• Në Kinë kërkohet nxitja e prodhimit të zgjuar

  Kina duhet të grumbullojë më shumë burime për të forcuar aplikimin e teknologjive inteligjente të përparuara në prodhimtarinë e avancuar, si pjesë e përpjekjes së saj më të gjerë për të ndërtuar një sistem industrial modern të mbështetur nga ekonomia reale mes pasigurive të jashtme në rritje, thanë ekspertët dhe drejtuesit e kompanive.Sipas tyre, Kina duhet të dyfishojë inovacionin vendas

 • E-commerce në Shqipëri, problem informaliteti

  Tregtia online, e njohur si E-commerce është një koncept i ri në Shqipëri, por zhvillimi internetit dhe situata e Covidit e kanë përshpejtuar ritmin e rritjes së kësaj industrie shumë herë më tepër. Vitet e fundit tregtia online po merr një zhvillim të jashtëzakonshëm në realitetin shqiptar. Si po ecën ky trend i ri në Shqipëri? Në një intervistë për mediat Artan Gjergji, Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës Shqiptare të Tregtisë Online tha se pas pandemisë Covid 19 kjo formë tregtie ka vijuar trendin rritës.

 • “Tesla” do të ndërtojë megafabrikën e ruajtjes së energjisë në Shangai

  Prodhuesi amerikan i makinave “Tesla Inc.” njoftoi të dielën se do të ndërtojë një megafabrikë të re në Shangai, e cila do t'i kushtohet prodhimit të produktit të kompanisë për ruajtjen e energjisë “Megapack”, shkruan “Xinhua”.Fabrika e re është planifikuar të hapet në tremujorin e tretë të vitit dhe të fillojë prodhimin në tremujorin e dytë të 2024, tha Tesla në një ceremoni nënshkrimi të projektit

 • Bursat evropiane rriten pas lajmeve për forcimin e ekonomisë kineze

  Bursat kryesore të Evropës u hapën më lart të martën, pas lajmeve se ekonomia e Kinës tejkaloi pritshmëritë në tremujorin e parë të këtij viti, bën të ditur “Xinhua”.Zyra Kombëtare e Statistikave të Kinës (NBS) njoftoi të martën se ekonomia e vendit u rrit me 4.5 për qind në baza vjetore në tremujorin e parë të vitit. Krahasuar me tre muajt e fundit të 2022-shit, ekonomia u rrit me 2.2

 • Faktoringu në biznes. Pse nuk po zhvillohet në Shqipëri?

  Faktoringu është një operacion i dhënies së kredisë që do të mblidhet nga shoqëria në favor të një institucioni financiar. Me fjalë të tjera, faktoringu është transferimi i një faktori i një natyre tregtare nga pronari i tij tek një njësi ekonomike e specializuar, përgjithësisht një njësi financiare, në këmbim të një çmimi të rënë dakord. Fondet e kaluara tek Furnitori nëpermjet

 • Taksimi i profesioneve të lira, një politikë e drejtë tatimore

  Nga viti 2024, të gjithë të vetë-punësuarit, me të ardhura deri në 14 milionë lekë në vit, do të paguajnë tatim 15 përqind, ndërsa, për të ardhura vjetore mbi 14 milionë lekë, taksa do të jetë në 23 përqind.Një vendimmarrje e tillë vendos më në fund drejtësinë tatimore në segmentin e tregut të biznesit të vogël, për kategorinë e të vetëpunësuarve si profesionistë të lirë. Nisma u ndërmor nga Ministria

 • BSH: Tregu valutor do të mbetet subjekt i luhatjeve afatshkurtëra

  Analiza e fundit e bërë nga Banka e Shqipërisë thotë se tregu valutor ka qenë dhe do të mbetet subjekt i luhatjeve afatshkurtra. Gjithësesi pas një forcimi të shpejtë në periudhën maj-korrik, kursi i këmbimit të lekut është stabilizuar në periudhën gusht-shtator. Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko shpjegon pritshmëritë në vijim për ekonominë, sjelljet konsumatore dhe të bizneseve.

