Ekosistemi i inovacionit i hapur i Kinës, globalisht konkurrues
2024-07-08 16:19:24

Sesioni i tretë plenar i Komitetit Qendror të 20-të të Partisë Komuniste të Kinës, i planifikuar të mbahet në Pekin nga 15 deri më 18 korrik, do të fokusohet në çështjet që lidhen me thellimin e mëtejshëm të reformës dhe avancimin e modernizimit kinez, njofton CGTN.

Gjatë dekadës së fundit të strategjisë së zhvillimit të drejtuar nga inovacioni, Kina ka ndërtuar një ekosistem inovacioni të hapur dhe konkurrues globalisht.

Kina ka krijuar marrëdhënie bashkëpunimi me mbi 160 vende dhe rajone.

Aftësia e inovacionit të Kinës është përmirësuar vazhdimisht gjatë dekadës së fundit, me renditjen e saj në Indeksin Global të Inovacionit duke u kërcyer nga e 29-ta në 2014 në e 12-n në 2023.

Ekonomia kineze është e vetmja ekonomi me të ardhura të mesme midis 30 të parave.

Kina kishte tre nga pesë grupimet kryesore të shkencës dhe teknologjisë (S&T) në botë në vitin 2023, përkatësisht grupimet Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou, Pekin dhe Shanghai-Suzhou. Vendi ishte gjithashtu shtëpia e 24 nga 100 grupet më të mira S&T në botë.

Kina ka nënshkruar marrëveshje ndërqeveritare të bashkëpunimit shkencor dhe teknologjik me më shumë se 80 partnerë të Iniciativës “Një Brez, një Rrugë” (BRI) dhe ka bashkëpunuar me partnerët e BRI në mbi 1000 projekte kërkimore.

Vendi ka ngritur 20 qendra demonstrimi të teknologjisë bujqësore në vendet partnere të BRI. Ajo ka ngritur 53 laboratorë BRI në bujqësi, energji të re, natyrë dhe shëndet, dhe 70 parqe industriale jashtë shtetit në vendet partnere të BRI.(Fatosi)