Përmbytjet katastrofike në Dubai, pamjet të dukshme edhe nga hapësira
2024-04-24 17:15:22

Përmbytjet në Dubai (Foto RTSH)

Përmbytjet në Dubai (Foto RTSH)

Reshjet e paprecedentë dhe të rrëmbyeshme zhytën nën ujë disa pjesë të Emirateve të Bashkuara Arabe javën e kaluar, duke ndalur jetën në Dubai dhe më gjerë, njofton RTSH. Përmbytjet ishin aq intensive sa satelitët mundën ta regjistronin atë nga hapësira disa ditë pasi retë u pastruan dhe ranë pikat e fundit të shiut.

Shiu më i dendur goditi zonat në veri dhe lindje të kryeqytetit të vendit, Abu Dhabi. Reshjet totale prej 100 deri në 200 mm ishin të zakonshme, por disa vende regjistruan gati 250 mm.  Kjo ishte ngjarja më ekstreme në vend që nga fillimi i regjistrimeve 75 vjet më parë.

Shiu i rrëmbyeshëm u shoqërua me një sistem më të madh stuhish javën e kaluar që përshkoi Gadishullin Arabik dhe lëvizi nëpër Gjirin e Omanit. I njëjti sistem solli gjithashtu përmbytje vdekjeprurëse në Omanin e afërt. Ngjarjet e reshjeve ekstreme si kjo po bëhen më të zakonshme ndërsa atmosfera ngrohet për shkak  të ndryshimeve klimatike të nxitura nga njerëzit . Një atmosferë më e ngrohtë është në gjendje të thithë më shumë lagështi dhe më pas ta lëshojë atë në formën e reshjeve të rrëmbyeshme.

Zonat e thata të cilave u mungon infrastruktura për t'u përballur me reshjet intensive kanë më shumë gjasa të përballen me periudha të përmbytjeve të konsiderueshme.(Fatosi)