 • Vlerat e nismës “Një Brez, një Rrugë”

  Nisma “Një Brez, një Rrugë” nisi rrugëtimin e saj nga viti 2013, dhjetë vite më parë, me paraqitjen që i bëri në publik Presidenti kinez Xi Jinping përbën projektin më të madh të realizuar ndonjëherë, në kuadrin e tregtisë globale dhe marrëdhënieve ekonomike mes shteteve.Shtimi i ndjeshëm i marrëdhënieve tregtare dhe reduktimi i kostove të transportit në tranzitimin e mallrave, që nga Lindja e Largët

 • Ekspertët analizojnë të ardhurat nga rrjetet sociale

  Ekspertët thonë se vendimi për të taksuar të ardhurat nga rrjetet sociale nga janari 2024, bie në kundërshtim me nismën e qeverisë për të krijuar lehtësi dhe për të zhvilluar sektorin e IT në Shqipëri. Në intervistën për Radio Ejani Eksperti Said Duleviç shpjegon arsyet se përse ky vendim është i nxituar dhe do të ndikojë negativisht.

 • Sipërmarrjet prodhuese dhe mbrojtja e mjedisit

  Sistemi i Menaxhimit Mjedisor është në vëmendje të punës së qeverisë shqiptare. Ai nuk është thjesht dhe vetëm një sistem kontrolli. Përfaqëson një sistem që i përgjigjet përgjegjësive të ndërmarrjeve prodhuese, në kushtet e caktuara të mjedisit. Ky sistem është gjithashtu një sistem që redukton rreziqet mjedisore dhe krijon mundësi konkurruese. Përdorimi i efektshëm i ujit, energjisë dhe burimeve të tjera të lëndëve të para, të përdorura në prodhim, është një faktor që redukton kostot në të gjitha ndërmarrjet, por sidomos në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

 • Panairi i Kantonit dhe Ekspozita e Shangait, dy ngjarje prestigjoze të tregtisë ndërkombëtare

  Panairi i Kantonit përfaqëson panairin më të madh tregtar të organizuar ndonjëherë në botë. I zhvilluar çdo vit në pranverë dhe vjeshtë, që prej nisjes së tij në vitin 1957, gradualisht ai u shndërrua në një barometër të besueshëm të vitalitetit të ekonomisë së Kinës, përherë në zgjerim dhe përmirësim të vazhdueshëm, jo vetëm të sasisë, por edhe të cilësisë së mallrave dhe shërbimeve që paraqet. Ai përbën një mundësi të madhe për t’u shfrytëzuar nga ana e eksportuesve shqiptarë.

 • Përfitimet ekonomike nga Samiti i Tiranës i Procesit të Berlinit

  Më 16 tetor 2023, Shqipëria organizoi në Tiranë mbledhjen e nivelit të lartë, Samitin e Procesit të Berlinit. Procesi i Berlinit është një nismë e ish-Kancelares së Gjermanisë, Angela Merkel, në vitin 2014, për të ndihmuar në zhvillimin ekonomik dhe në bashkëpunimin rajonal më të ngushtë të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor: Serbisë, Malit të Zi, Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut, Kosovës dhe Bosnje-Hercegovinës, si dhe në përafrimin e tyre me korridoret e ndërlidhjes të Bashkimit Evropian. Procesi i Berlinit ka si plan kryesor planin e quajtur Axhenda e Konektivitetit(Ndërlidhjes). Fokusi është kryesisht në projekte të transportit, por dhe të ndërlidhjes energjetike. Një theks të veçantë ka marrë ndërlidhja dixhitale dhe tregu dixhital.

 • Taksa e pronës nga 2026 ndryshon. Zv.ministrja Vjero komenton taksën

  Nga 1 janari 2026 do të rriten detyrimet e taksës së ndërtesës për apartamentet dhe pronarët e bizneseve. Shtim të detyrimeve do të ketë edhe për pronarët e truallit dhe tokës bujqësore nga 1 janari 2028. Zv. Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Vasilika Vjero në një intervistë për mediat zbatimin e formulës së re.

 • Investuesit e huaj vlerësojnë mjedisin e biznesit në Shqipëri

  Më 26 tetor 2023, Shoqata e Investuesve të Huaj në Shqipëri paraqiti anketimin e saj vjetor “Mjedisi i biznesit në Shqipëri 2023”. Investitorët e huaj e vlerësojnë në përmirësim mjedisin e të bërit biznes në Shqipëri, me një rritje prej 6 pikësh, krahasuar me vitin 2022.