Partneriteti Kinë-Azinë Qendrore pritet të japë shumë rezultate
2023-05-25 10:08:35

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Bashkëpunimi pjesë e rëndësishme e diplomacisë së fqinjësisë

Nga Lu Shanbing, dekan i Institutit të Azisë Qendrore të Universitetit Veriperëndimor, Xi'an, provinca Shaanxi

Në 31 vjet që nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore (Kazakistani, Kirgistani, Taxhikistani, Turkmenistani dhe Uzbekistani) Kina i është përmbajtur parimit bazë diplomatik të fqinjësisë së mirë dhe partneritetit dhe e konsideron Azinë Qendrore një pjesë të rëndësishme. të diplomacisë së saj të fqinjësisë.

Këto parime kanë ndihmuar në forcimin e marrëdhënieve dypalëshe midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore. Marrëdhëniet janë forcuar gjithashtu sepse Kina dhe vendet e Azisë Qendrore mbështesin njëra-tjetrën dhe respektojnë sovranitetin dhe integritetin territorial të njëri-tjetrit, si dhe zgjedhjen e rrugës së zhvillimit.

“Paqja, harmonia, bashkëpunimi, mospërballja dhe mos kërkimi i krijimit të një sfere ndikimi” janë karakteristikat themelore të diplomacisë së Kinës me vendet e Azisë Qendrore. Kina dhe pesë vendet e Azisë Qendrore i kanë ngritur marrëdhëniet e tyre nga miqësia e fqinjësisë së mirë në partneritete strategjike dhe janë bërë fqinjë të mirë të vërtetë, miq të mirë, partnerë të mirë dhe një model për ndërtimin e një lloji të ri të marrëdhënieve ndërkombëtare në epokën e re.

Në fakt, Azia Qendrore u bë "grupi i parë i partnerëve strategjikë rreth Kinës", duke bërë arritje të jashtëzakonshme në fusha të ndryshme. Bashkëpunimi ekonomik midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore është bërë çakëlli që forcon marrëdhëniet dypalëshe. Të dyja palët kanë ngritur gjithashtu bashkëpunimin e tyre ekonomik nga kryesisht dypalësh në një kombinim të marrëdhënieve dypalëshe dhe shumëpalëshe, me tregtinë e mallrave dhe shërbimeve duke u bërë gjithnjë e më e larmishme dhe modeli i bashkëpunimit ka ndryshuar nga bashkëpunimi funksional në bashkëpunim të institucionalizuar. Rezultati është krijimi i një marrëdhënie ekonomike reciproke të dobishme të bazuar në respektin reciprok, përfitimin reciprok dhe fqinjësinë e mirë.

Ne besojmë fuqishëm se Samiti Kinë-Azi Qendrore, do të sjellë një periudhë tjetër të artë për Kinën dhe Azinë Qendrore në tre dekadat e ardhshme.

Kazakistani mirëpret formatin e ri të bashkëpunimit

Ruslan Izimov, studiues i Qendrës për Studimin e Azisë Qendrore dhe Kinës, Kazakistan

Marrëdhëniet midis pesë shteteve të Azisë Qendrore dhe Kinës kanë arritur një moment historik të rëndësishëm. Pak më shumë se 30 vjet më parë, vendet e Azisë Qendrore fituan pavarësinë dhe filluan të ndërtojnë një lloj të ri bashkëpunimi me fqinjin e tyre lindor. Marrëdhëniet midis pesë shteteve të Azisë Qendrore dhe Kinës kanë arritur një moment historik të rëndësishëm. Në këtë periudhë relativisht të shkurtër kohore, marrëdhënia e Kazakistanit me Kinën ka arritur nivelin e lartë të partneritetit të përhershëm gjithëpërfshirës strategjik, i karakterizuar nga ndërveprim shumëdimensional në të gjitha sferat e veprimtarisë.

Në kapërcyell të mijëvjeçarit, ne filluam të ndërveprojmë në një format shumëpalësh nën kuadrin e Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait, e cila u formua pas zgjidhjes së të gjitha çështjeve kufitare midis gjashtë vendeve dhe krijimit të një atmosfere besimi dhe fqinjësie të mirë.

