Autostrada që lidh qytetet më të mëdha të Xizang hapet për trafik
2024-07-01 17:42:47

foto nga Xinhua

foto nga Xinhua

Një autostradë e shkallës së lartë që lidh dy qytetet më të mëdha në Rajonin Autonom Xizang të Kinës jugperëndimore u hap zyrtarisht për trafik të dielën, duke shkurtuar kohën e udhëtimit midis qyteteve në gjysmë, tha departamenti rajonal i transportit, njofton Xinhua.

Autostrada, që lidh kryeqytetin rajonal Lhasa dhe Xigaze, qyteti i dytë më i madh i rajonit, shtrihet 245 km. Autostrada me katër korsi shkurton kohën e udhëtimit midis Lhasës dhe Xigazes nga rreth gjashtë orë në tre orë. Deri më tani, kilometrazhi i autostradave të shkallës së lartë në Xizang ka arritur në 1,196 km. Autostrada është një pjesë e autostradës kombëtare që lidh qytetin Ya'an në provincën Sichuan të Kinës jugperëndimore dhe kontenë Yecheng në prefekturën Kashgar të Rajonit Autonom Xinjiang Uygur të Kinës veriperëndimore.

"Autostrada e nivelit të lartë do të shërbejë si një kanal i rëndësishëm që lidh Lhasa dhe perëndimin e Xizang. Ajo gjithashtu do të luajë një rol vendimtar në optimizimin e mëtejshëm të strukturës së rrjetit rrugor rajonal, përmirësimin e kanalit kombëtar gjithëpërfshirës të transportit dhe lehtësimin e hapjes së mëtejshme të rajonit. në Azinë Jugore”, tha një zyrtar i departamentit rajonal të transportit.

Autostrada e shkallës së lartë shënon një tjetër zhvillim të rëndësishëm në transportin e Xizang-ut pasi linja hekurudhore prej 251 km që lidh Lhasën dhe Xigazen u vu në funksionim në vitin 2014.

Xigaze, e cila krenohet me rreth 50 për qind të prodhimit të elbit në malësi në Xizang, njihet si "hambari i Xizang". Selia tradicionale e Panchen Lama -- Manastiri Tashilhunpo -- ndodhet në zonën urbane të Xigazes.(Fatosi)