Takimi Xi-Biden ka ndikim të rëndësishëm global
2023-11-20 11:39:28

E domosdoshme për t'u kthyer në rrugën e duhur

Presidenti Xi Jinping dhe Presidenti i SHBA Joe Biden kanë përfunduar takimin e tyre disa-orësh, duke prekur tema të tilla si inteligjenca artificiale, komunikimi ushtarak dhe kontrolli i rrjedhës së fentanilit, duke ngjallur shpresë se marrëdhëniet kino-amerikane mund të kthehen në rrugën e duhur.

Por ne duhet të zgjohemi edhe me kompleksitetin e marrëdhënieve dypalëshe. Raporti i Komisionit për Rishikimin Ekonomik dhe të Sigurisë SHBA-Kinë për vitin 2023, i publikuar vetëm një ditë para takimit, përmendi se "rezultati i takimeve të nivelit të lartë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës ka qenë thjesht premtimi për takime të mëtejshme", për të mos harruar disa raporte të njëanshme të mediave amerikane për Kinën, tregojnë se duhet bërë shumë për të përmirësuar marrëdhëniet dypalëshe.

Është e domosdoshme që të dy vendet të kthehen në rrugën e konkurrencës së menaxhuar, e cila është e favorshme për Kinën, si dhe për SHBA-në. Bashkëpunimi në tregti do të nxisë gjithashtu punësimin dhe zhvillimin në SHBA, ndërkohë që edhe Kina ka nevojë për një mjedis të jashtëm të qëndrueshëm si kurrë më parë për të stabilizuar ekonominë e saj.

Fakti që dy ekonomitë më të mëdha kanë arritur në një konsensus për AI dhe ndryshimet klimatike, përveç tregtisë, është inkurajuese. Në rrugën e qëndrueshme drejt rivendosjes dhe stabilizimit të marrëdhënieve, Kina dhe SHBA duhet të kërkojnë më shumë pikënisje për t'u takuar me njëra-tjetrën në gjysmë të rrugës.

Autor- Wang Yiwei, drejtor i Institutit të Çështjeve Ndërkombëtare në Universitetin Renmin të Kinës

Xinhua

Xinhua

Çeshtja e Tajvanit është ende vendimtare

Takimi Xi-Biden shënon një ngjarje kyçe, e cila nënkupton stabilizimin e marrëdhënieve kino-amerikane. Rëndësia e këtij takimi qëndron në mirëkuptimin e përbashkët të arritur përmes kornizës së "kthimit në Bali, drejt San Franciskos". Veçanërisht, çelësi qëndron në nevojën që SHBA t'i përafrojë fjalët e saj me veprimet dhe të mbajë angazhimet.

Ekziston një pabarazi e dukshme në konsistencën e veprimeve midis Kinës dhe SHBA-së. Ndërsa Kina demonstron koherencë në fusha të ndryshme, SHBA shfaq mospërputhje, veçanërisht në fusha të tilla si legjislacioni, administrata dhe ushtria, veçanërisht në çështjen e Tajvanit. Shkaku kryesor i mospërputhjes së SHBA-së qëndron në grupe të ndryshme të interesit politik që shfrytëzojnë çështjen e Tajvanit për përfitimet e tyre.

Për të ardhmen, SHBA duhet të përpiqet për qëndrueshmëri të brendshme dhe koherencë në të gjithë sektorët për të stabilizuar marrëdhëniet kino-amerikane. Përkeqësimi i vazhdueshëm i kësaj marrëdhënie kërcënon interesat e të dy kombeve dhe mund të ketë pasoja globale. Arritja e qëndrueshmërisë së brendshme dhe mbajtja e angazhimeve është thelbësore për SHBA-në për të rikthyer imazhin e saj. Ashtu siç thekson vazhdimisht Pekini, çështja e Tajvanit është një interes thelbësor dhe çdo veprim që cenon interesat thelbësore të Kinës do të provokojë kundërshtim të fortë nga qeveria dhe populli kinez, madje duke rrezikuar miqësinë kino-amerikane.

