• Samiti Kinë-Azi Qendrore, një epokë e re bashkëpunimi

  Samiti Kinë-Azi Qendrore që u mbajt në qytetin Xian të provincës Shaanxi të Kinës Veriperëndimore më 18 dhe 19 maj mbylli punimet e tij me nënshkrimin e deklaratës së Xian-it dhe miratimin e Listës së Arritjeve të këtij forumi të nivelit të lartë. Presidenti kinez Xi Jinping dhe krerët e shtetit të pesë vendeve të Azisë Qendrore njoftuan të premten vendimin për të përuruar zyrtarisht Mekanizmin e Samitit Kinë - Azi Qendrore. Të dy palët, Kina dhe vendet e Azisë Qendrore do ta organizojnë me radhë samitin, që do të zhvillohet një herë në dy vjet. Samiti i ardhshëm do të zhvillohet në Kazakistan në vitin 2025. Presidentët ranë dakord për krijimin e një sekretariati të përhershëm të mekanizmit në Kinë-Azi Qendrore. Gjashtë vendet arritën konsensus për të nxitur bashkëpunimin e thellë e të gjithanshëm, me përparësi transportin, ekonominë e tregtinë, investimet e industrinë, bujqësinë, energjetikën, doganat dhe shkëmbimet njerëzore. Studiuesja e pavarur e marrëdhënieve ndërkombëtare Silva Doçi komenton për Grupin Mediatik të Kinës këtë ngjarje me rëndësi globale

 • Partneriteti Kinë-Azinë Qendrore pritet të japë shumë rezultate

  Samiti Kinë-Azi Qendrore, u mbajt të enjten dhe të premten, pritet jo vetëm të forcojë marrëdhëniet, por edhe të nxisë bashkëpunimin dhe tregtinë midis Kinës dhe shteteve të Azisë Qendrore. Gjashtë komentues ndajnë pikëpamjet e tyre me China Daily mbi bashkëpunimin Kinë-Azinë Qendrore.

 • Ekspertët për popullsinë në plakje të Kinës

  Plakja e popullsisë së Kinës është një sfidë dhe një mundësi. Kina do të marrë masa për të trajtuar problemin e plakjes së popullsisë. Plakja e popullsisë rrit barrën e kujdesit për familjet dhe ushtron presion shtesë mbi shërbimet bazë publike, por gjithashtu mund të zgjerojë konsumin e mallrave dhe shërbimeve për të moshuarit dhe të promovojë inovacionin teknologjik.

 • Globalizimi i derivateve po rritet

  Investitorët e huaj përfitojnë nga zgjerimi i portofolit të produkteve të të ardhmes. Vendi do të vazhdojë të zgjerojë portofolin e produkteve të së ardhmes që investitorët e huaj mund të kenë akses, tha Fang Xinghai, nënkryetar i Komisionit Rregullativ të Letrave me Vlerë të Kinës, mbikëqyrësi kryesor i letrave me vlerë, gjatë një fjalimi kryesor në Forumin e 20-të të Tregut të Derivateve të Shangait,

 • Risitë e Forumit Ndërkombëtar për Demokracinë mbajtur në Pekin

  Më 23 mars u zhvillua në Pekin Forumi i 2-të Ndërkombëtar mbi Demokracinë: Vlerat e Përbashkëta Njerëzore, ku mbi 300 të ftuar nga më shumë se 100 vende e rajone. Pjesmarrëse në këtë Forum ishte dhe drejtorja ekzekutive e Institutit të Studimeve të Globalizimit dr. Marsela Musabelliu, e cila në një intervistë për Grupin Mediatik të Kinës flet për rëndësinë e këtij tubimi, por dhe rihapjen e Kinës,

 • Renminbi, historia e suksesit e monedhës kineze

  Monedha zyrtare kineze e emetuar një vit para shpalljes së Republikës Popullore të Kinës në vitin 1948 quhet Renminbi ose “monedha e popullit”. Që nga nisja e qarkullimit të saj kjo monedhë ka patur një ecuri me plot sfida, por mbi të gjitha arritje që kanë shoqëruar rritjen e ekonomisë kineze.Në ditët tona qasja e qeverisë kineze që drejton ekonominë e dytë botërore është rritja e ndërkombëtarizimit

 • Zgjedhjet vendore 2023, fushata dhe pritshmëritë

  Të dielën, më 14 maj shqiptarët do të votojnë për të zgjedhur 61 kryetarë bashkish dhe 3222 anëtarë të këshillave bashkiake. Në garë janë 145 kandidatë për kryetarë bashkish dhe 23,646 kandidatë për këshilltarë. Sipas Komisionit Qendror të Zgjedhjeve në këto zgjedhje garojnë 40 subjekte politike. Votimi do të nisë në orën 07.00 të mëngjesit dhe do të mbyllet në orën 19.00 të 14 majit, për t’i lënë

