Kompania kineze ngre urën më të gjatë në hekurudhën Marka-Bangula në Malavi
2024-07-08 11:42:58

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Grupi i Zyrës së 20-të të Hekurudhave të Kinës (CR20), i kontraktuar për të rehabilituar hekurudhën 72 km nga Marka, stacioni kufitar jugor me Mozambikun, në Bangula në rrethin Nsanje, ngriti urën më të gjatë në hekurudhor të premten, njofton Xinhua.

Ura u përfundua me vendosjen e një trau T të parafabrikuar 20.6 metra, me peshë 38 tonë metrikë, në skelë. Kjo është një nga 20 urat e reja që po ndërtohen përgjatë shtrirjes, e cila do të ketë gjithashtu 40 tunele, 121 kanale të reja dhe katër stacione, sipas një deklarate të lëshuar nga kompania të premten.

I parashikuar të përfundojë deri në tetor 2025, projekti do të lehtësojë shkëmbimin e pasagjerëve dhe mallrave midis Zambias dhe portit të Beira, Mozambik, duke krijuar një kalim jetik detar për vendet e Afrikës Jugore. E quajtur "rruga e lumturisë që lidh botën" nga banorët vendas, hekurudha do të mbështesë importin dhe eksportin e mineraleve ndërkufitare, produkteve bujqësore dhe burimeve të tjera.

Ru Hong, drejtor i Departamentit të Menaxhimit të Inxhinierisë për Projektin e Hekurudhave Marka-Bangula në Grupin e 20-të të Byrosë Hekurudhore të Kinës, tha se përfundimi i hekurudhës do të "arrijë ndërveprimin e hekurudhave të Malavisë dhe Mozambikut" dhe do të mundësojë kalimin e produkteve bujqësore, mineraleve dhe mineraleve të Malavisë. burime të tjera për tregjet globale.

Hekurudha do të ndihmojë gjithashtu Zambias dhe vendet e tjera pa dalje në det të transportojnë burimet e tyre përmes Malavisë në portin detar, shtoi Ru. Hekurudha Marka-Bangula u shkatërrua nga përmbytjet në vitin 1997, duke e lënë atë plotësisht jashtë funksionit. CR20 filloi zyrtarisht rindërtimin në janar 2023.(Fatosi)