Autor Zhu Songling, profesor në Institutin e Studimeve të Tajvanit, Universiteti Union i Pekinit

Xinhua

Xinhua

eklarata e Sunnylands depërton kufijtë

Bota duartrokiti rigjallërimin e  marrëdhënieve kino-amerikane, veçanërisht për përpjekjen për të përmbushur objektivat e vendosura nga Marrëveshja e Parisit dhe përpjekjen për të realizuar ëndrrën e një të ardhmeje të përbashkët të qëndrueshme.

Tema kryesore e Deklaratës së Sunnylands e publikuar të martën pas bisedimeve të të dërguarve për klimën është bashkëpunimi, i cili nënkupton vullnetin e fortë të të dy vendeve për të punuar së bashku dhe për t'u bashkuar me përpjekjet globale në luftimin e ndryshimeve klimatike dhe arritjen e tranzicioneve të qëndrueshme.

Do të ketë të paktën pesë projekte bashkëpunimi në shkallë të gjerë për kapjen, shfrytëzimin dhe sekuestrimin e karbonit deri në vitin 2030, bashkëpunimin e grupeve teknike të punës për të adresuar emetimet e metanit dhe të tjera jo-CO2 GHG, dhe bashkëpunimin nënkombëtar të klimës midis shteteve, provincave dhe qyteteve që trajtojnë emetimet nga sektorët e energjisë, transportit, ndërtesave dhe mbetjeve.

Për më tepër, dialogët e politikave do të kryhen për të lehtësuar tranzicionin e energjisë, për të reduktuar emetimet e GS, për të zhvilluar ekonominë rrethore, për të përmirësuar efikasitetin e burimeve, për të përmirësuar bashkëpunimin nënkombëtar dhe për ta bërë COP28 një sukses. Veçanërisht, Forumi i Efiçencës së Energjisë Kinë-SHBA do të rifillojë për të thelluar shkëmbimet e politikave.

Duke e përkthyer dëshirën e fortë për bashkëpunim në mekanizma dhe veprime të prekshme bashkëpunuese si shkëmbimi i informacionit, shkëmbimi i përvojës, transferimi i njohurive dhe ndërtimi i kapaciteteve, Kina dhe SHBA janë në majë të arritjes së një të ardhmeje të përbashkët dhe të qëndrueshme.

Autor Li Wanxin, profesor i asociuar në studimet mjedisore, Universiteti i qytetit të Hong Kongut

Xinhua

Xinhua

Pajtimi i dallimeve të papajtueshme

Politikëbërësit e SHBA-së dhe Kinës nuk mund të mbrojnë me sukses rritjen ekonomike dhe sigurinë kombëtare të kombit të tyre nëse njëra ose të dyja superfuqitë krijojnë pamëshirshëm konfrontime financiare, ekonomike dhe ushtarake, që shkatërrojnë rritjen ekonomike dhe sigurinë kombëtare të kombit tjetër.

Pas takimit Xi-Biden, presidentët e të dy vendeve duhet të inkurajojnë politikëbërësit, grupet e mendimit dhe studentët e kombit të tyre që të përqendrohen në mënyrën sesi marrëdhëniet midis dy ekonomive më të mëdha dhe superfuqive ushtarake mund të fillojnë të përmirësohen në mënyrë graduale, në vend që të përkeqësohen në mënyrë katastrofike.

 Presidentët e SHBA-së dhe Kinës ndajnë përgjegjësinë për t'u mundësuar politikëbërësve aktualë dhe të ardhshëm të SHBA-së dhe Kinës të zbulojnë se si mbi 1.4 miliardë e 330 milionë njerëzit që ata përfaqësojnë mund të bashkëjetojnë paqësisht në sistemet tona të brishta të përbashkëta klimatike dhe financiare.

Prosperiteti i përbashkët ose shkatërrimi i përbashkët janë zgjedhjet me të cilat përballen politikëbërësit amerikanë dhe kinezë. Por teknologjia financiare dhe ushtarake e shekullit të 21-të e bën konfliktin e superfuqive të pafitueshëm.

