Sateliti kino-francez zbulon shpërthime të rrezeve gama pas testit në orbitë
2024-07-10 14:51:33

Foto:CMG

Foto:CMG

Një satelit astronomik i zhvilluar bashkërisht nga Kina dhe Franca ka zbuluar së fundmi shpërthime të rrezeve gama që nga lëshimi i tij dy javë më parë, duke shënuar një fillim premtues për këtë projekt bashkëpunimi të nivelit të lartë midis dy vendeve, shkruan “Xinhua”.

Pas testeve në orbitë, platforma satelitore funksionon normalisht dhe sateliti ka krijuar lidhje në kohë reale me mbi 40 stacione komunikimi tokësore.

Të katërta ngarkesat kanë përfunduar me sukses testet e tyre të ndezjes, njoftoi Akademia Kineze e Shkencave (CAS).

Foto:CMG

Foto:CMG

Sateliti, Monitori i Objekteve të Ndryshueshme me Shumë Breza në Hapësirë (SVOM), u lëshua në 22 qershor. I montuar me katër ngarkesa shkencore të zhvilluara nga shkencëtarët kinezë dhe francezë, ai është aktualisht sateliti më i aftë në botë për vëzhgime të integruara me shumë gjatësi vale të shpërthimeve të rrezeve gama.

Midis katër ngarkesave, monitoruesi i rrezeve gama i zhvilluar nga Instituti i Fizikës së Energjisë së Lartë të CAS-it filloi testet në orbitë më 27 qershor dhe kapi me sukses shpërthimin e parë të rrezeve gama, të koduar GRB 240627B, në të njëjtën ditë. Kjo shënon rezultatin e parë të zbulimit në orbitë të satelitit SVOM.

Monitori zbuloi gjithashtu dy shpërthime shtesë të rrezeve gama më 29 qershor dhe 2 korrik. Rezultatet e tre shpërthimeve të rrezeve gama i janë dërguar Rrjetit të Koordinatave të Përgjithshme, një platformë bashkëpunimi ndërkombëtar për kërkimin e astronomisë.

Foto:CMG

Foto:CMG

Sateliti SVOM do të kryejë teste të ndryshme nga një qendër operimi dhe kontrolli satelitore nën CAS, me testet e vëzhgimit shkencor që pritet të fillojnë në gusht.

Shpërthimet e rrezeve gama, zakonisht shumë të shkurtra në kohëzgjatje, janë fenomenet shpërthyese më të dhunshme në univers pas Big Bengut dhe ato ndodhin gjatë rënies së yjeve masive ose bashkimit të yjeve kompakt binare. Vëzhgimi i thellë dhe hulumtimi i shpërthimeve të rrezeve gama do ta ndihmojë njerëzimin të kuptojë disa nga pyetjet themelore të shkencës, sipas Wei Jianyan, hetues kryesor kinez i SVOM.

Foto:CMG

Foto:CMG

“Objektivat kryesore shkencore të SVOM përfshijnë kërkimin dhe gjetjen e shpejtë të shpërthimeve të ndryshme të rrezeve gama, matjen dhe studimin gjithëpërfshirës të vetive të tyre të rrezatimit elektromagnetik, hetimin e energjisë së errët dhe evolucionin e universit përmes këtyre shpërthimeve dhe vëzhgimin e sinjaleve elektromagnetike të lidhura me valët gravitacionale”,- tha Wei. (Elona)