Me më shumë se 20,000 risi të aplikacioneve 5G, Kina përpiqet të lehtësojë përparimet ndërkombëtare ekonomike dhe sociale me arritjet e saj më të fundit 5G.

Foto:VCG

Foto:VCG

Në një restorant në Phuket, Tajlandë, robotët me shumë detyra të bazuara në renë kompjuterike 5G i çojnë mysafirët në tavolinat e tyre për të porositur dhe më pas u shërbejnë pjatat.

Këta robotë janë bërë nga CloudMinds Robotics, një kompani teknologjike me bazë në Shangai, e cila filloi bashkëpunimin e saj me ofruesin e shërbimit digjital të Tajlandës në vitin 2019.

Produktet e CloudMinds Robotics kanë zëvendësuar ekuipazhet njerëzore në rolet e patrullimit të sigurisë, pritjes së hoteleve, kujdesit, shitjes me pakicë offline, matjes së temperaturës dhe dezinfektimit gjatë tre viteve të fundit, dhe janë duke u futur në tregje të tjera në Azi dhe Lindjen e Mesme.

"Në përgjigje të kërkesave jashtë shtetit, ne vazhdojmë të përmirësojmë meritat tona teknike dhe aftësitë e aplikimit, duke lehtësuar transformimin e turizmit lokal në mënyrë inteligjente përmes teknologjive të avancuara si 5G," tha Huang Xiaoqing, themeluesi i kompanisë në Konventën Botërore 5G që përfundoi të premten në Harbin, kryeqendra e provincës Heilongjiang në verilindje të Kinës.

Teknologjitë e komunikimit celular 5G po mbështesin transformimin e digjitalizuar, të rrjetëzuar dhe inteligjent të ekonomive dhe shoqërive në mes të raundit të ri të revolucionit teknologjik.

Pas tre vitesh komercializimi zyrtar, Kina është bërë mbështetësja dhe avokatja më e palëkundur e 5G. Ajo ka ndërtuar rreth 1.85 milionë stacione bazë 5G që mbështesin mbi 450 milionë përdorues fundorë, që të dy përbëjnë mbi 60 për qind të totalit global.

Me më shumë se 20,000 risi të aplikacioneve 5G, Kina përpiqet të lehtësojë përparimet ndërkombëtare ekonomike dhe sociale me arritjet e saj më të fundit 5G.

Duke kujtuar një rast në vitin 2019, kur ekspertët e China Mobile i treguan atij aplikimin e 5G në minierat e tokës së rrallë, Stephen Orlins, President i Komitetit Kombëtar për Marrëdhëniet SHBA-Kinë, tha se ajo që e habiti atë ështl fakti që edhe pse dhoma e kontrollit ishte më shumë se 1000 km larg, mund të garantonte dhe monitoronte ende sigurinë e minatorëve.

Teknologji të tilla mund të nxisin ndjeshëm rritjen ekonomike dhe krijimin e vendeve të punës në Kinë dhe Shtetet e Bashkuara, shtoi ai.

Në Kinë, aplikacionet 5G janë integruar thellë në miniera inteligjente, fabrika inteligjente dhe porte digjitale, duke ofruar motivime të reja për rritjen ekonomike.

Sipas Raportit të Zhvillimit të Internetit të Kinës 2021, ekonomia digjitale e Kinës arriti në 39.2 trilion juanë (rreth 6 trilionë dollarë amerikanë) në vitin 2020, duke përbërë 38.6 për qind të PBB-së totale.

"Këto përparime theksojnë rolin e zinxhirit të vlerës 5G në promovimin e rritjes ekonomike dhe zhvillimit të qëndrueshëm," tha Zhu Juwang, drejtor i Divizionit për Institucionet Publike dhe Qeverisjen Digjitale të Departamentit të Kombeve të Bashkuara për Çështjet Ekonomike dhe Sociale.

"Nëse rajone të ndryshme kanë standarde të ndryshme, shërbimet e komunikimit celular nuk do të jenë në gjendje të arrijnë një shtrirje dhe shkallë ideale dhe kostoja e operatorëve të telekomit dhe konsumatorëve do të jetë gjithashtu më e lartë," tha Liu Jian, nënkryetari i lartë i ZTE.

Sipas Liu, ndërmarrjet kineze po marrin pjesë aktive në ndërtimin, aplikimin dhe promovimin e rrjetit global 5G, si dhe kryejnë bashkëpunim shkencor dhe teknologjik në sektorin digjital me vende të tjera.

Qualcomm, një kompani amerikane e përkushtuar gjithashtu ndaj standardeve ndërkombëtare të telekomit, ka punuar me kompanitë kineze të komunikimit celular për më shumë se 30 vjet.

"Pavarësisht nga pandemia COVID-19, ne kemi ruajtur ende një rritje prej 20 për qind të numrit të stafit në Kinë gjatë tre viteve të fundit. Rritja që shohim në tregun kinez përforcon angazhimin tonë për bashkëpunim të mëtejshëm me partnerët tanë kinezë." tha Frank Meng, kryetar i Qualcomm China.

Ndërsa aplikacioni 5G hyn në një fazë kritike të zhvillimit të shpejtë, ai tani po përballet me sfida më komplekse të sigurisë kibernetike. Prandaj, kompanitë kineze po konsolidojnë themelet për sigurinë kibernetike me risitë e tyre.

Për të promovuar zhvillimin dhe industrializimin e teknologjisë 5G, bashkëpunimi global në prodhim, arsim dhe kërkim është i një rëndësie jetike.

"Përparimi i teknologjive në Kinë është gjithashtu një proces për Kinën për të hapur dhe zgjeruar më tej bashkëpunimin," tha Gong Ke, president ekzekutiv i Institutit Kinez të Strategjive të Zhvillimit të Inteligjencës Artificiale të Gjeneratës së Re.