Autor John Milligan-Whyte, kryetar i Fondacionit të Partneritetit Amerika-Kinë

Marrëdhëniet Kinë-BE duhet të përmirësohen

Takimi Xi-Biden është një arritje më vete, sepse pas vitesh konfliktesh tregtare mes Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, takimi ndez optimizëm për mundësinë e bashkëpunimit mes dy fuqive të mëdha.

Kina nuk ka menduar kurrë për një rend botëror multipolar pa SHBA-në në të dhe pozicioni i saj në takim udhëhiqet nga kjo qasje. SHBA dhe Kina ndajnë shumë gjëra në botën globale, siç janë SDG-të e OKB-së. Askush nuk mund ta ndryshojë lidershipin e SHBA-së, përveç vetvetes.

Takimi mund të ketë një efekt kthjelltës në BE, e cila, që nga viti 2019, e ka bërë qasjen e SHBA ndaj Kinës bazë të politikës së saj të jashtme, e cila tani përfshin proteksionizmin, formimin e blloqeve tregtare dhe shpërqendrimin e furnizimit global. Një politikë e tillë është e dëmshme për interesat e qytetarëve të BE-së.

Megjithëse BE-ja shihet si një praktikues dhe mbështetës kryesor i multilateralizmit dhe një rendi botëror shumëpolar, qasja e saj e stilit amerikan ndaj Kinës e ka vënë Brukselin në një pozicion të çuditshëm ku po ndihmon në forcimin e një rendi botëror unipolar.

Në Evropë, njerëzit mendojnë se takimi midis Biden dhe Xi do të ndihmojë në përmirësimin e ndjeshëm të marrëdhënieve midis BE-së dhe Kinës, diçka që Brukseli nuk është në gjendje ta bëjë vetë. Është e trishtueshme për BE-në që lidhjet e saj me Kinën mund të përmirësohen vetëm pasi marrëdhëniet kino-amerikane të përmirësohen.

Autore Jasna Plevnik, kryetare e Forumit Gjeoekonomik në Kroaci

Xinhua

Xinhua

Nevojiten role më konstruktive të medias

Takimi i rëndësishëm në San Francisko ka sjellë një fije shprese për përmirësimin e marrëdhënieve midis SHBA-së dhe Kinës. Megjithatë, pas takimit, media duhet të luajë një rol më konstruktiv.

Media kineze është përpjekur vazhdimisht të përmirësojë marrëdhëniet kino-amerikane duke ndarë përditësime të sakta dhe optimiste që nxjerrin në pah perspektivat pozitive për bashkëpunimin dhe zhvillimin e ndërsjellë. Në të kundërt, mediat amerikane dhe perëndimore shpesh adoptojnë një qasje armiqësore ndaj Kinës. Mediat perëndimore dhe ato amerikane shfaqin njëanshmëri, propagandojnë një narrativë negative dhe angazhohen në përhapjen e propagandës kundër Kinës.

Për të rikalibruar këtë narrativë, ka një nevojë urgjente që mediat perëndimore dhe ato amerikane t'i japin përparësi komunikimit dhe bashkëpunimit. Duke përqafuar një strategji që përfshin kapjen e rreptë të narrativës dhe drejtimeve kryesore të marrëdhënieve dypalëshe, ata duhet të demonstrojnë një gatishmëri për të respektuar interesat dhe shqetësimet thelbësore të vendeve të tyre përkatëse.

Duke promovuar bashkëpunimin reciprokisht të dobishëm, media mund të kontribuojë në kthimin e normalitetit në marrëdhëniet dypalëshe, duke përfituar jo vetëm të dy kombet, por edhe popujt në të dy vendet.

Autor Khalid Taimur Akram, drejtor ekzekutiv i Qendrës Kërkimore të Pakistanit për një komunitet me të ardhme të përbashkët, Islamabad

Takimi i shumëpritur Xi-Biden vjen pas një morie ndërveprimesh zyrtare të nivelit të lartë për të stabilizuar marrëdhëniet e tensionuara kino-SHBA në muajt e fundit.

