Uniteti, mënyra e vetme për të kapërcyer sfidat e sotme
2023-11-20 11:23:47

foto nga

foto nga Xinhua

Fjalimi që Presidenti Xi Jinping mbajti në Samitin e  Liderëve të Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor në San Françisko të enjten e kaluar, vuri në dukje se Kina mbetet e përkushtuar për të ndjekur zhvillimin me dyert e saj të hapura.

Udhëheqësi i lartë kinez e bëri të qartë pa mëdyshje se ekonomia kineze, për të cilën tha se ishte "e bekuar" me qëndrueshmëri të fortë, potencial të madh dhe hapësirë të bollshme manovrimi, vazhdon të ketë premtime dhe aftësi të mëdha për rritje afatgjatë që mund t'i sigurojë botës vrulli dhe mundësitë e rritjes së saj.

Duke theksuar se vendi është i përkushtuar të ofrojë garanci më të mira institucionale për t'u mundësuar subjekteve të biznesit të të gjitha llojeve të ndajnë përfitimet e zhvillimit të tij dhe se po përpiqet të përafrohet me rregullat ekonomike dhe tregtare të standardeve të larta, ai u bëri një ftesë të ngrohtë komuniteteve të biznesit në të gjithë botën për të investuar dhe thelluar gjurmët e tyre në Kinë.

Ndërsa disa vende të zhvilluara zgjedhin verbërisht t'i drejtohen proteksionizmit, fjalimi i Presidentit Xi, së bashku me diplomacinë e tij shumë produktive dhe intensive me liderë të tjerë gjatë Javës së Liderëve të APEC-ut në San Françisko, duhet të shërbejë për të larguar shqetësimet e disa njerëzve të biznesit të huaj se ekonomia e dytë më e madhe në botë synon të kthehet brenda.

APEC u krijua 30 vjet më parë kur ekonomitë rajonale dhe bota po pyesnin se ku po shkonin gjërat në epokën e pas Luftës së Ftohtë.

Duke shtruar pyetjen se ku do të shkojë rajoni dhe bota gjatë 30 viteve të ardhshme, Xi nënvizoi rëndësinë e respektimit të "përqasjes së APEC-ut", duke thënë se mekanizmi kishte qenë "një ritëm për bashkëpunim ndërkombëtar", duke refuzuar pozitat e fqinjit lypës. politikat ose ngritjen e gardheve të larta rreth një oborri të vogël.

Duke vënë në dukje se tre dekada më parë rajoni kishte zgjedhur të ngrihej mbi mentalitetin e lojërave me shumën zero, ai  kërkoi që rajoni t’u qëndronte besnik parimeve të tij për të qenë të hapur dhe gjithëpërfshirës. Xi nënvizoi se Kina ishte e gatshme të punonte me të gjithë në Azi-Paqësor për të avancuar dhe zbatuar katër iniciativat që ai kishte propozuar, Nismën “Një brez, një rrugë” dhe nismat globale të zhvillimit, sigurisë dhe qytetërimit, të cilat kanë për qëllim promovimin e zhvillimit të përbashkët dhe përmirësimin e mirëqenies së të gjithë njerëzve.

Një mësim i rëndësishëm që Kina ka nxjerrë nga zhvillimi i saj mes ndryshimit të situatës ndërkombëtare gjatë atyre viteve është se problemet që shfaqen në procesin e zhvillimit mund të kapërcehen duke nxitur të gjithë palët e interesuara për të adresuar sfidat. Ky është një mësim që rajoni dhe bota mund të nxjerrin për të kaluar sfidat me të cilat përballen sot.

Në integrimin e saj në sistemin botëror, Kina ka konsoliduar më tej besimin e saj, mbi të cilin vepron në përputhje me rrethanat, se divergjencat midis vendeve, qofshin ato në ekonomi, tregti apo diplomaci, duhet dhe mund të zgjidhen vetëm përmes bashkëpunimit dhe dialogut, në vend të konfrontimit dhe rivalitetit. Kjo është arsyeja pse ajo gjithmonë kërkon të krijojë më shumë mundësi zhvillimi dhe përfitime për vendet e tjera.

Suksesi i Javës së Udhëheqësve të APEC në San Françisko vërteton plotësisht se shumica e konsiderojnë atë si një përpjekje të mirëpritur dhe të përbashkët.