Pikërisht 10 vjet më parë, Kina propozoi zhvillimin e përbashkët të një brezi ekonomik përgjatë Rrugës së Mëndafshit, duke rigjallëruar në këtë mënyrë arterien e lashtë që për shekuj kishte lehtësuar shkëmbimet midis popujve dhe qytetërimeve përgjatë rrugës. Brezi Ekonomik i Rrugës së Mëndafshit, të cilin presidenti Xi Jinping e propozoi në një fjalim në Universitetin Nazarbayev në Astana, Kazakistan, ka evoluar në nismën madhështore “Një brez, një rrugë”, e cila sot përfshin më shumë se 150 vende.

Gjatë dekadës së fundit vendet e Azisë Qendrore kanë luajtur një rol kyç në zhvillimin e nismës. Nuk është çudi që disa nga projektet më të mëdha të kësaj nisme janë zbatuar në Azinë Qendrore. Uzinat e reja, fabrikat, objektet e infrastrukturës dhe linjat e reja hekurudhore janë hapur dhe impiantet që prodhojnë energji të pastër janë bërë funksionale.

Falë përpjekjeve të përbashkëta të të gjitha palëve, ne kemi arritur të frenojmë pandeminë COVID-19, siç dëshmohet nga heqja e karantinës së fundit dhe kufizimeve të tjera këtë vit. Këtë vit Kina ka njoftuar gjithashtu se do të promovojë fuqishëm Iniciativën “Një Brez, një Rrugë”, do të promovojë bashkëpunimin shumëpalësh dhe do të ndihmojë në forcimin e globalizimit ekonomik. Këtë vit Kina do të presë gjithashtu Forumin e Tretë “Një Brez, një Rrugë për Bashkëpunim Ndërkombëtar”, ku Pekini ka të ngjarë të shpallë plane të reja për avancimin e nismës.

Nuk ka dyshim se në 10 vitet e ardhshme, Iniciativa “Një Brez, një Rrugë” do të arrijë majat e reja të zhvillimit, me Azinë Qendrore që do të vazhdojë të luajë një rol kyç në të. Progresi shkencor dhe teknologjitë e avancuara e kanë ndihmuar Kinën dhe vendet e tjera të ndërtojnë autostradën e madhe Evropë Perëndimore-Kinë Perëndimore dhe të hapin rrugë hekurudhore ndërkufitare midis Kinës dhe vendeve të Azisë Qendrore, të cilat e kanë bërë transportin më të përshtatshëm. Kjo nga ana tjetër ka lejuar Kazakistanin dhe vendet e tjera të Azisë Qendrore që të veprojnë edhe një herë si një urë multifunksionale midis Evropës dhe Azisë.

Turkmenistani, Uzbekistani dhe Kazakistani janë të lidhur me Kinën përmes një arterie të vetme gazi dhe një tubacion i ri që po ndërtohet dhe do të lidhë Kirgistanin dhe Taxhikistanin me Kinën. Për më tepër, projekti premtues i hekurudhës Kinë-Kirgistan-Uzbekistan po hyn në një fazë kritike. Kjo do të thotë që të pesë vendet e Azisë Qendrore kanë një bazë solide për forcimin e bashkëpunimit reciprokisht të dobishëm me Kinën.

Në këtë drejtim, ne kemi pritshmëri të mëdha nga Samiti Azi Qendrore-Kinë. Ka arsye për të besuar se samiti do të hapë një faqe të re në marrëdhëniet Kinë-Azi Qendrore bazuar në interesat ekonomike pragmatike, mirëkuptimin dhe besimin reciprok. Kjo është e rëndësishme sepse bashkëpunimi Azi Qendrore-Kinë mund të bëhet një model i marrëdhënieve reciproke të dobishme mes ksenofobisë në rritje, proteksionizmit tregtar dhe konflikteve rajonale.

Kirgistani pjesëmarrës aktiv në BRI

Igor Shestakov, një shkencëtar politik në Qendrën Ordo, Kirgistan

Kina është bërë një nga partnerët kryesorë tregtarë dhe ekonomikë të vendeve të Azisë Qendrore gjatë tre dekadave të fundit, veçanërisht për shkak të integrimit të projekteve të Brezit Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit me programet e zhvillimit të pesë vendeve të rajonit në dekadën e fundit.