Të gjithë sytë janë tani tek mënyra se si të dy udhëheqësit marrin masa për të rivendosur marrëdhëniet kino-amerikane dhe për të adresuar shqetësimet globale. Në frontin ekonomik global, Kina qëndron e përkushtuar për të mbështetur një bashkëpunim të hapur dhe gjithëpërfshirës shumëpalësh, siç u përsërit nga Presidenti Xi Jinping.

Duke evoluar nga një skenar i kërcënimit të SHBA-së për "shkëputje" dhe "çrrezikim" nën petkun e sigurisë kombëtare, në garancitë e fundit për "jo shkëputje", marrëdhëniet ekonomike të lëkundura kino-amerikane kanë nevojë për një angazhim dhe veprime më qetësuese nga anën amerikane.

Autor Ong Tee Keat, president i Grupit të Iniciativës  “Një brez, një rrugë” për Azi-Paqësorin

Kriza e Fentanyl ka nevojë për veprim sistemik të SHBA

Në takimin e tyre, presidentët Xi dhe Biden ranë dakord të rifillojnë bashkëpunimin dypalësh për të luftuar prodhimin dhe trafikimin mbarëbotëror të drogave të paligjshme, duke përfshirë drogat sintetike si fentanil, dhe krijimin e një grupi pune. Kjo pa dyshim do t'i ndihmojë shumë Shtetet e Bashkuara dhe të gjithë botën për të trajtuar kërcënimin e drogës.

Më shumë qytetarë amerikanë se kurrë po vdesin nga përdorimi i tepërt i fentanilit.

Vendi po përballet me sfida të ndërlikuara, duke përfshirë rritjen e shitjeve nga kompanitë farmaceutike, mbishkrimin nga mjekët dhe paaftësinë e qeverisë për të përballuar situatën.

Megjithë akuzat e pabaza që inkuadrojnë Kinën për krizën e fentanilit në SHBA, Kina ka bashkëpunuar për këtë çështje, që nga deklarimi i të gjithë gamës së substancave të lidhura me fentanilin si substanca të kontrolluara në vitin 2019.

Pretendimi se Kina dështoi të parandalonte futjen e fentanilit në SHBA është i rremë; qeveria kineze ka marrë masa aktive për të adresuar shqetësimet e SHBA. Kina gjithashtu vazhdon të kërkojë bashkëpunim nga SHBA për zbatimin e ligjit ndërkombëtar të kontrollit të drogës.

SHBA duhet të kuptojë se kriza mund të zgjidhet duke adresuar shkaqet rrënjësore të përdorimit të drogës, duke zgjeruar aksesin në trajtimin e varësisë dhe strategjitë e reduktimit të dëmit, dhe duke frenuar hyrjen e opioideve të paligjshme në Shtetet e Bashkuara.

Autor Ma Wei, asistent studiues në Institutin e Studimeve Amerikane, Akademia Kineze e Shkencave Sociale

Xinhua

Xinhua

Veprat flasin më shumë në komunikimin ushtarak

Është e rëndësishme të ndalohet përkeqësimi i marrëdhënieve kino-amerikane dhe të rivendosen shkëmbimet kino-amerikane, përfshirë nivelin ushtarak, për të menaxhuar rrezikun e konfliktit. Takimi mes presidentëve kinezë dhe amerikanë është një mundësi për të dy vendet për të ulur tensionet dhe për të nxitur bisedimet për të shmangur llogaritjet e gabuara dhe për të krijuar kushte të favorshme për të rifilluar komunikimin ushtarak dypalësh.

Megjithatë, SHBA duhet të ndalojë dërgimin e sinjaleve kontradiktore nëse sinqerisht dëshiron të rivendosë komunikimin ushtarak. Uashingtoni ka nisur provokime të përshkallëzuara dhe të shumëanshme kundër Kinës në vitet e fundit, duke bërë që marrëdhëniet ushtarake dypalëshe të goditen në një baticë të ulët. Në veçanti, në gusht 2022, ushtria amerikane siguroi mbulesë për kryetaren e atëhershme të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA Nancy Pelosi gjatë vizitës së saj provokuese në Tajvanin e Kinës, pavarësisht kundërshtimit të fortë të Pekinit.

