleme të dhimbjes së supit, duhet të shkoni në spital për terapinë e përshtatshme dhe të bëni stërvitje të përshtatshme.

3. Dhimbja e belit

Gjatë ngritjes së rëndesave, duhet të keni kujdes që të mos dëmtoni mesin. Përveç kësaj, duhet të keni kohë pushimi gjatë punës fizike. Është më mirë që të pushoni rreth 5 minuta në çdo orë. Nuk duhet të lejoni që era e ftohtl dhe lagështia të depërtojnë në trupin tuaj.

4. Dhimbja e këmbëve

Dhimbja e këmbëve vjen kryesisht nga artriti, që është shkaktuar më shpesh nga ngarkesa e tepërt e nyjave të këmbës. Duhet të zbuloni më herët problemin dhe të bëni analiza dhe trajtimet mjekësore. Kontrolli i peshës, ulja e ngarkesave të trupit, ndërmarrja e masave të nevojshme të terapisë fizike, mjekimeve, kirurgjisë etj. (Xu Guang)