“Tesla” do të ndërtojë megafabrikën e ruajtjes së energjisë në Shangai
2023-04-10 11:48:41

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Prodhuesi amerikan i makinave “Tesla Inc.” njoftoi të dielën se do të ndërtojë një megafabrikë të re në Shangai, e cila do t'i kushtohet prodhimit të produktit të kompanisë për ruajtjen e energjisë “Megapack”, shkruan “Xinhua”.

Fabrika e re është planifikuar të hapet në tremujorin e tretë të vitit dhe të fillojë prodhimin në tremujorin e dytë të 2024, tha Tesla në një ceremoni nënshkrimi të projektit në Shangai.

Fabrika e re fillimisht do të prodhojë 10.000 njësi Megapack çdo vit, e barabartë me rreth 40 GWh të ruajtjes së energjisë. Produktet do të shiten në mbarë botën.

Ai do të vendoset në Zonën e Posaçme Lin-Gang në Shangai, Zona Pilot e Tregtisë së Lirë.

Zbarkimi i fabrikës pritet të krijojë një grup tjetër industrial me vlerë mbi 100 miliardë juanë (14.6 miliardë dollarë amerikanë), tha Lu Yu, një zyrtar me Administratën e Zonës e Posaçme Lin-Gang.

Zhuang Mudi, zëvendëssekretari i përgjithshëm i qeverisë bashkiake të Shangait, tha se projekti do të ndihmojë në zhvillimin e industrisë së re të ruajtjes së energjisë dhe transformimin e gjelbër dhe me karbon të ulët të Shangait.

Lexoni tani>>> 


Në janar 2019, “Tesla” hapi terren në Gigafactory-in e saj në Shangai, duke u bërë i pari që përfitoi nga një politikë e re që lejon prodhuesit e huaj të makinave të krijojnë filiale në pronësi të plotë në Kinë.

Si Gigafabrika e parë e Teslës jashtë Shteteve të Bashkuara, uzina dorëzoi 710.000 automjete në vitin 2022, një rritje prej 48 për qind nga 2021-shi. Ajo është bërë qendra kryesore e eksportit të automjeteve të Tesla-s, me makina elektrike që shiten mirë në Azi-Paqësor, Europë dhe rajone të tjera.

Që nga viti 2019, Tesla ka rritur investimet në Lingang, duke zgjeruar kapacitetin e prodhimit të fabrikës së Shangait dhe duke ndërtuar më shumë objekte, duke përfshirë një fabrikë të prodhimit të supermbushësve.

Falë mjedisit të shkëlqyer të biznesit në Shangai dhe Zonës e Posaçme Lin-Gang, “Tesla Shanghai Gigafactory” ka një normë lokalizimi të zinxhirit industrial prej më shumë se 95 për qind, tha Tao Lin, zv.drejtor i “Tesla”. (Fatosi)