Industria NEV rimbush bazën e vjetër industriale të Kinës
2023-04-11 11:30:37

Kina verilindore po zhvillohet dita ditës si një qendër industriale automobilistike. Nga krijimi i një plani për industrinë e baterive deri tek dizenjimi i prodhuesve të automjeteve të reja me energji, rajoni përsëri merr një rol të rëndësishëm në industrinë e automobilave të Kinës. Një vend të rëndësishëm luan dhe industria e baterive të gjigantit gjerman të automobilave BMW, por dhe bashkëpunimi me AUDI-n dhe Tesla.

Me një reputacion si një qendër industriale automobilistike që shtrihet për disa dekada, baza e vjetër industriale e Kinës verilindore po përgatitet për një valë të re.

Nga krijimi i një plani për industrinë e baterive deri tek dizenjimi i prodhuesve të automjeteve të reja me energji, rajoni përsëri merr një rol të rëndësishëm në industrinë e automobilave të Kinës.

Një makinë BYD del nga linja e prodhimit në Hefei, provincën Anhui, më 30 qershor 2022. [Foto/VCG]

Në distriktin Tiexi të qytetit Shenyang, kryeqendra e provincës Liaoning, i cili dikur ishte zemra rrahëse e ish centralit industrial, industria NEV po ngrihet.

Vlerësohet se deri në vitin 2030, vlera e prodhimit të industrisë së re energjetike të Tiexi do të arrijë në 100 miliardë juanë (14.53 miliardë dollarë), me formimin e grupimeve përkatëse industriale si bateritë e litiumit, energjia e hidrogjenit dhe ruajtja e energjisë.

Në mars, EVE Energy Co Ltd, një nga prodhuesit kryesorë të baterive litium-jon në Kinë, hapi një bazë të prodhimit të baterive prej 10 miliardë juanë në Tiexi.

Projekti do të lidhë zinxhirët industrialë në rrjedhën e sipërme dhe të poshtme, duke kontribuar në ndërtimin e një qendre industriale të baterive në rreth, tha Guo Zhongxiao, shefi i Partisë së qarkut.

Së bashku me projektin e prodhimit të baterive të gjigantit gjerman të automobilave BMW në Shenyang, baza e prodhimit të prodhuesit kinez të baterive ofroi një paraqitje të shkurtër të industrisë së re të automjeteve me energji në rajon në lulëzim.

VCG

VCG

Pasi ndërtoi bazën e tij të prodhimit në Shenyang në më të madhin e grupit në botë, prodhuesi gjerman i makinave zgjodhi të ndërmarrë një hap vendimtar në strategjinë e tij të lëvizshmërisë elektronike në Kinë, duke bashkëpunuar më tej me rajonin dhe duke investuar në projektin e ri të energjisë prej 10 miliardë juanë. 

Në vitin 2022, marka gjermane pa shitjet e saj të modeleve elektrike të ruajnë një rritje të fortë, me rreth 42,000 automjete elektrike të dorëzuara te klientët në tregun kinez, 91.6 për qind më shumë nga viti në vit.

"Rëndësia e tregut kinez për BMW mbetet e madhe, veçanërisht në lidhje me automjetet elektrike," tha një zëdhënës i kompanisë për Xinhua.  Në vitin 2023, prodhuesi i makinave pret që pjesa e Kinës në shitjet totale të automjeteve me bateri elektrike "të vazhdojë të rritet ndjeshëm".

Një tjetër lojtar i shquar global që vështron potencialin e rajonit është prodhuesi gjerman i makinave luksoze Audi AG.

Duke bashkëpunuar me prodhuesin kryesor kinez të automobilave FAW Group Co., Ltd., kompania investoi mbi 30 miliardë juanë në një projekt NEV në qytetin Changchun, Provinca Jilin, i konsideruar si djepi i industrisë së automobilave të Kinës.

Projekti Audi FAW NEV, baza e parë e prodhimit të autoprodhuesit gjerman, posaçërisht për automjetet thjesht elektrike në Kinë, pritet të përfundojë dhe të funksionojë në fund të vitit 2024, me një kapacitet prodhimi vjetor të projektuar prej 150,000 automjetesh.

Po kështu, për gjigantin amerikan të prodhimit të automjeteve elektrike Tesla, potenciali i marketingut, mjedisi i shëndoshë i biznesit, burimet e bollshme kërkimore dhe zhvillimi, infrastruktura cilësore dhe burimet njerëzore të aftë e bëjnë rajonin një magnet të dytë.

Në qytetin port të Dalian, ekspozitat dhe qendrat e dorëzimit të Tesla China kanë fituar popullaritet dhe trafik të konsiderueshëm që kur prodhuesi i automjeteve elektrike uli çmimet e modeleve të tij të njohura të prodhuara në Kinë në fillim të këtij viti.

VCG

VCG

“Makinat elektrike që më parë konsideroheshin të papërshtatshme për motin e ftohtë të Kinës verilindore po fitojnë popullaritet në mesin e konsumatorëve për shkak të teknologjisë së përmirësuar të baterisë dhe menaxhimit, diapazonit të zgjatur të drejtimit dhe rrjeteve të zgjeruara të karikimit”, tha Ma Li, Drejtori i Përgjithshëm Rajonal i Tesla China.

Për të hyrë në tregun premtues, Tesla bashkohet me përpjekjet e provincës për të mbështetur konsumin e automjeteve elektrike dhe zhvillimin e shpejtë të objekteve përkatëse të infrastrukturës duke ndërtuar rrjetin dhe dyqanet e supermbushësve.

Në fund të vitit 2022, kishte 798 stacione karikimi në provincën Liaoning, duke përfshirë 184 në Shenyang.  Kjo do të thotë që drejtuesit e automjeteve elektrike mund të gjejnë një stacion karikimi çdo 6 kilometra ose 15 minuta vozitje në qytet, duke përmirësuar vazhdimisht përvojën e udhëtimit që sjellin automjetet elektrike.

"Paraqitja e zinxhirit industrial të automjeteve me energji të re ndihmon në promovimin e grumbullimit industrial dhe përshpejtimin e ndërtimit të një sistemi industrial modern. Liaoning do të aktivizojë dhe zgjerojë shtytësit e rinj të zhvillimit me një koncept të zhvillimit të gjelbër dhe do të promovojë më tej zhvillimin me cilësi të lartë të bazave të vjetra industriale."  tha Liang Qidong, nënkryetar i Akademisë së Shkencave Sociale Liaoning.

I nxitur nga industria e orientuar nga e ardhmja që zhvillohet me shpejtësi të plotë, rajoni synon të luajë një rol të rëndësishëm në industrinë e prodhimit të vendit dhe është optimist për të ardhmen.