Kina i përmbahet parimit se sovraniteti, dinjiteti dhe interesat thelbësore të saj janë të pacenueshme, ku çështja më e rëndësishme dhe jashtëzakonisht e ndjeshme është çështja e Tajvanit. SHBA ka thënë shumë herë se i përmbahet politikës së një Kine dhe është e gatshme të kryejë shkëmbime dhe bashkëpunim ushtarak në mënyrë të sinqertë dhe të hapur.

Shpresohet që ushtria amerikane të mund të shfrytëzojë rastin për të përputhur fjalët e saj me veprat dhe për të shtyrë përpara normalizimin e shkëmbimeve ushtarake kino-amerikane.

Autor  Li Daguang,  ekspert ushtarak

Shihni një Kinë të vërtetë

Në takimin e tyre në San Francisko, të dy presidentët ranë dakord të promovojnë shkëmbimet mes njerëzve. Udhëheqësi kinez përsëriti vlerën dhe rëndësinë e komunikimit njerëz-me-njerëz në nxitjen e mirëkuptimit nga një këndvështrim më personal dhe kulturor. David Haubert, mbikëqyrësi i qarkut të Kalifornisë për qarkun Alameda, tha në një intervistë të fundit se ai e ka vizituar Kinën 16 herë dhe i sheh meritat e saj.

Kur bëra udhëtimin tim të parë dhe mjaft të papritur në Kinë në vitin 1999, zotëria nga qyteti Chongqing i Kinës Jugperëndimore që më kishte ftuar më tha "harroje  gjithçka që mendon se di për Kinën. Asgjë nuk është e vërtetë". Pasi zbrita në tokë dhe pashë me sytë e mi, duke komunikuar me banorët e zonës, pashë lehtësisht pikën e tij.

Për fat të keq, klasa politike në Shtetet e Bashkuara është në një garë egoiste për t'u zgjedhur më shumë me manipulim dhe retorikë PR sesa duke përmbushur përgjegjësinë e saj për të qeverisur për njerëzit e vendit të tyre, e cila përfshin inkurajimin dhe promovimin e komunikimit ndërmjet njerëzve, njerëzit që ndajnë historitë e tyre personale, jetën dhe kulturën me njëri-tjetrin. Si një italo-amerikan që jetoj në Kinë me një familje kineze për më shumë se 20 vjet, jam krenar që jetoj në një vend që po ngrihet në paqe.

Autor  Mario Cavolo, një anëtar i vjetër jorezident i CCG

Afrimi kino-amerikan është jetik për botën

Duke qenë dy ekonomitë më të mëdha në botë, marrëdhënia midis Kinës dhe SHBA-së në mënyrë të pashmangshme mund të prekë pothuajse çdo komb në botë. Ndërvarësia e çdo kombi nga një zinxhir furnizimi thellësisht i ngatërruar dhe logjistika tregtare e bën të domosdoshme që këto dy fuqi të bashkëpunojnë dhe të shmangin fërkimet dhe antagonizmin e drejtpërdrejtë.

Është e pamohueshme që politikat e SHBA-së në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë po i japin formë marrëdhënieve të Bashkimit Evropian me Kinën dhe vende e rajone të tjera në botë. Kriza e Ukrainës, ku SHBA është një lojtar kyç, duke qenë furnizuesi më i madh i financave dhe armëve për Ukrainën, e ka afruar gjithnjë e më shumë BE-në me SHBA-në.

 Zhvendosja më e qartë e BE-së drejt koordinimit më të ngushtë me SHBA-në erdhi me Aktin e BE-së për gjysmëpërçuesit, i cili hyri në fuqi në shtator 2023, duke vendosur kufizime në aksesin e Kinës në tregun e gjysmëpërçuesve të BE-së. Kjo rregullore ndoqi Aktin e SHBA-së për gjysmëpërçuesit dhe shkencë të vitit 2022.

