Në Kinë kërkohet nxitja e prodhimit të zgjuar
2023-06-14 11:06:49


Foto nga VCG

Kina duhet të grumbullojë më shumë burime për të forcuar aplikimin e teknologjive inteligjente të përparuara në prodhimtarinë e avancuar, si pjesë e përpjekjes së saj më të gjerë për të ndërtuar një sistem industrial modern të mbështetur nga ekonomia reale mes pasigurive të jashtme në rritje, thanë ekspertët dhe drejtuesit e kompanive.

Sipas tyre, Kina duhet të dyfishojë inovacionin vendas për të arritur përparime në teknologjitë kryesore në fushat kryesore.

Nevojiten gjithashtu përpjekje të shtuara për të zgjeruar bashkëpunimin ndërkombëtar për inovacionin shkencor dhe teknologjik për të inkurajuar më tej investimet e huaja në sektorin e prodhimit të teknologjisë së lartë në Kinë, shtuan ata, duke pasur parasysh se transformimi dhe përmirësimi i industrive tradicionale ka qenë në krye të agjendës së zhvillimit të vendit.

“Ka shumë rëndësi lëvizja e sektorit të prodhimit drejt prodhimit më të lartë, më të zgjuar dhe më të gjelbër përmes adoptimit të teknologjive të informacionit të gjeneratës së re, duke përfshirë inteligjencën artificiale, 5G dhe internetin industrial dhe edukimin e industrive në zhvillim me rëndësi strategjike”,- deklaroi Luo Zhongwei, studiues në Institutin e Ekonomisë Industriale të Akademisë Kineze të Shkencave Sociale.

Duke vënë në dukje se industria e prodhimit është themeli i ekonomisë kineze, Luo bëri thirrje për trajtimin e pengesave në teknologjitë kryesore në fusha të tilla si materialet bazë dhe programet kompjuterike, komponentët e saktësisë dhe pajisjet e nivelit të lartë, në mënyrë që të rritet kapaciteti inovativ i pavarur i vendit dhe të mbrohet siguria dhe stabiliteti i zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit.

“Po ashtu, vendi duhet të vazhdojë të avancojë hapjen e nivelit të lartë, të optimizojë strukturën e investimeve të huaja dhe të krijojë një mjedis të favorshëm biznesi për të tërhequr më shumë aktorë globalë për të investuar në komponentët bazë dhe pjesët kryesore të prodhimit të avancuar, si dhe në industritë e teknologjisë”,- shtoi Luo.

Autoritetet e larta kineze i kanë kushtuar rëndësi të madhe prodhimit dhe kanë theksuar nevojën për të përshpejtuar modernizimin e sistemit industrial, me ekonominë reale si shtyllë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Sipas ekspertëve, presidenti kinez Xi Jinping ka bërë të ditur se prodhimi është një sektor i domosdoshëm për Kinën dhe vendi do të përpiqet të ketë prodhimtari të nivelit të lartë për të realizuar përmirësime të gjithanshme.

Presidenti Xi ka theksuar, sipas tyre, përshpejtimin e ndërtimit të sistemit modern industrial të vendit të mbështetur nga ekonomia reale, pasi sipas tij, një sistem industrial modern është themeli material i një vendi modern. Ai shtoi se fokusi i rritjes ekonomike duhet të jetë në ekonominë reale për të siguruar një bazë të fortë materiale për kombin që të realizojë qëllimin e tij të dytë 100-vjeçar, ta kthejë Kinën në një vend modern të begatë, të fortë, demokratik, të përparuar kulturalisht, harmonik dhe të bukur.

Sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, Kina ka ruajtur pozicionin e saj si qendra më e madhe prodhuese në botë për 13 vjet rresht, duke përbërë gati 30 për qind të prodhimit global në vitin 2022.

Megjithatë, sektori i prodhimit të vendit u tkurr në maj. Sipas Zyrës Kombëtare të Statistikave, indeksi zyrtar i menaxherëve të blerjeve për sektorin e prodhimit të vendit ra në 48.8 në maj nga 49.2 në prill, nën kuotën prej 50 pikësh që ndan rritjen nga tkurrja.

“Duhet të bëhen më shumë përpjekje për të rritur mbështetjen e politikave, të tilla si ulja e taksave, përdorimi i tokës dhe furnizimi me energji elektrike për ndërmarrjet e përparuara prodhuese për të lehtësuar presionin e tyre dhe për të udhëhequr kapitalin për të rrjedhur në sektorin e prodhimit”,- tha Bai Ming, zëvendësdrejtor për hulumtimin e tregut ndërkombëtarëve në Akademinë Kineze të Tregtisë Ndërkombëtare dhe Bashkëpunimit Ekonomik.

Bai theksoi rëndësinë e nxitjes së më shumë kompanive gjigante të vogla që specializohen në sektorë të veçantë, zotërojnë një pjesë të lartë tregu dhe kanë kapacitete të forta inovative dhe teknologji thelbësore, si dhe formulimin e masave stimuluese për të inkurajuar inovacionin dhe për të rritur mbështetjen e financimit për të vogla dhe të mesme ndërmarrjeve.

“Ndërsa vendi po bën përpjekje për t’u shndërruar në një central elektrik prodhues, nevojitet më shumë nxitje për të promovuar aplikimin inovativ të internetit industrial dhe për të çliruar plotësisht vlerën e burimeve të të dhënave, të cilat janë kyçe për avancimin e industrializimit të ri”,- deklaroi Zhou Yunjie, president dhe drejtor ekzekutiv i gjigantit kinez të pajisjeve shtëpiake “Haier Group”.

Li Dongsheng, themelues dhe president i “TCL Technology Group Corp”, tha se sektori i prodhimit të teknologjisë së lartë është bërë një nxitës i rëndësishëm i zhvillimit ekonomik me cilësi të lartë në Kinë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Sipas tij, promovimi i inovacionit teknologjik dhe rritja e inputit të kapitalit janë thelbësore për rritjen e industrisë së prodhimit të teknologjisë së lartë.

Denis Depoux, drejtor menaxhues global i konsulencës “Roland Berger”, deklaroi se ndërmarrjet e huaja kanë qenë dhe shpresohet të mbeten kontribuuesit kryesorë në përpjekjet e modernizimit industrial të Kinës, veçanërisht në fusha si automatizimi industrial dhe digjitalizimi, ku shumëkombëshet kanë pozicione të forta globalisht, duke përfshirë Kinën.

Chen Duan, drejtor i Qendrës së Zhvillimit të Inovacionit për Integrimin e Ekonomisë Digjitale të Universitetit Qendror të Financave dhe Ekonomisë, deklaroi se për të përforcuar konkurrencën e industrisë prodhuese të Kinës në nivel global, është e rëndësishme të rriten investimet në kërkim dhe zhvillim në teknologjitë kufitare dhe fusha synime afatgjata, si dhe të përshpejtohet integrimi i thellë i teknologjive digjitale në industri të ndryshme.

Për më tepër, ekziston nevoja për të formuluar rregullat dhe standardet ndërkombëtare për teknologjitë bazë, tha Chen, duke shtuar se duhet të bëhen përpjekje për të derdhur më shumë kapital në trajnimin e talenteve të teknologjisë së lartë, pasi talenti luan një rol jetik në promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë të prodhimit.