Globalizimi i derivateve po rritet
2023-05-29 10:44:07

Investitorët e huaj përfitojnë nga zgjerimi i portofolit të produkteve të të ardhmes. Vendi do të vazhdojë të zgjerojë portofolin e produkteve të së ardhmes që investitorët e huaj mund të kenë akses, tha Fang Xinghai, nënkryetar i Komisionit Rregullativ të Letrave me Vlerë të Kinës, mbikëqyrësi kryesor i letrave me vlerë, gjatë një fjalimi kryesor në Forumin e 20-të të Tregut të Derivateve të Shangait, i cili përfundoi te premten.

VCG

Një pamje e zonës Lujiazui në Shangai/VCG

Globalizimi i derivateve po rritet

Kina do të vazhdojë përpjekjet për të ndërkombëtarizuar tregun e saj të derivateve, i cili ndihmon në stabilitetin e zinxhirit të furnizimit dhe rritjen ekonomike me cilësi të lartë, thanë zyrtarët dhe ekspertët e industrisë në një ngjarje të industrisë të enjten.

Kjo do të ndihmojë institucionet jashtë shtetit të marrin pjesë më mirë në tregtimin e produkteve parësore, duke lehtësuar më tej çmimet e tyre dhe duke ofruar referenca më të sakta të çmimeve për ndërmarrjet, tha Fang.

Një total prej 23 produkteve të së ardhmes të përcaktuara tani janë të hapura për investitorët e huaj, me 96 përqind të tyre të dizajnuara bazuar në mallrat parësore. Deri në 39 produkte të së ardhmes dhe opsioneve të mallrave janë vënë në dispozicion të investitorëve të huaj institucionalë të kualifikuar për renminbi dhe 70 përqind e këtyre produkteve bazohen në mallrat parësore, tha ai.

Çmimet kanë mbetur të qëndrueshme në Kinë deri këtë vit, falë rimëkëmbjes së rritjes ekonomike dhe pritjeve të tregut. Por rreziqet në rritje nga deflacioni global, paqëndrueshmëria në tregun financiar ndërkombëtar dhe tensionet e vazhdueshme gjeopolitike kanë paraqitur sfida për zinxhirin global industrial, tha Fang.

Produktet primare, të cilat janë në ballë të zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit, shërbejnë si gurthemeli i ekonomisë. Prandaj, oferta dhe çmimet e tyre të qëndrueshme janë shumë të rëndësishme për stabilitetin ekonomik dhe sigurinë kombëtare. Çmimet e ardhshme, bazuar në data të ndryshme maturimi, mund ta bëjnë më të lehtë për kompanitë të rregullojnë oraret e tyre të prodhimit dhe shitjes së mallrave parësore, tha ai.

He Qingwen, kryetar i Exchange Financial Futures China, tha në forum se hapja e vazhdueshme e të ardhmes financiare mund të përmbushë më mirë kërkesën e menaxhimit të rrezikut të investitorëve të huaj, e cila është vënë në qendër të vëmendjes vitet e fundit për shkak të rritjes së paqëndrueshmërisë në tregjet e aksioneve dhe obligacioneve.

Programi Bond Connect i cili filloi në korrik 2017 mund të ndihmojë institucionet e huaja të përmirësojnë aftësitë e tyre në çmimet dhe menaxhimin e mallrave. Ndërsa institucionet mund të kontrollojnë rreziqet në mënyrë më efektive dhe të rrisin lidhjen e tyre të biznesit, asetet renminbi do të bëhen më tërheqëse globalisht nën këtë mekanizëm, tha ai.

Ndërkombëtarizimi është gjithashtu një nga shtatë masat kryesore që Shanghai Futures Exchange do të miratojë në vitet e ardhshme, sipas planit strategjik të bursës për 2023-2025, që u publikua në forum të enjten.

Produktet ndërkombëtare si nafta bruto, bakri dhe goma duhet të jenë më me ndikim dhe të gjejnë tërheqje më të madhe në tregun global deri në vitin 2025, gjë që do të ndihmojë në shërbimin më të mirë të ekonomisë reale, sipas planit.

Ndërkohë, shkëmbimi do të nxjerrë më shumë produkte ndërkombëtare, do të avancojë ndërkombëtarizimin e produkteve ekzistuese dhe do të forcojë bashkëpunimin ndërkufitar për të tërhequr më shumë investitorë nga e gjithë bota, ka përshkruar plani.

Që kur Shanghai Futures Exchange SHFE lançoi kontratat e së ardhmes të naftës së papërpunuar në juan, në mars 2018, produkti i parë ndërkombëtar që ofron akses të drejtpërdrejtë për investitorët ndërkombëtarë, ajo ka nxjerrë në treg pesë produkte të ngjashme me kalimin e kohës. 11 produkte të tjera të të ardhmes dhe opsioneve janë vënë në dispozicion të QFII-ve.

"Promovimi i hapjes sistematike është thelbësor pasi Kina synon të përmirësojë konkurrencën thelbësore dhe ndikimin ndërkombëtar të tregut të saj të së ardhmes. Duhet të bëhen përpjekje për të forcuar shkëmbimin dhe lidhjen me zinxhirët industrialë globalë, në mënyrë që tregu i të ardhmes kineze të jetë më tërheqës në nivel global”, tha kryetari i SHFE, Tian Xiangyang.

Autor Shi Jing me bazë në  Shangai