Ekspertët bëjnë thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar kundër gripit
2024-07-09 15:11:07

Xinhua

Xinhua

Ekspertët kanë kërkuar bashkëpunim ndërkombëtar për të luftuar gripin dhe sëmundjet infektive të frymëmarrjes gjatë një konference të mbajtur në Hainan, njofton “Xinhua”.

Nën temën “Parandalimi dhe kontrolli i integruar nga gripi në sëmundjet infektive të frymëmarrjes”, Konferenca Botërore e Gripit 2024 u zhvillua në Boao, një qytet bregdetar në Hainan.

Veprimtaria dyditore mblodhi rreth 100 ekspertë të parandalimit dhe kontrollit të gripit dhe profesionistë të shëndetit publik nga brenda dhe jashtë vendit.

Ata shkëmbyen dhe ndanë teknologji të avancuara globale të parandalimit dhe kontrollit për të rritur kapacitetin e reagimit ndaj pandemisë, duke synuar të ndërtojnë konsensus ndërkombëtar mbi rreziqet e gripit dhe rëndësinë kritike të parandalimit dhe kontrollit të tij.

Sipas konferencës, sistemi i monitorimit të gripit në Kinë është bërë një nga sistemet më të gjera dhe më efektive të monitorimit aktiv të sëmundjeve infektive në botë. Ai mund të kuptojë nivelin e aktivitetit të gripit dhe tendencat epidemike në kohë reale dhe të sigurojë bazën shkencore për kërkimin dhe zhvillimin global të reagentëve, përzgjedhjen e vaksinave dhe përdorimin e drogës.

Li Bin, nënkryetari i Komisionit Kombëtar të Shëndetit dhe president i Shoqatës Kineze të Mjekësisë Parandaluese, tha se Kina ka marrë pjesë aktive në përpjekjet globale për parandalimin dhe kontrollin e gripit. Kjo përfshin raportimin në kohë të epidemive, ndarjen e llojeve të viruseve dhe mbështetjen e ndërtimit të kapaciteteve në vendet në zhvillim për parandalimin dhe kontrollin e gripit.

Pjesëmarrësit theksuan gjithashtu se puna aktuale globale për parandalimin dhe kontrollin e gripit ende përballet me shumë sfida të paraqitura nga ndryshimet klimaterike globale, urbanizimi, intensifikimi i blegtorisë dhe tregtia më e lehtë ndërkufitare.

Xinhua

Xinhua

Ndërkohë, mutacioni dhe rikombinimi i viruseve të gripit vazhdojnë në mbarë botën dhe herë pas here ndodh edhe infeksioni i njerëzve me shpërthime të gripit me origjinë shtazore, që do të thotë se rreziku i pandemisë së gripit ekziston gjithmonë.

Ekspertët në konferencë theksuan se parandalimi dhe kontrolli i gripit dhe sëmundjeve të tjera infektive të frymëmarrjes është një detyrë afatgjatë dhe e mundimshme. Ata bënë thirrje për një bashkëpunim më të ngushtë midis qeverive dhe të gjithë sektorëve të shoqërisë për të rritur më tej ndërgjegjësimin e publikut për rreziqet e gripit, zhvillimin e vaksinave dhe ilaçeve më të avancuara dhe të përballueshme dhe për të shkurtuar kohën e përgatitjes për masat parandaluese dhe kontrolluese sa më shumë që të jetë e mundur.  (Fatosi)