Kapaciteti i prodhimit të energjisë së rinovueshme dhe kapaciteti i instaluar i Kinës shënuan rritje të qëndrueshme gjatë gjysmës së parë të vitit, mes përpjekjeve të vendit për të maksimizuar emetimet e dyoksidit të karbonit dhe për të arritur neutralitetin e karbonit, treguan të dhënat zyrtare.

Foto:VCG

Foto:VCG

Kina gjeneroi 1.25 trilionë kilovat-orë energji elektrike nga energjia e rinovueshme gjatë periudhës janar-qershor, sipas një deklarate të publikuar nga Administrata Kombëtare e Energjisë.

Kapaciteti i ri i shtuar i instaluar për prodhimin e energjisë së rinovueshme u rrit në 54.75 milionë kilovat gjatë gjashtë muajve të parë, duke përbërë 80 për qind të prodhimit total të energjisë së sapo instaluar në vend, tha Wang Dapeng, zyrtar në Administratën e Energjisë.

Deri në fund të qershorit, kapaciteti akumulues i instaluar i Kinës për energjinë e rinovueshme u rrit në rreth 1.12 miliardë kW, duke përfshirë 400 milionë kW nga hidrocentralet, 342 milionë kW nga era, 336 milionë kW nga dielli dhe 39.5 milionë kW nga biomasa, tha Wang.

Investimet e përgjithshme në sektorin e energjisë në gjysmën e parë të vitit u rritën me 15.9 për qind në bazë vjetore, duke përfshirë miratimin e gjashtë njësive bërthamore, funksionimin e 10 hidrocentraleve dhe projekteve hidrocentrale me pompa, si dhe disa projekte të rrymës së drejtpërdrejtë të tensionit ultra të lartë, thuhet në të dhënat e Administratës.

Vendi shtoi 1.3 milionë shtylla karikimi gjatë periudhës janar-qershor, 3.8 herë më shumë se e njëjta periudhë e vitit 2021. Deri në fund të qershorit kishte më shumë se 270 stacione karburanti me hidrogjen, ndërsa zhvillohet më tej ndërtimi i rrjetit të tij të karburantit me hidrogjen në mbarë vendin.

Kina është prodhuesi më i madh në botë i energjisë së erës dhe diellit, si dhe investitori kryesor vendës dhe i jashtëm në energjinë e rinovueshme. Vendi ka qenë prej vitesh lider në shifrat e energjisë së rinovueshme.

Një analist tha se sektori i energjisë së rinovueshme të Kinës ka bërë përparim të dukshëm gjatë dekadës së fundit, ka promovuar zhvillimin e gjelbër të vendit dhe ka dhënë kontribute të mëdha në luftën globale kundër ndryshimit të klimës.

Wei Hanyang, një analist i tregut të energjisë në firmën kërkimore “BloombergNEF”, beson se energjia e rinovueshme e Kinës do të ketë rritje të qëndrueshme dhe energjia diellore do të përfshijë një valë tjetër instalimesh masive, duke pasur parasysh dhe se çmimet e modulit diellor mund të arrijnë një nivel më pak të kushtueshëm.

Wei tha se gjithsesi Kina do të vazhdojë të ecë përpara me shpejtësi në sektorin e energjisë së rinovueshme, me rritjen e kërkesës për panele diellore dhe të erës në tokë.

Sipas Administratës, kapaciteti tradicional i furnizimit me energji ka qenë gjithashtu në rritje. Gjatë gjashtë muajve të parë të vitit, prodhimi i naftës së papërpunuar dhe gazit natyror u rrit përkatësisht me 4 për qind dhe 4.9 për qind nga viti në vit, ndërsa prodhimi i qymyrit u rrit me 11 për qind nga viti në vit në 78.9 milionë tonë deri më tani.

Importet e naftës bruto dhe të gazit arritën përkatësisht 250 milionë tonë dhe 74.4 miliardë metra kub, përkatësisht gjatë gjashtë muajve të parë dhe ajo për qymyrin arriti në 115 milionë tonë, bëhet e ditur në të dhënat e Administratës.