Njerëzit virtualë pritet të aplikohen në një gamë të gjerë industrish si shitja me pakicë, financa, pasuritë e paluajtshme, argëtimi dhe arsimi, të nxitur nga avancimi i teknologjisë së bazuar në inteligjencën artificiale, thanë ekspertët të enjten përpara një ngjarjeje të rëndësishme të industrisë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ata parashikuan se si kostot e prodhimit dixhital njerëzor ashtu edhe periudha do të bien në mënyrë dramatike në vitet në vijim.

Por ata gjithashtu theksuan se përvoja ndërvepruese me avatarët dixhitalë do të duhet të përmirësohet më tej për t'u dhënë përdoruesve një ndjenjë më të madhe të realitetit kur ndërveprojnë me njerëzit virtualë.

"Me përparimin e bërë në algoritmet e fuqizuar nga inteligjenca artificiale, kostoja e prodhimit të njerëzve dixhital do të reduktohet me 10 ose 100 herë dhe periudha e prodhimit do të shkurtohet nga disa muaj në vetëm disa orë," tha Yuan Foyu, nënkryetar i gjigantit kinez të teknologjisë Baidu Inc.

Këto zhvillime të pritshme ka të ngjarë të rezultojnë në aplikim në shkallë të gjerë të njerëzve dixhitalë në një sërë industrish, tha Yuan.

Foto:VCG

Foto:VCG

Për të përfituar sa më shumë nga përparimet e parashikuara, Baidu do të lançojë platformën e tij të transmetimit të drejtpërdrejtë të avatarit gjatë Konferencës Botërore vjetore Baidu, e cila do të mbahet online më 21 korrik.

Sipas një raporti nga firma kërkimore International Data Corp, sektori i avatarit dixhital është bërë më i nxehtë në mesin e segmenteve të industrisë së AI këtë vit.

Shkalla e tregut të avatarit dixhital të Inteligjencës Artificiale në Kinë do të arrijë në 10.24 miliardë juanë (1.5 miliardë dollarë) në vitin 2026, parashikoi IDC.

Raporti IDC vuri në dukje se avatarët dixhitalë janë aplikuar tashmë në fusha të tilla si shërbimi ndaj klientit, financat, argëtimi, turizmi dhe transmetimi i drejtpërdrejtë.

Baidu ka lëshuar platformën e saj të avatarit dixhital, Xiling, e cila integron gjenerimin e njerëzve dixhitalë dhe prodhimin e përmbajtjes, pasi kompania kërkon të përdorë aftësitë e saj të Inteligjencës Artificiale në metaverset me rritje të shpejtë.

Platforma ofron një seri të plotë shërbimesh për krijimin dhe funksionimin e hostëve virtualë, të famshëmve virtualë dhe zëdhënësve të markave virtuale për klientët në fushat e transmetimit, televizionit, internetit, financave dhe shitjes me pakicë, duke u mundësuar më shumë industrive të përdorin njerëzit virtualë.

Për shembull, asistenti virtual i Baidu, Du Xiaoxiao, integron një varg teknologjish më të avancuara, duke përfshirë teknologjinë e ndërveprimit multimodal, modelimin dixhital të njeriut 3D, përkthimin me makinë, njohjen e të folurit dhe përpunimin e gjuhës natyrore. Ka tre veçori kryesore: interaktivitet në kohë reale, shoqërim dhe aftësi e hapur e përmbajtjes së krijuar nga Inteligjenca artificiale (AI).

Përveç kësaj, Baidu ka punuar me bankat kineze Shanghai Pudong Development Bank, China Everbright Bank dhe China Unicom për të lançuar njerëz dixhitalë të orientuar drejt një shërbimi për të rritur efikasitetin operacional dhe për të ulur kostot e punës.

Njerëzit dixhitalë janë përdorur për shërbime ndaj klientit, rishikim dokumentesh, trajnime të brendshme dhe shitje në Shanghai Pudong Development Bank.

Grupi Mediatik i Kinës dhe Baidu AI Cloud lançuan spirancën e parë të gjuhës së shenjave të Inteligjencës Artificiale (AI), e cila është përdorur gjatë Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike Dimërore të Pekinit 2022.

"Aktualisht, njerëzit dixhitalë kanë treguar tashmë vlerë të qartë komerciale në një numër fushash," tha Lu Yanxia, drejtor i asociuar i kërkimit i IDC China.

Lu vlerësoi se do të ketë ekipe në shkallë të gjerë të njerëzve dixhitalë që do të bashkëjetojnë me njerëzit në jetë dhe në vendet e punës në të ardhmen.

Foto:VCG

Foto:VCG

Pionieri kinez i inteligjencës artificiale, Xiaoice, SenseTime dhe gjiganti i teknologjisë Huawei Technologies Co, kanë hyrë gjithashtu në bandën dixhitale njerëzore.

Xiaoice zhvilloi Cui Xiaopan, punonjësi i parë virtual i zhvilluesit kinez të pasurive të paluajtshme Vanke. Njeriu dixhital është përgjegjës për t'u kujtuar punonjësve që të paguajnë faturat e kompanisë në kohë dhe të mbledhin faturat e duhura. Huawei Cloud gjithashtu ka krijuar dhe punësuar punonjësin e saj të parë njerëzor virtual të quajtur Yunsheng.

"Megjithëse segmenti i avatarit dixhital është ende në lindje, pamja, gjestet dhe veprimet e njerëzve dixhitalë do të jenë më të rafinuara dhe më të afërta me atë të njerëzve të vërtetë këtë vit," tha Yu Jianing, drejtor ekzekutiv i komitetit të industrisë metaverse në China Mobile Communications, një shoqatë e industrisë me bazë në Pekin.

Yu tha se aplikimi i përshpejtuar i 5G dhe kërkimi dhe zhvillimi i 6G, teknologjia wireless e gjeneratës së ardhshme, do të nxisë industrinë dixhitale njerëzore.