Shkencëtarët kinezë pritet të zhvillojnë konstelacionin kompjuterik të hapësirës
2024-07-05 12:55:55

Foto nga VCG

Laboratori Zhejiang i Kinës dhe “ADA Space”, një kompani e specializuar në shkencën dhe teknologjinë e internetit satelitore të inteligjencës artificiale, kanë rënë dakord të zhvillojnë së bashku një konstelacion kompjuterik të hapësirës, njoftoi “Science and Technology Daily”, shkruan “Xinhua”.

Aktualisht, fuqia llogaritëse tokësore është ende platforma kompjuterike dominuese, pavarësisht nga fakti se rrjeti i saj tokësor mbështetet në një sasi të madhe të konsumit të energjisë duke rezultuar në një rritje të mprehtë në kostot e fuqisë llogaritëse.

Laboratori Zhejiang dhe “ADA Space” kanë nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi strategjik për të promovuar zhvillimin e teknologjive kyçe, kërkimin inxhinierik dhe testimin dhe verifikimin për të ndërtuar konstelacionin kompjuterik të hapësirës.

Një rrjet kompjuterik i bazuar në konstelacionin kompjuterik të hapësirës mund të kursejë koston e lartë të fuqisë llogaritëse tokësore, të zvogëlojë vonesën e përpunimit të të dhënave dhe të minimizojë volumin e transferimit të të dhënave në rrjet.

Muajin e ardhshëm, “ADA Space” pritet të lëshojë një satelit të fuqisë llogaritëse të inteligjencës artificiale, që është një satelit informatik hapësinor. Sateliti do të fokusohet në verifikimin në orbitë të aftësive të përpunimit të të dhënave shumë-modale, me shumë detyra dhe me shumë skena. (Irma)