Inflacioni i Kinës ka mbetur në një nivel të përgjithshëm të moderuar dhe të kontrollueshëm, me çmimet e konsumit që kanë parë një rritje të lehtë në prill dhe çmimet përballen me presionin e kostos, treguan të dhënat zyrtare të mërkurën.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI), matësi kryesor i inflacionit, u rrit 2.1 për qind nga viti në vit në prill dhe u rrit 0.4 për qind nga muaji i kaluar, sipas Zyrës Kombëtare të Statistikave (NBS).

Rritja ishte pjesërisht për shkak të ringjalljes së brendshme të COVID-19 dhe rritjes së vazhdueshme të çmimeve të mallrave me shumicë në të gjithë globin, vuri në dukje Dong Lijuan, një statisticien i lartë në NBS.

Çmimet e ushqimeve u rritën me 0.9 për qind krahasuar me një muaj më parë, duke rritur inflacionin mujor të konsumatorit me rreth 0.17 pikë përqindjeje.

Në mënyrë të veçantë, çmimi i mishit të derrit, një mish kryesor në Kinë, u rrit 1.5 për qind nga muaji në muaj në prill, krahasuar me një rënie prej 9.3 për qind në mars. Prodhimi i derrit është zbutur gradualisht dhe grumbullimi i mishit të derrit për të rimbushur rezervat shtetërore është në progres, tha Dong.

Çmimet e mishit të derrit shënuan një rënie prej 33.3 për qind nga viti në vit, duke u ngushtuar me 8.1 pikë përqindjeje nga muaji i kaluar.

Çmimet e produkteve joushqimore u rritën me 2.2 për qind krahasuar me një vit më parë, e njëjta rritje e shënuar një muaj më parë. Çmimet e benzinës, dizelit dhe gazit të lëngshëm të naftës u rritën përkatësisht me 29 për qind, 31,7 për qind dhe 26,9 për qind nga viti në vit.

CPI-ja bazë, e cila përjashton çmimet e ushqimeve dhe energjisë, u rrit me 0.9 për qind nga viti në vit në prill, 0.2 pikë përqindjeje më poshtë se muaji i kaluar.

Të dhënat e së mërkurës treguan gjithashtu se indeksi i çmimeve të prodhimit të Kinës (PPI), i cili mat kostot për mallrat, u rrit me 8 për qind nga viti në vit në prill.

Shifra u zbut nga rritja prej 8.3 për qind nga viti në vit e regjistruar në mars të këtij viti. Në baza mujore, PPI i Kinës fitoi 0.6 për qind në prill, krahasuar me rritjen prej 1.1 për qind të parë në mars.

"Inflacioni i Kinës ka mbetur në një nivel të përgjithshëm të moderuar dhe të kontrollueshëm," komentoi Wen Bin, kryeanalist në China Minsheng Bank.

Edhe pse ritmet mujore dhe nga viti në vit të rritjes së PPI u ngadalësuan, "rritjet e çmimeve në mallrat me shumicë në të gjithë globin ende imponojnë presion të importuar inflacioniste mbi PPI," tha Wen.

Ekspertët ia atribuuan presionin aktual të lartë inflacionist në tregun global qeverisjes së brendshme të çrregullt të vendeve perëndimore dhe tendencës për të nxitur telashe dhe për të ngacmuar vendet e tjera, sipas një simpoziumi të fundit të mbajtur nga Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës.

Sipas simpoziumit, ekonomitë e mëdha në Perëndim kanë lëshuar tepricë të kartmonedhës dhe kanë zbatuar politika monetare liberale që nga pandemia, e cila ka rritur çmimet e mallrave me shumicë.

Ekspertët vunë në dukje gjithashtu se ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit të shkaktuara nga COVID-19 dhe sanksionet e fundit të disa vendeve perëndimore ndaj Rusisë kanë mbytur më tej furnizimin global të mallrave me shumicë.

Në frontin e brendshëm, një raport i lëshuar të hënën nga Banka Popullore e Kinës tha se tkurrja e kërkesës, goditjet e ofertës dhe pritshmëritë e dobësuara, të shkaktuara nga ringjallja e fundit e brendshme e COVID-19 vazhdojnë të mbeten, me konsum të bazuar në kontakt, si p.sh. shitje me pakicë që paraqet një performancë të ngadaltë.

Banka qendrore ripohoi në raport synimin e saj për të zbatuar një politikë të kujdesshme monetare këtë vit, duke thënë se do të shmangë stimujt "si përmbytje" dhe do të përdorë më mirë mjetet e politikës monetare për të rregulluar si agregatin monetar ashtu edhe strukturën monetare.

Mbështetja e ekonomisë reale dhe bizneseve të vogla dhe mikro, si dhe nxitja e inovacionit teknologjik, shërbimet e kujdesit për të moshuarit dhe përdorimi i pastër i qymyrit, ndërsa zbutja e rreziqeve me të cilat përballen institucionet financiare mbeten prioritetet e politikës, thuhet në raport.

Në përgjithësi, ekonomia e Kinës është ruajtur në një gamë të arsyeshme, me një ofertë të mjaftueshme të produkteve industriale dhe bujqësore, duke rifilluar konsumin dhe kërkesën për investime dhe me politika monetare të kujdesshme, të favorshme për mbajtjen e çmimeve të qëndrueshme në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, sipas raportit.