Publikohet raporti hetimor mbi "Vendosjen e paligjshme në plazh" të anijeve luftarake që shkatërrojnë ekosistemin e shkëmbinjve koralorë në Renai
2024-07-08 19:41:31

Të hënën pasdite u publikua raporti hetimor mbi "Vendosjen e paligjshme në plazh" të anijeve luftarake që shkatërrojnë ekosistemin e shkëmbinjve koralorë në Renai, i shkruar bashkërisht nga Qendra Ekologjike e Detit të Kinës Jugore dhe Instituti i Kërkimeve për Zhvillimin e Detit të Kinës Jugore, institucione të Ministrisë së Burimeve Natyrore. 

Bazuar në sensorin e distancës satelitore dhe të dhënat e sondazhit në vend, "Raporti" ofron vlerësimin e parë gjithëpërfshirës dhe sistematik, të statusit të ekosistemit të shkëmbinjve koralorë në ishullin Renai, si edhe një analizë të thellë të shkaqeve të degradimit të tyre.

Raporti tregon se anijet luftarake filipinase janë "vendosur në mënyrë të paligjshme" për një kohë të gjatë, në Renai të ishujve Nansha të Kinës. Kjo ka dëmtuar rëndë diversitetin, stabilitetin dhe qëndrueshmërinë e ekosistemit të shkëmbinjve koralorë. 

Raporti vuri në dukje se faktori kryesor që çoi në shkatërrimin e ekosistemit të shkëmbinjve koralorë në Renai, ishte plazhi i paligjshëm i anijeve luftarake filipine dhe aktivitetet njerëzore të lidhura me to.

Raporti propozon që Filipinet duhet të pastrojnë zonën e anijeve luftarake, të eliminojnë burimet e ndotjes dhe të shmangin vazhdimin e shkaktimit të dëmeve të qëndrueshme dhe kumulative, në ekosistemin e shkëmbinjve koralorë rreth ishullit Renai.