Mes kufizimeve të qeverisë amerikane dhe faturës së saj të re të padrejtë për subvencionet e çipave, kompanitë kineze gjysmëpërçuese po shtojnë përpjekjet për të arritur përparime në teknologjitë bazë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Dy prodhuesit kryesorë kinezë të çipave regjistruan të ardhura më të mira se sa pritej në tremujorin e qershorit, me Semiconductor Manufacturing International Corp që theksoi besimin e saj afatgjatë në prodhimin vendor të gjysmëpërçuesve, pavarësisht sfidave afatshkurtra.

SMIC të premten raportoi një rritje prej 42 për qind nga viti në vit në të ardhurat e tremujorit të dytë në 1.9 miliardë dollarë, pak më mirë se vlerësimi i Bloomberg për 1.89 miliardë dollarë.

Fitimi i saj neto arriti në 514.3 milionë dollarë sipas standardeve globale të kontabilitetit, 25 për qind më pak nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar, por gjithashtu tejkalon vlerësimet e konsensusit të Bloomberg prej 469 milionë dollarësh.

Menaxherët e kompanisë me bazë në Shangai thanë në një deklaratë se për shkak të epidemisë COVID-19, disa nga fabrikat e saj nuk kryen mirëmbajtje vjetore në tremujorin e dytë, duke bërë që ndikimi i përgjithshëm i epidemisë në prodhim të jetë më i ulët se sa pritej. Si rrjedhojë, të ardhurat e saj dhe marzhet bruto në tremujor tejkaluan paksa parashikimet.

Në tremujorin e tretë, të ardhurat e saj pritet të jenë të sheshta në rreth 2 për qind radhazi, me marzhe bruto në rangun prej 38 deri në 40 për qind, parashikoi SMIC.

Hua Hong Semiconductor Ltd, një tjetër prodhues kinez i çipave me bazë në Shangai, tha gjithashtu se të ardhurat e saj në tremujorin e dytë u rritën me 79.4 për qind nga viti në vit në 620.8 milionë dollarë.

Performanca e fortë erdhi pasi çipat shihen gjerësisht si një sektor me rëndësi strategjike kombëtare për zhvillimin e ardhshëm dhe lojtarët kryesorë kinezë si SMIC po përballen me një sërë kufizimesh nga qeveria amerikane.

Bloomberg raportoi në fillim të këtij muaji se Departamenti i Tregtisë i SHBA po zgjeron kufizimet në dërgesat e pajisjeve të prodhimit të gjysmëpërçuesve në fabrikat në Kinë, që prodhojnë çipa nën 14 nanometra.

Në prodhimin e çipave, prodhimi i identifikuar nga një nm më i ulët konsiderohet më i avancuar. Kjo do të thotë që ngritja e nivelit të kufizimit në 14 nm nga 10 nm do të mbulonte një gamë më të gjerë të pajisjeve të prodhimit të gjysmëpërçuesve.

Pavarësisht nga rreziqet e reja të kufizimeve të raportuara, menaxhmenti i SMIC tha: "Rritja e kërkesës së industrisë së IC dhe tendenca e lokalizimit global, si dhe logjika afatgjatë e prodhimit vendas mbeten të pandryshuara, megjithëse ka rregullime afatshkurtra. Ne mbetemi të sigurt në drejtimin e mesëm të kompanisë drejt rritjes afatgjatë”.

Por Zhao Haijun, bashkë-CEO i SMIC, tha gjithashtu se një ngadalësim i kërkesës për telefonat inteligjentë, në veçanti, ka ulur çmimet e çipave të caktuar dhe kompania beson se ky cikël rregullimi do të zgjasë të paktën deri në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm.

Në gjysmën e parë të këtij viti, SMIC shpenzoi gjithsej 2.5 miliardë dollarë për shpenzimet kapitale dhe rriti kapacitetin ekuivalent të saj prej 8 inç me 53,000 vaferë në muaj, gjë që është në përputhje me pritjet.

Zhong Xinlong, një konsulent i lartë në Qendrën Kineze për Konsulencën e Zhvillimit të Industrisë së Informacionit me qendër në Pekin, tha se mes kufizimeve të qeverisë amerikane dhe faturës së saj të re të padrejtë për subvencionet e çipave, kompanitë kineze gjysmëpërçuese po shtojnë përpjekjet për të arritur përparime në teknologjitë bazë.

Fu Xinhua, një zyrtar i Komisionit Komunal të Ekonomisë dhe Informatizimit të Shangait, tha se Shangai strehon më shumë se 1200 ndërmarrje kryesore të industrisë së çipave. Në gjysmën e parë të vitit 2022, madhësia e tregut të industrisë së gjysmëpërçuesve të Shangait arriti në 120 miliardë juanë (17.8 miliardë dollarë) me një normë rritjeje vjetore prej më shumë se 17 përqind. Shkalla pritet të kalojë 300 miliardë juanë këtë vit.