Një arsye e rëndësishme për këtë është përkushtimi i udhëheqjes kineze për të përmbushur premtimet e saj në mënyrë që të promovojë zhvillimin paqësor të vendit, i cili ka pasur një ndikim të rëndësishëm në ndërtimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore me Kirgistanin dhe vendet e tjera të Azisë Qendrore. Ajo ka pasur gjithashtu një ndikim pozitiv në qasjen konceptuale ndaj aktiviteteve të Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait, sepse promovimi i përbashkët i paqes është një komponent i rëndësishëm i partneritetit gjithëpërfshirës nën kuadrin e SCO.

Në vitin 2022, duke shënuar 30 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore, Presidenti Xi Jinping theksoi se çelësi i bashkëpunimit të suksesshëm midis Kinës dhe pesë shteteve qëndron në respektin reciprok, fqinjësinë e mirë, solidaritetin dhe përfitim reciprok.

Në veçanti, përvoja e Kinës për kontrollin e COVID-19 dhe ofrimin e ndihmës mjekësore për vendet e Azisë Qendrore i ndihmoi këto të fundit të zbatonin masa më të mira parandalimi dhe kontrolli. Sa i përket Kirgistanit, ai mori grupin e parë të kompleteve të testimit dhe maskave për fytyrën në mars 2020 në një kohë kur ato ishin në mungesë në të gjithë botën. Pas kësaj, Kina dërgoi mjekë dhe punonjës të tjerë mjekësorë në Kirgistan, të cilët ndanë përvojën e tyre me mjekët vendës, duke i ndihmuar ata të luftojnë më mirë sëmundjen.

Kina i ka ofruar Kirgistanit një mbështetje thelbësore gjatë viteve për zbatimin e projekteve të mëdha të infrastrukturës, objekteve të furnizimit me ujë dhe strehimit për punonjësit e sektorit publik.

Një nga fushat e rëndësishme të bashkëpunimit rajonal është Brezi Ekonomik i Rrugës së Mëndafshit, i cili, në situatën aktuale ekonomike globale, mund të ndihmojë në stabilizimin e ekonomisë botërore dhe rritjen e potencialit investues të Azisë Qendrore. Si një nga projektet më strategjike të Brezit Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit, hekurudha Kinë-Kirgistan-Uzbekistan, kur të përfundojë, do të përmirësojë transportin dhe do të rrisë bashkëpunimin logjistik midis vendeve. Sipas ekspertëve, përfitimet e drejtpërdrejta nga hekurudha përfshijnë përmirësimin e aksesit në tregjet globale për vendet e Azisë Qendrore, infrastrukturë më të mirë tregtare dhe ekonomike dhe rritje të urbanizimit.

Projekti hekurudhor përfshin ndërtimin e urave, tuneleve, stacioneve dhe qendrave logjistike. Ndërtimi i banesave, rrugëve, magazinave dhe pikave të benzinës është gjithashtu pjesë e projekteve "Një Brez, një Rrugë", të cilat do të përmirësojnë aglomeracionin urban, do të krijojnë grupime ndërmarrjesh përpunuese dhe do të rrisin diversifikimin ekonomik. Kjo nga ana tjetër do të çojë në shfaqjen e qindra e mijëra ndërmarrjeve të tregtisë dhe shërbimeve, duke krijuar vende të reja pune dhe duke reduktuar migrimin e punëtorëve. E gjithë kjo, sipas disa ekonomistëve, do të çojë në një rritje të të ardhurave reale të popullit të Kirgistanit.

Megjithatë, për të forcuar vërtet bashkëpunimin e tyre ekonomik, Kina dhe vendet e Azisë Qendrore duhet të rrisin investimet dhe të ftojnë ekspertë, media dhe publikun që të vlerësojnë objektivisht rezultatet dhe perspektivat e bashkëpunimit ndërshtetëror, në mënyrë që të promovojnë dialogun midis njerëzve dhe ekspertëve nga të gjitha vendet.