 • Samiti Kinë-Azi Qendrore, një epokë e re bashkëpunimi

  Samiti Kinë-Azi Qendrore që u mbajt në qytetin Xian të provincës Shaanxi të Kinës Veriperëndimore më 18 dhe 19 maj mbylli punimet e tij me nënshkrimin e deklaratës së Xian-it dhe miratimin e Listës së Arritjeve të këtij forumi të nivelit të lartë. Presidenti kinez Xi Jinping dhe krerët e shtetit të pesë vendeve të Azisë Qendrore njoftuan të premten vendimin për të përuruar zyrtarisht Mekanizmin e Samitit Kinë - Azi Qendrore. Të dy palët, Kina dhe vendet e Azisë Qendrore do ta organizojnë me radhë samitin, që do të zhvillohet një herë në dy vjet. Samiti i ardhshëm do të zhvillohet në Kazakistan në vitin 2025. Presidentët ranë dakord për krijimin e një sekretariati të përhershëm të mekanizmit në Kinë-Azi Qendrore. Gjashtë vendet arritën konsensus për të nxitur bashkëpunimin e thellë e të gjithanshëm, me përparësi transportin, ekonominë e tregtinë, investimet e industrinë, bujqësinë, energjetikën, doganat dhe shkëmbimet njerëzore. Studiuesja e pavarur e marrëdhënieve ndërkombëtare Silva Doçi komenton për Grupin Mediatik të Kinës këtë ngjarje me rëndësi globale

 • Partneriteti Kinë-Azinë Qendrore pritet të japë shumë rezultate

  Samiti Kinë-Azi Qendrore, u mbajt të enjten dhe të premten, pritet jo vetëm të forcojë marrëdhëniet, por edhe të nxisë bashkëpunimin dhe tregtinë midis Kinës dhe shteteve të Azisë Qendrore. Gjashtë komentues ndajnë pikëpamjet e tyre me China Daily mbi bashkëpunimin Kinë-Azinë Qendrore.

 • Ekspertët për popullsinë në plakje të Kinës

  Plakja e popullsisë së Kinës është një sfidë dhe një mundësi. Kina do të marrë masa për të trajtuar problemin e plakjes së popullsisë. Plakja e popullsisë rrit barrën e kujdesit për familjet dhe ushtron presion shtesë mbi shërbimet bazë publike, por gjithashtu mund të zgjerojë konsumin e mallrave dhe shërbimeve për të moshuarit dhe të promovojë inovacionin teknologjik.

 • Globalizimi i derivateve po rritet

  Investitorët e huaj përfitojnë nga zgjerimi i portofolit të produkteve të të ardhmes. Vendi do të vazhdojë të zgjerojë portofolin e produkteve të së ardhmes që investitorët e huaj mund të kenë akses, tha Fang Xinghai, nënkryetar i Komisionit Rregullativ të Letrave me Vlerë të Kinës, mbikëqyrësi kryesor i letrave me vlerë, gjatë një fjalimi kryesor në Forumin e 20-të të Tregut të Derivateve të Shangait,

 • Green Power (Fuqia e gjelbër) piloton sistemin e ri të energjisë

  Zhvillimi ekonomik i Kinës ka hyrë në një fazë të re, e karakterizuar nga zhvendosja e saj ekonomike nga rritja e shpejtë në zhvillim cilësor. Zbatimi i paradigmës së re të zhvillimit dhe promovimi i zhvillimit me cilësi të lartë është një ndryshim i thellë për rrugën kineze drejt modernizimit.

 • Plakja e popullsisë nuk ngadalëson modernizimin

  Modernizimi kinez është modernizimi i mbi 1.4 miliardë njerëzve - një numër më i lartë se popullsia e kombinuar e të gjitha vendeve të zhvilluara në botë. Rritja e shpejtë e popullsisë në plakje dhe rënia relativisht e ngadaltë, por e qëndrueshme e popullsisë në moshë pune dhe e fuqisë punëtore, kanë rritur raportin e varësisë së të moshuarve. Këto tendenca do të vazhdojnë edhe në dy dekadat e ardhshme.

 • Eksplorimi i hapësirës për përmirësimin e jetës së njerëzimit

  24 prilli shënon në Kinë Ditën e Hapësirës, caktuar në vitin 2016, në përkujtim me lëshimin e satelitit të parë të vendit, Dongfanghong 1 në të njëjtën ditë në vitin 1970. Shkencëtarët e hapësirës ajrore mbeten të përkushtuar ndaj misionit për të ndërtuar Kinën si një fuqi hapësinore dhe për të bërë përparime të rëndësishme në shkencë dhe teknologji. Kina po marshon drejt një fuqie hapësinore dhe

 • Risitë e Forumit Ndërkombëtar për Demokracinë mbajtur në Pekin

  Më 23 mars u zhvillua në Pekin Forumi i 2-të Ndërkombëtar mbi Demokracinë: Vlerat e Përbashkëta Njerëzore, ku mbi 300 të ftuar nga më shumë se 100 vende e rajone. Pjesmarrëse në këtë Forum ishte dhe drejtorja ekzekutive e Institutit të Studimeve të Globalizimit dr. Marsela Musabelliu, e cila në një intervistë për Grupin Mediatik të Kinës flet për rëndësinë e këtij tubimi, por dhe rihapjen e Kinës,