Ekonomia e Kinës mund t’i kthehet rritjes tremujorin e dytë pas një tkurrjeje të mprehtë në tremujorin e parë dhe politikat e vendit do të mbeten mbështetëse për pjesën tjetër të vitit me qëllim që të ndihmojnë ekonominë të përparojë në mënyrë të qëndrueshme, thanë ekspertët .

Kina do të nxjerrë një seri të dhënash kryesore ekonomike këtë javë për PBB-në e tremujorit të dytë, tregtinë, investimet, prodhimin industrial dhe shitjet me pakicë.

Ndërsa qeveria nuk ka vendosur një objektiv të posaçëm të rritjes për këtë vit, vëmendja mbetet e përqendruar në normën e rritjes së PBB-së për tremujorin e dytë, pasi ajo do të lëshojë dritë mbi perspektivën e ekonomisë së dytë më të madhe në botë dhe drejtimin e politikës së ardhshme të Pekinit.

Shumica e ekonomistëve presin që niveli i rritjes së PBB-së së vendit të kthehet pozitiv në tremujorin e dytë me një rritje të planifikuar deri në 3 për qind, një reagim i mprehtë nga tkurrja prej 6.8 për qind në tremujorin e kaluar.

Pikëpamjet optimiste përforcuan pritjet se rimëkëmbja ekonomike e Kinës do të vazhdojë në tremujorët e ardhshëm, të nxitur nga përmirësimi i mëtutjeshëm i kërkesës dhe investimeve të brendshme, së bashku me mbështetjen e vazhdueshme të politikave në fushat kryesore, përfshirë punësimin dhe operacionet e korporatave.

Disa ekonomistë parashikojnë që rritja e PBB-së së Kinës të kthehet në rreth 6 për qind në gjysmën e dytë të vitit dhe vendi mund të arrijë një rritje të plotë prej rreth 2 deri në 3 për qind.

Të dhënat e fundit ekonomike vazhdojnë të tregojnë se ekonomia e Kinës po ringjallet fuqishëm pasi Treguesi i Menaxherëve të Blerjes (PMI) për sektorët e prodhimit dhe shërbimeve regjistruan një rritje të fortë në qershor, krahasuar me muajin paraardhës.

Prodhimi industrial i vendit pritet të vazhdojë të rritet më shumë ndërsa tkurrja në shitjet me pakicë pritet të shkojë rreth zeros në qershor nga -2.8 përqind në maj. Rritja e investimeve të aseteve fikse do të mbetet e fortë me investimet në infrastrukturë që do të zgjerohen me një shkallë dyshifrore falë fondeve të bollshme të qeverisë, thanë ekonomistët.

"Rimëkëmbja ekonomike duhet të vazhdojë, pas reagimit të fundit në tremujorin e dytë. Konsumi i brendshëm ka të ngjarë të përmirësohet më tej me mbështetjen e vazhdueshme të politikave dhe normalizimin e aktivitetit ekonomik," tha Wang Tao, kryeekonomisti i Kinës në Bankën Zvicerane UBS.

Banka Popullore e Kinës, banka qendrore e vendit, deklaroi të premten se do të tërheqë politikën e saj monetare në kohë të veçantë pas përmbushjes së objektivave në mes të shpërthimit të COVID-19, por kjo nuk do të thotë një zhvendosje në drejtimin e përgjithshëm të politikës monetare ose një dobësim i mbështetjes për ekonominë. Paraqitja e politikës do të mbetet e kujdesshme dhe fleksibël duke u përqëndruar në sigurimin e fondeve të duhura për të mbështetur rritjen ekonomike në gjysmën e dytë të vitit, sipas Bankës.

Ekonomistët paralajmëruan se rikthimi më i mirë seç pritej nuk do të thotë që rimëkëmbja ekonomike e Kinës do të jetë me vela, pasi kokët e kokës dhe pasiguritë mbeten në gjysmën e dytë të vitit.

Wang Jun, kryeekonomist në Bankë Zhongyuan Bank, tha tha se vështirësitë me të cilat përballen bizneset më të vogla të vendit dhe familjet me të ardhura të ulëta mund të zvogëlojnë reagimin ekonomik në gjysmën e dytë të vitit 2020.

Wang tha se mbështetja e politikës fiskale të Kinës duhet të intensifikohet në gjysmën e dytë të vitit për të siguruar fonde të mjaftueshme për projekte të mëdha dhe mbrojtjen e jetesës bazë të njerëzve. Ndërkohë, politika monetare do të synojë për të ndihmuar në uljen e kostove të financimit për bizneset më të vogla, pasi ka pasur shenja të rregullimit të rregullave të politikës margjinale nga banka qendrore, shtoi ai.

Pasiguritë që vijnë nga mosmarrëveshjet Kinë-SHBA në tregti dhe sektori i teknologjisë dhe rënia e ekonomisë globale gjithashtu mund të paraqesin rreziqe për Kinën pasi këta faktorë mund të godasin eksportet e vendit. Përveç kësaj, mundësia e një përshkallëzimi të pandemisë COVID-19 pasi moti ftohet gjithashtu do të thotë që lehtësimi i politikës mund të rritet përsëri, thanë ekonomistët.

"Ne nuk duhet të nënvlerësojmë shkatërrimin e shkaktuar nga pandemia në zinxhirin e vlerës globale, dhe Kina do të duhet të vazhdojë përkrahjen e saj të politikës për të mbështetur kërkesën, për të zgjeruar investimet dhe për të rregulluar strukturën e saj të eksportit për të siguruar një rritje të qëndrueshme," tha Xu Hongcai, zëvendësdrejtor i Komitetit të Politikave Ekonomike të Shoqatës së Shkencave të Kinës.