Foto: VCG

Foto: VCG

Diplomacia ushtarake e Kinës ka bërë përparim të jashtëzakonshëm që nga Kongresi i 18-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës në vitin 2012 për shkak të përpjekjeve të mundimshme të udhëheqjes së vendit, përdorimit të mjeteve novatore dhe zbatimit të reformave. Megjithatë, sfidat për diplomacinë ushtarake të Kinës janë rritur për shkak të mentalitetit të Luftës së Ftohtë të Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj, gjë që i ka shtyrë ata të etiketojnë Kinën si një konkurrente strategjike.

Së pari, përmirësimi i diplomacisë ushtarake dhe krijimit tradicional të shtetit në një përpjekje për t'i bërë ato më proaktive e ka ndihmuar Kinën të krijojë marrëdhënie ushtarake me vendet e tjera dhe të riformojë mjedisin e saj të sigurisë.

Së dyti, nëpërmjet diplomacisë ushtarake, forcat e armatosura kineze kanë rritur ndërveprimet dhe shkëmbimet, kanë thelluar bashkëpunimin dhe kanë zhvilluar trajnime dhe stërvitje me homologët e tyre nga vendet e tjera me synimin për të ndërtuar një komunitet me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin.

Së treti, Kina ka zgjeruar komunikimin ushtarak-ushtarak, duke zgjeruar shkëmbimet dhe ndërveprimet nga ato ndërmjet oficerëve të lartë ushtarakë tek oficerët e rinj dhe ushtarët, duke konsoliduar themelet e diplomacisë ushtarake.

Së katërti, Kina është përpjekur të vendosë një ekuilibër midis mbrojtjes së interesave të sigurisë kombëtare dhe bashkëpunimit me mekanizmat ndërkombëtarë ushtarakë dhe të sigurisë, me përpjekje në rritje për të mbrojtur interesat reciproke dhe për të thelluar mirëkuptimin dhe besimin reciprok, të cilat e kanë ndihmuar atë të thellojë bashkëpunimin me vendet e tjera.

Dhe së pesti, Kina jo vetëm që ka mbajtur lidhje dypalëshe ushtarake, por gjithashtu ka krijuar lidhje ushtarake shumëpalëshe, duke krijuar rrjete bashkëpunimi ushtarak për të rritur sigurinë rajonale.

Praktikat diplomatike ushtarake të përmirësuara tërësisht kanë promovuar diplomacinë e përgjithshme të Kinës dhe e kanë ndihmuar atë të ruajë më mirë sigurinë kombëtare, të ruajë paqen botërore dhe të forcojë bashkëpunimin ndërkombëtar të sigurisë.

Ndërsa efektiviteti i diplomacisë ushtarake është përmirësuar, mekanizmat e konsultimit të mbrojtjes dhe sigurisë janë krijuar dhe platformat e dialogut të sigurisë si Forumi Xiangshan i Pekinit janë përmirësuar, shkëmbimet ushtarake dhe programet e përbashkëta të trajnimit janë rritur nga viti në vit dhe bashkëpunimi ushtarak me vendet e tjera në zhvillim është thelluar. Gjithashtu, Kina ka marrë pjesë në dialogë dhe mekanizma bashkëpunimi gjithnjë e më të larmishëm, si dhe në operacionet paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara.

Megjithatë, teoria e "kërcënimit të Kinës" e përhapur nga Perëndimi i udhëhequr nga SHBA-ja ka penguar përparimin e diplomacisë ushtarake të Kinës. Perëndimi, në veçanti SHBA, pretendon se Kina po modernizon forcat e saj të armatosura për të zgjeruar dominimin e saj në mbarë botën dhe për të vendosur hegjemoninë. Akuza të tilla të pabaza kanë pasur një ndikim të rëndë në përpjekjet e Kinës për të promovuar besimin e ndërsjellë dhe bashkëpunimin e favorshëm me vendet e tjera.

Mungesa e besimit të ndërsjellë ka rezultuar në rritje të konfrontimeve, duke nxitur mentalitetin e Luftës së Ftohtë të disa politikanëve dhe mediave perëndimorë. Lëvizjet provokuese të Perëndimit të udhëhequr nga SHBA-ja kundër Pekinit, duke përfshirë ndërhyrjen në çështjen e Tajvanit, që është një çështje e brendshme e Kinës, përbëjnë një kërcënim serioz për sovranitetin dhe integritetin territorial të Kinës dhe rrisin frikën e konfliktit ushtarak.

Për më tepër, fakti që Kina duhet të mbajë mbi supe përgjegjësi të tepërta ndërkombëtare është një barrë për diplomacinë e saj ushtarake. Shtetet e Bashkuara që nxisin teorinë e "kërcënimit të Kinës" dhe i kërkojnë asaj të përmbushë më shumë "përgjegjësi ndërkombëtare" janë dy anët e së njëjtës medalje, ku të dyja synojnë dobësimin e Kinës.

SHBA ka përhapur gjithashtu thashetheme se Kina nuk i bindet rregullave dhe normave ndërkombëtare që kur administrata e Barack Obama mori detyrën, duke çuar në dobësimin e fuqisë së butë të Kinës. Fakti është se "rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla" për të cilin flet SHBA është në fakt një rend ndërkombëtar i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara të bazuar në rregullat e SHBA-së që padyshim synojnë të favorizojnë SHBA-në dhe aleatët e saj. Nëse Kina nuk pajtohet me ta, ajo cilësohet si një konkurrent strategjik, një rival, madje një armik dhe një kërcënim i fuqishëm.

Edhe pse Kina është e përkushtuar ndaj një politike të mbrojtjes kombëtare që ka natyrë mbrojtëse, e ka përsëritur atë gjatë viteve dhe e ka dëshmuar me veprimet e saj, Perëndimi i udhëhequr nga SHBA vazhdon të vërë në dyshim transparencën ushtarake të Kinës dhe të kritikojë diplomacinë e saj ushtarake. Megjithatë, politika e mbrojtjes së asnjë vendi nuk është absolutisht transparente.

Për më tepër, rritja e nacionalizmit dhe populizmit në mbarë botën kanë bërë presion shtesë mbi diplomacinë ushtarake të Kinës.

Nacionalizmi është një thikë me dy tehe. Ndërsa nacionalizmi i shëndetshëm pasqyron racionalitetin dhe besimin e popullit të një vendi, nacionalizmi mendjengushtë mund t'i çojë njerëzit drejt konservatorizmit dhe ksenofobisë.

Si e tillë, Kina duhet t'i kushtojë më shumë rëndësi rolit të diplomacisë ushtarake dhe të kapërcejë sfidat, pasi është një mënyrë e rëndësishme për të promovuar fuqinë e butë të ushtrisë së një vendi.

Kina duhet të përdorë diplomacinë ushtarake për të ruajtur paqen globale, duke e zhvilluar atë në një kanal për të bërë miq, një platformë për të larguar dyshimet dhe për të rritur besimin e ndërsjellë, një urë për komunikimin teknologjik dhe një mjet për të mbrojtur sovranitetin e vendit, integritetin territorial dhe zhvillimin shoqëror. , si dhe të promovojë modernizimin e forcave të armatosura, në mënyrë që të mund të kontribuojë më shumë për paqen, stabilitetin dhe sigurinë botërore.

(Autori Liu Qiang është drejtor i këshillit akademik të Qendrës së Shangait për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare RimPac.)