Kina sheh rritje të fuqishme të tregtisë së jashtme, rritje kampione të ekspozitave ndërkombëtare
2024-07-08 16:56:10

foto nga CFP

foto nga CFP

Vlera e tregtisë ndërkombëtare të Kinës në mallra dhe shërbime arriti në një total prej 4.06 trilion juanë (rreth 560 miliardë dollarë) në maj 2024, duke u rritur me 7 për qind nga viti në vit, sipas Administratës Shtetërore të Këmbimit të Huajve më 28 qershor, citon CGTN.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Tregtisë të publikuara në prill, Kina mbeti eksportuesi kryesor i mallrave në vitin 2023 për të shtatën vit radhazi me peshën e saj në eksportet botërore në 14.2 për qind, duke mbajtur afërsisht të njëjtin nivel me vitin e kaluar.

Kjo tregoi se produktet cilësore kineze janë të mirëpritura nga tregu global. Ndërkohë, importet në tregun e madh të brendshëm të Kinës kanë ndihmuar në nxitjen e rritjes ekonomike të vendeve të tjera, tha ministria.

Një dritare në këtë rritje të fuqishme është Ekspozita Ndërkombëtare Ndërkombëtare e Importit në Kinë (CIIE), e cila paraqiti nënshkrimin e një numri rekord kontratash.

Edicioni i gjashtë i ekspozitës pa një total prej 78.41 miliardë dollarësh marrëveshje tentative të arritura për blerjet njëvjeçare të mallrave dhe shërbimeve, duke vendosur një nivel të ri.

Shifra përfaqëson një rritje prej 6.7 për qind nga ajo e vitit të kaluar, sipas Sun Chenghai, zëvendësdrejtor i Byrosë CIIE.

Numri i pakrahasueshëm i kontratave të nënshkruara dhe entuziazmi i madh i ekspozuesve ndërkombëtarë demonstrojnë edhe një herë se CIIE, si një platformë për hapjen e nivelit të lartë, si dhe një e mirë publike ndërkombëtare e ndarë nga bota, është një helikë e fortë për rritjen ekonomike globale. (Fatosi)