Pas "operacionit të saj special ushtarak" në Ukrainë, Rusia ka kaluar Iranin, duke u bërë vendi më i sanksionuar në botë me mbi 5500 sanksione kryesisht nga Evropa, SHBA dhe aleatët e saj. Ndërsa furia anti-ruse në shoqëritë perëndimore vazhdon, ajo tani është shtrirë plotësisht në një fushë tjetër, në kulturë.

Në të gjithë Evropën, artistët rusë janë hequr nga shfaqjet majtas dhe djathtas. Muajin e kaluar, Orkestra Filarmonike e Kardifit anuloi një mbrëmje muzikore kushtuar kompozitorit rus Pyotr Ilyich Tchaikovsky, ndërsa teatrot në Zvicër dhe Poloni kanë hequr dorë nga operat e tij.

Ndërkohë, një universitet në Itali ka vendosur të shtyjë një kurs për gjigantin letrar rus Fyodor Dostoevsky, megjithëse administrata u tërhoq pas reagimit të gjerë ndërkombëtar. Teatri Real i Spanjës, një shtëpi e madhe opere, ka anuluar shfaqjet e Baletit Bolshoi, një kompani e njohur ndërkombëtarisht e baletit klasik me bazë në Teatrin Bolshoi, në Moskë. Për më tepër, bojkoti është zgjeruar edhe për të përfshirë artistët e rinj aspirantë rusë.

Në fillim të këtij muaji, një konkurs violine i nivelit të lartë i organizuar nga Akademia Sibelius e Universitetit të Arteve të Helsinkit vendosi të ndalojë pjesëmarrësit rusë.

"Tmerret e luftës dhe mizoritë e zbuluara së fundmi kanë bërë që Komiteti i Konkurrencës nuk ka asnjë mundësi morale apo etike përveç përjashtimit të rusëve nga gara," thotë komiteti i Konkursit Ndërkombëtar të Violinës Jean Sibelius.

As Yuri Gagarin, kozmonauti legjendar sovjetik nuk i shpëtoi dëbimit. Fondacioni Hapësinor, një organizatë jofitimprurëse amerikane, vendosi të riemërtojë mbledhjen e fondeve vjetore të quajtur "Nata e Yurit" për nder të tij dhe e ndryshoi atë në "Një Festim i Hapësirës".

"Sot, ata po përpiqen të anulojnë një vend njëmijë vjeçar," tha presidenti rus Vladimir Putin muajin e kaluar.

Ai shtoi, "Unë po flas për diskriminimin progresiv ndaj gjithçkaje që lidhet me Rusinë, për këtë prirje që po shpaloset në një sërë shtetesh perëndimore, me pajtimin e plotë dhe ndonjëherë me inkurajimin e elitave perëndimore".

Në fjalët e tij, Putin sugjeroi se bojkoti i kulturës ruse është pjesë e një fenomeni më të gjerë shoqëror të popullarizuar në Perëndim vitet e fundit, i njohur si kultura e anulimit, që është ideja e bllokimit të dikujt që të ketë një karrierë ose platformë publike për të thënë ose bërë diçka fyese. .

Vitet e fundit, ky fenomen u bë objekt debati intensiv. Ndërsa shumë nga e majta politike e konsiderojnë atë një mjet për drejtësinë sociale, konservatorët e shohin si një formë të pakuptimtë të sundimit të turmave të mediave sociale.

Autorja e serialit Harry Potter J.K. Rowling, për shembull, është kritikuar nga fansat e saj për komente transfobike, duke e bërë atë një nga individët më të shquar që "anulohet". Tani, Rusia dhe kultura e saj, po refuzohen pa dallim për operacionin ushtarak në Ukrainë, i cili është etiketuar si një "pushtim" nga mediat dhe qeveritë perëndimore, shpesh pa shpjeguar kontekstin historik dhe shqetësimet e sigurisë së Rusisë.

Refuzim i ngjashëm i një kulture tjetër ka ndodhur në historinë e kohëve të fundit, por kurrë në një shkallë si tani. Në vitin 2003, kur Franca refuzoi të mbështeste pushtimin e Irakut të udhëhequr nga SHBA-ja, një valë furie antifranceze pasoi në SHBA. Disa restorante vendosën të riemërtonin patatet e skuqura dhe të hiqnin salcat franceze nga sallatat. Edhe pse kjo ishte kryesisht e kufizuar për konservatorët e krahut të djathtë dhe kishte shumë pak të bënte me kulturën franceze në përgjithësi.

Edhe gjatë periudhave të pasionit ekstrem, kufiri midis kulturës dhe luftës mbahej i ndarë në pjesën më të madhe. Siç vuri në dukje kohët e fundit gazeta konservatore “New York Post”, edhe në kulmin e Luftës së Ftohtë, "Rusia dhe Amerika ndanin gjuhën e përbashkët të muzikës…Arti është gjithmonë thelbësor për jetën njerëzore, por shkëmbimi kulturor bëhet edhe më vendimtar në kohë tensionesh politike. "

Kjo pikë u bë jehonë gjithashtu mbi një shekull më parë nga organizatorët e koncerteve të Promenades Robert Newman dhe Henry Wood në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore në 1914. Pavarësisht nga ndjenjat e përhapura anti-gjermane në të gjithë Britaninë e asaj kohe dhe një fushate për të ndaluar të gjithë muzikën gjermane nga koncertet, Newman bëri një deklaratë që mbronte vlerat e artit nga politika.

"Shembujt më të mëdhenj të Muzikës dhe Artit janë zotërimet botërore dhe të paarritshme edhe nga paragjykimet dhe pasionet e kohës," thotë ai.