Një shembull tjetër i ndikimit të SHBA-së në vendimmarrjen evropiane është qëndrimi i ri i qeverisë italiane në lidhje me memorandumin e saj të mirëkuptimit me Kinën për ndërtimin e përbashkët të nismës “Një brez, një rrugë”, nënshkruar në vitin 2019. Ekspertët italianë lënë të kuptohet se Italia mund të mos rinovojë memorandumin e BRI-së, për shkak të presionit të SHBA. Nëse Italia tërhiqet vërtet nga marrëveshja, do të jetë një pengesë, jo për Kinën, por për Italinë dhe BE-në. BRI po rritet dhe më shumë se 150 vende dhe rajone dhe 30 organizata ndërkombëtare kanë bashkëpunuar në këtë kuadër.

Ky qëndrim i BE-së dhe të tjerët, i cili është kundërproduktiv për kombet dhe ekonomitë e BE-së, duhet të thyhet për të mirën e të gjithëve. Një lehtësim i tensioneve midis SHBA-së dhe Kinës do të kontribuojë në një ndryshim në politikën e BE-së, pavarësisht nëse duam apo jo.

Autor Husein Askary, nënkryetar i Institutit “Një brez, një rrugë” në Suedi

Sfidat globale kanë nevojë për qasje paqësore

Kina po përpiqet të sigurojë që  marrëdhëniet kino-amerikane të mbeten brenda sferës së konkurrencës në vend që të evoluojnë në një konflikt.

Kina preferon një politikë të diplomacisë së qetë, ashtu siç u përpoq për zgjidhjen e krizës së Ukrainës, ose duke ndihmuar në rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis Arabisë Saudite dhe Iranit, një ëndërr e gjatë e SHBA-së që i shërben interesave të Lindjes së Mesme dhe SHBA-së. Edhe në lidhje me krizën aktuale në Gaza, ne e gjejmë Kinën të përkushtuar për të mbështetur një zgjidhje diplomatike përmes përfshirjes së Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Shpresojmë se takimi Xi-Biden mund të ndihmojë SHBA-në të kuptojë shkallën e rrezikut nëse SHBA vazhdon të rrisë presionin ndaj Kinës. Nëse Kina i përgjigjet provokimeve të SHBA-së, ajo do të krijojë një botë të tensionuar dhe të paqëndrueshme plot probleme dhe kriza që do të prekin të gjithë dhe të gjithë do të humbasin.

Prandaj, ky samit vjen për t'i vënë të gjitha këto sfida në tavolinë para dy presidentëve në përpjekje për të gjetur një rrugë dhe mirëkuptim të përbashkët që të mbrojë interesat e të dyja palëve dhe të zvogëlojë frikën dhe sfidat.

Autor Hisham AbuBakr Metwally Mohamed, ekonomisti dhe studiuesi në Ministrinë Egjiptiane të Tregtisë dhe Industrisë

Marrëdhëniet dypalëshe, drejtimi i botës

Lloji i marrëdhënieve që Shtetet e Bashkuara dhe Kina do të vendosin do të jetë instrumental në përcaktimin e drejtimit që merr bota.

SHBA ka dëmtuar pozicionin e saj nga pikëpamja e Jugut Global dhe po mbështetet gjithnjë e më shumë tek NATO për të ruajtur pozicionin e saj hegjemonist.

Kina, nga ana tjetër, po njihet nga Jugu Global si një vend i dialogut, stabilitetit diplomatik dhe një vend që mbështet një rend ndërkombëtar me OKB-në dhe njerëzit në qendër të tij. Dallimi në qasje po bëhet gjithnjë e më i qartë. Problemi është se leksiku diplomatik i SHBA-së nuk di si të merret me ngritjen ekonomike të Kinës dhe një Kinë proaktive në botë.

 Ajo që dy liderët duhet të bëjnë tani e tutje është të gjejnë gjuhën e përbashkët, të mësojnë nga sukseset e vogla diplomatike të arritura, t'i përdorin këto arritje si referencë dhe pak nga pak të përpiqen të ecin përpara në çështje më komplekse. Para së gjithash, gjëja më e rëndësishme është që të dy liderët duhet të riafirmojnë dhe respektojnë vijat e kuqe që nuk duhet të kalojë secili.

Autor  Evandro Menezes de Carvalho, kreu i Qendrës për Studime Brazil-Kinë të Shkollës Juridike të Fondacionit Getulio Vargas në Brazil