Nga projektet e nismës “Një Brez, një Rrugë” përfiton dhe Taxhikistani

Karieva Farangis Abdurahimovna, studiuese në Akademinë Kombëtare të Shkencave të Taxhikistanit

Propozimi i Presidentit Kinez Xi Jinping për Brezin Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit dhe Rrugën Detare të Mëndafshit të shekullit të 21-të në vitin 2013 rezultoi më pas në një politikë të përbashkët zhvillimi të quajtur Nisma “Një Brez, një Rrugë”, e cila synon përmirësimin e rrugëve ekzistuese dhe krijimin e rrugëve të reja tregtare, transportin dhe ekonominë. korridoret që lidhin më shumë se 60 vende të Azisë, Evropës dhe Afrikës.

Taxhikistani mbështet Iniciativën “Një Brez, një Rrugë” sepse, ndër të tjera, do të forcojë bashkëpunimin me përfitim reciprok me Kinën në fushat e tregtisë, investimeve, transportit dhe komunikimit dhe do të ndihmojë në krijimin e një sistemi të ri transporti ndërrajonal, efikas dhe ekonomikisht të qëndrueshëm.

Iniciativa “Një brez, një rrugë” është një mega projekt me rëndësi të madhe historike për sa i përket perspektivës për bashkëpunim tregtar dhe ekonomik në dobi të të gjitha vendeve pjesëmarrëse, duke ndihmuar në përmirësimin e mirëqenies së njerëzve.

Për vendet e Azisë Qendrore, zbatimi i projekteve "Një brez një rrugë" do të krijojë një mundësi të mirë për të thelluar bashkëpunimin rajonal, për të zgjeruar shkallën e korridoreve të transportit dhe komunikimit dhe për të nxitur shkëmbimet kulturore. Kina mund të ketë propozuar Iniciativën "Një brez një rrugë", por të gjitha vendet e përfshira do të përfitojnë nga projektet e nismës.

Perspektivat e ringjalljes së Rrugës së Mëndafshit të lashtë po diskutoheshin në media për një kohë të gjatë, por pasi Pekini priti Forumin "Një brez një rrugë" për Bashkëpunim Ndërkombëtar në 2017 dhe në 2019, e gjithë bota i ktheu sytë nga Kina. Siç pritej, Rruga e lashtë e Mëndafshit është ringjallur me energji të përtërirë në shekullin e 21-të.

Perspektivat e bashkëpunimit të Uzbekistanit në BRI janë të larta

Shukhrat Isakulov, këshilltar i Qendrës BRI në Ministrinë e Turizmit dhe Trashëgimisë Kulturore të Uzbekistanit

Uzbekistani është një pjesëmarrës aktiv në projekte të shumta në kuadrin e Iniciativës “Një Brez, një Rrugë”, e cila ndihmon në përmirësimin e lidhjes së infrastrukturës dhe krijimin e korridoreve ekonomike që lidhin më shumë vende në Azi, Evropë dhe Afrikë. Projektet do të kontribuojnë gjithashtu në zhvillimin e marrëdhënieve tregtare të Uzbekistanit me vendet e tjera, veçanërisht me Kinën, e cila është një partner kryesor tregtar i më shumë se 140 vendeve. Modeli i ri i bashkëpunimit parashikon masa të tilla si koordinimi politik, lidhja e infrastrukturës, liberalizimi i tregtisë, lëvizja e lirë e kapitalit dhe forcimi i mirëkuptimit të ndërsjellë midis popujve mbi bazën e përfitimit të ndërsjellë dhe duke marrë parasysh interesat e çdo vendi.

Natyra unike e Iniciativës "Një brez një rrugë" qëndron në faktin se projektet e saj janë të hapura për të gjitha vendet dhe organizatat rajonale dhe globale. Ai është gjithashtu themeli i bashkëpunimit ekonomik dhe arsyeja për pozicionin udhëheqës të Kinës në projekte.

Me interes të veçantë për Uzbekistanin është Brezi Ekonomik i Rrugës së Mëndafshit, i cili së bashku me Rrugën Detare të Mëndafshit të shekullit të 21 përbën iniciativën "Një brez një rrugë" dhe duke filluar nga Kina, kalon përmes Azisë Qendrore dhe Azisë Perëndimore në Evropë (Detin Baltik) dhe Mesdhe.

