Kina u bën thirrje autoriteteve të Kosovës të ndalojnë përshkallëzimin e tensioneve
2024-04-23 19:06:50

Foto nga VCG

Një i dërguar kinez u bëri thirrje të hënën autoriteteve të Kosovës që të ndërpresin veprimet e njëanshme që përkeqësojnë tensionet dhe konfrontimin. Përshkallëzimi i tensioneve në veri të Kosovës gjatë periudhës së fundit, dhuna dhe incidentet e shpeshta të sigurisë në terren janë vërtet shqetësuese, tha Fu Cong, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara.

Plani i autoritetit të Kosovës për të shfuqizuar monedhën serbe dhe aktet e dhunshme, që synojnë serbët etnikë, kanë prishur seriozisht jetesën normale të komunitetit serb dhe kanë shkaktuar panik dhe tensione, i tha ai Këshillit të Sigurimit, duke shtuar se Kina shpreh shqetësimin e saj serioz për këto zhvillime. Ne i bëjmë thirrje autoritetit të Kosovës që të revokojë vendimet e paarsyeshme dhe të ndërpresë veprimet e njëanshme, që përkeqësojnë tensionet dhe konfrontimet.

Themelimi i një asociacioni të komunave me shumicë serbe është një pjesë e rëndësishme e Marrëveshjes së Brukselit të vitit 2013. Autoritetet e Kosovës kanë marrë angazhime të qarta në këtë drejtim dhe duhet t'i respektojnë ato me mirëbesim në ndërmjetësimin e saj, tha ai.

Qëndrimi i Kinës për Kosovën ka qenë konsistent dhe i qartë. Kina mbështet një zgjidhje të negociuar në kuadër të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit. Gjatë këtij procesi duhet të respektohet plotësisht sovraniteti, pavarësia dhe integriteti territorial i Serbisë.