Ekspertët kinezë dhe francezë kërkojnë të ardhmen shumëpalëshe në forumin e qeverisjes globale
2024-05-04 16:32:19

Xinhua

Xinhua

Më shumë se 100 ekspertë kinezë dhe francezë u mblodhën në Paris të enjten për të eksploruar mënyrat për të ndërtuar një të ardhme shumëpalëshe duke thelluar reformat e qeverisjes globale.

Në forumin e dytë Kinë-Francë mbi qeverisjen globale, ish-kryeministri francez Laurent Fabius tha se Franca dhe Kina ndajnë disa vizione të afërta, madje të njëjta, mbi qeverisjen globale, shkruan “Xinhua”.

Ai tha se multilateralizmi shfaqet si mënyra më efektive për të adresuar shumicën e çështjeve në botën tonë shumëpolare, në fusha të tilla si siguria, ekonomia, mjedisi dhe shumë të tjera.

Fabius u bëri thirrje të dy vendeve që të punojnë së bashku për të trajtuar sfidat globale, duke shtuar se duke praktikuar multilateralizmin e vërtetë, Franca dhe Kina do të përfitojnë të gjithë botën.

“Forumi, i mbajtur në vitin që shënon 60-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike kinezo-franceze, synon të mbështesë shpirtin e bashkëpunimit Kinë-Francë, të bashkojë më shumë konsensus dhe mençuri dhe të ndërtojë një strategji gjithëpërfshirëse dypalëshe më solide dhe dinamike partneriteti”,- tha Du Zhanyuan, president i Grupit Ndërkombëtar të Komunikimeve të Kinës (CICG), në fjalën e tij të hapjes.

Ai tha se forumi bëri thirrje për multilateralizëm të vërtetë dhe shtyrje përpara qeverisjes globale në një drejtim më të drejtë dhe më të drejtë. Ekspertët nga të dyja palët zhvilluan diskutime të thelluara mbi katër module, duke përfshirë ndërtimin dhe ruajtjen e paqes, shkencën dhe inovacionin dhe zhvillimin teknologjik, zhvillimin me karbon të ulët dhe të qëndrueshëm, si dhe shkëmbimet dhe mësimin e ndërsjellë midis qytetërimeve. Ata shprehën besimin e tyre të përbashkët se multilateralizmi i vërtetë është thelbësor në përmirësimin e qeverisjes globale dhe shtyrjen përpara ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin.

Forumi u sponsorizua nga Akademia e Studimeve Bashkëkohore të Kinës dhe Iniciativa Globale Kinë-Evropë-SHBA, nën drejtimin e Zyrës së Informacionit të Këshillit të Shtetit të Kinës dhe CICG-së. (Irma)