Sa i përket Rrugës Detare të Mëndafshit të shekullit të 21-të, ajo fillon nga Kina dhe kalon përmes Azisë Juglindore, Azisë Jugore dhe Oqeanit Indian deri në Paqësor nga njëra anë dhe Gjirin Persik dhe Afrikë nga ana tjetër. Duke pasur parasysh gamën dhe gjeografinë e tij të zgjeruar, dhe duke qenë se lehtëson eksportet e mallrave, Uzbekistani gjithashtu ka interes të madh në Rrugën e 21-të Detare të Mëndafshit.

Në afat të shkurtër, Uzbekistani është i interesuar të përshpejtojë zbatimin e korridorit Kinë-Azi Qendrore-Azi Perëndimore. Marrëveshjet "Një brez një rrugë" përvijojnë projekte në fushat e ndërtimit të infrastrukturës, investimeve në objektet industriale, zhvillimit të burimeve natyrore, tregtisë, bashkëpunimit financiar, shkëmbimeve mes njerëzve, mbrojtjes së mjedisit dhe bashkëpunimit detar. E gjithë kjo do të tërheqë miliarda dollarë investime, do të ndihmojë në krijimin e infrastrukturës moderne, do të stimulojë trajnimin e personelit dhe do të krijojë vende të reja pune, të cilat do t'i shërbejnë interesave të Uzbekistanit.

Si një faktor i rëndësishëm në zgjerimin e bashkëpunimit në rajon nën kornizën "Një brez dhe një rrugë", ndërveprimet e Uzbekistanit me ekonomitë e tjera në mekanizmat e bashkëpunimit shumëpalësh përmes SCO-së, Dialogut të Bashkëpunimit të Azisë, Programit të Bashkëpunimit Ekonomik Rajonal të Azisë Qendrore dhe organizatave të tjera të ngjashme janë vendimtare.

Për financimin e projekteve, me iniciativën e Kinës u krijuan dy institucione të reja financiare: Banka Aziatike e Investimeve në Infrastrukturë dhe Fondi i Rrugës së Mëndafshit, të cilat kanë dhënë kredi për shumë vende dhe për këtë arsye i kanë ndihmuar ato të nxisin zhvillimin e tyre ekonomik. Për shembull, Uzbekistani ka nënshkruar një marrëveshje me Fondin e Rrugës së Mëndafshit për të marrë një kredi prej 585 milionë dollarësh për të investuar dhe zhvilluar sektorin e tij të naftës dhe gazit.

Portofoli i AIIB në Uzbekistan përbëhet nga projekte investimi në fushat e zhvillimit të infrastrukturës rurale, furnizimit me ujë dhe kanalizimeve, kujdesit shëndetësor, ndërtimit dhe rindërtimit të rrugëve dhe zhvillimit të energjisë.

Ne kemi besim për zbatimin e suksesshëm të të gjitha projekteve "Një brez një rrugë", pasi ato bazohen në barazi, respekt dhe besim të ndërsjellë.

Ekziston nevoja për të rritur miqësinë kino-turkmene

Muhammedova Ogulbagt, studente në Universitetin Northwest, Xi'an, provinca Shaanxi

Tradita unike e Kinës dhe zhvillimi i saj socio-ekonomik gjatë katër dekadave të fundit nuk janë asgjë më pak se të jashtëzakonshme. Unë kam dashur të studioj në Kinë që kur mësova në shkollë të mesme se Kina ishte pikënisja historike e Rrugës së Mëndafshit të lashtë në Lindje.

Presidenti turkmen Serdar Berdymukhamedov ka krijuar një mundësi që ne të dimë më shumë për Kinën duke prezantuar kurse të gjuhës kineze në universitetet e Turkmenistanit. Gjithashtu, shumë të rinj nga vendi ynë po ndjekin studimet e larta në Kinë.

Duke qenë se kam studiuar në Kinë që nga viti 2018, më duket populli kinez shumë i sjellshëm dhe i dobishëm.

Do të përpiqem të prezantoj elemente të reja të historisë, kulturës, traditës dhe sistemit të qeverisjes së Kinës në kurset kineze në Turkmenistan kur të kthehem në shtëpi. Ky do të ishte kontributi im për forcimin e miqësisë Kinë-Turkmenistan dhe avancimin e Iniciativës "Një brez një rrugë".