Foto nga VCG

Prodhimi i automjeteve elektrike po shfaqet si një nga sektorët kyç të ekonomisë indoneziane, me qeverinë e vendit që kërkon investime të huaja dhe promovon rritjen e gjelbër.

Presidenti indonezian Joko Widodo u takua me Elon Musk, bashkëthemelues dhe CEO i “Tesla”-s, në maj, për të bindur prodhuesin më të madh në botë të automjeteve elektrike që të hapte një dyqan në ekonominë më të madhe të Azisë Juglindore.


Widodo, i cili aktualisht kryeson G20-n, grupimi i 20 ekonomive kryesore të zhvilluara dhe në zhvillim të botës, ka ftuar gjithashtu Musk të marrë pjesë në një samit të bllokut që do të mbahet në ishullin turistik të Balit në nëntor.

“Tesla” është vetëm një nga disa kompani që Indonezia po shikon në përpjekjen e saj për të zhvilluar një industri të automjeteve elektrike. Në mars, “Hyundai” hapi një fabrikë të prodhimit të automjeteve elektrike në Javën Perëndimore, fabrika e parë e prodhuesit të automjeteve të Koresë së Jugut në Azinë Juglindore.


Indonezia ka importuar 30 autobusë elektrikë nga Kina, që tani përdoren në kryeqytetin Xhakarta.

Analistët thonë se rezervat e mëdha të nikelit dhe bakrit të Indonezisë - ndër më të mëdhatë në botë - e bëjnë vendin një destinacion konkurrues investimi për prodhuesit e automjeteve elektrike. Nikeli dhe bakri nevojiten për të prodhuar bateri litium-jon që fuqizojnë makinat elektrike.


Indonezia ka ofruar gjithashtu disa stimuj për të inkurajuar investimet në prodhimin e automjeteve elektronike, duke përfshirë lehtësirat e taksave, si dhe uljen e tarifave për makineritë dhe materialet e importuara të përdorura në prodhimin e tyre.


“Indonezia Battery Corp” në pronësi të shtetit u krijua në 2021-shin për të mbikëqyrur zhvillimin e industrisë së prodhimit të baterive në vend.


Sipas Fabby Tumiwa, drejtoreshë ekzekutive e Institutit për Reformën e Shërbimeve Thelbësore, një institut kërkimor me bazë në Xhakarta, aksesi i lehtë në materialet e përdorura në prodhimin e baterive është linja e shpëtimit e një prodhuesi të automjeteve elektrike.


Tumiwa tha se prodhuesit e automjeteve elektrike duan të sigurojnë burimin e materialeve të nevojshme për prodhimin e baterive dhe kjo është arsyeja pse ka kuptim që kompanitë e automjeteve elektrike të investojnë në Indonezi.


Banka “DBS” me bazë në Singapor tha se qeveria indoneziane e sheh industrinë e prodhimit të automjeteve elektrike si të rëndësishme, me interesa që shtrihen në të gjithë zinxhirin e vlerës.


"Kjo do të ndihmojë ekonominë jo vetëm të shfrytëzojë fuqinë e saj natyrore, por gjithashtu të bëjë përparim në tranzicionin e energjisë me karbon të ulët",- tha “DBS”, duke treguar përkushtimin e Indonezisë për klimën. Qeveria indoneziane ka vendosur objektivin e reduktimit të emetimeve të gazeve serrë me 29 për qind në vitin 2030 dhe arritjen e emetimit zero të karbonit deri në vitin 2060.


Përveç burimeve të saj dhe ofrimit të stimujve fiskalë, Indonezia ofron gjithashtu një treg të madh konsumi për investitorët e huaj të automjeteve elektrike.

"Ne kemi tregun për automjetet elektrike. Indonezia është një ekonomi në zhvillim me një klasë të mesme aspiruese",- tha Tumiwa nga Instituti për Reformën e Shërbimeve Thelbësore me bazë në Xhakartë.


Indonezia është kombi i katërt më i populluar në botë, shtëpia e më shumë se 270 milionë njerëzve. Është klasifikuar si një vend me të ardhura mesatare në të ulëta nga Banka Botërore, me të ardhura bruto kombëtare për frymë prej 3,870 dollarësh.


Indonezia synon të prodhojë 400,000 makina elektrike në vitin 2025, me shifrën që do të arrijë në 5.7 milionë deri në vitin 2035. Për të inkurajuar konsumatorët vendas të blejnë automjete elektrike, vendi ofron ulje taksash dhe po ndërton më shumë stacione karikimi.


Banka “DBS” tha në raportin e saj se qëllimi i Indonezisë për t'u bërë një qendër e prodhimit të automjeteve elektrike do të kërkojë mbështetje politike dhe infrastrukturë efikase, duke vënë në dukje vendimin e vendit për të ndaluar eksportet e nikelit dhe planin e tij për të ndaluar eksportet e bakrit vitin e ardhshëm.


Por burimet e mëdha minerale të Indonezisë mund të jenë gjithashtu një burim problemesh të tjera. Ndërsa përdorimi i automjeteve elektrike mund të ndihmojë në reduktimin e emetimeve, nxjerrja e mineraleve të nevojshme për prodhimin e baterive dëmton mjedisin dhe komunitetet lokale, sipas ambientalistëve.


Melky Nahar, kreu i fushatave në Rrjetin e Avokimit të Minierave, tha se miniera është shkatërruese dhe ka shkaktuar përmbytje në fshatra, ndërsa minatorët vuajnë gjithashtu nga kushtet e këqija të punës.Aulia Hakim nga Forumi i Indonezisë për Mjedisin, tha se njerëzit në komunitetet e minierave zakonisht ndahen në dy kampe. I pari përfshin ata që mbështesin industrinë e minierave pasi ajo krijon më shumë vende pune në komunitetet lokale, ndërsa kampi i dytë është më i shqetësuar për dëmin mjedisor të shkaktuar nga minierat, duke përfshirë ndotjen e ajrit, vrasjen e peshqve dhe shpyllëzimin.


“Kjo është dilema. Njerëzit në komunitetin lokal e kuptojnë se minierat janë një burim i dobishëm punësimi, por gjithashtu vuajnë nga dëmtimi mjedisor", - shtoi ai.