Sateliti i Kinës Fengyun-3F fillon shërbimet operative
2024-07-02 13:08:17

Foto nga Gunagming

Sateliti Fengyun-3F (FY-3F) filloi zyrtarisht shërbimet operacionale të hënën pas rishikimeve të testimit në tokë dhe të sistemit të aplikimit në orbitë dhe testeve operacionale, njoftoi operatori i sistemit të aplikimit tokësor, “China Meteorological”, shkruan “Xinhua”.

Sateliti FY-3F do të marrë përsipër detyrat në orbitë të satelitit FY-3C dhe do të ofrojë shërbime në fusha të tilla si parashikimi i motit, parashikimi i klimës, monitorimi i fatkeqësive dhe monitorimi i mjedisit.

I pajisur me 10 instrumente operacionale, sateliti është në gjendje të kryejë vëzhgime me spektër të plotë, me spektër të lartë dhe sasior. Këto aftësi rrisin ndjeshëm saktësinë e vëzhgimit të kushteve mjedisore globale atmosferike dhe sipërfaqësore, duke përfshirë informacionin e profilit të temperaturës dhe lagështisë atmosferike, gjurmët e gazeve dhe balancën e rrezatimit të Tokës.

Gjatë fazave të tij të testimit në orbitë dhe provës së funksionimit, sistemi satelitor-tokë funksionoi në mënyrë të besueshme, duke siguruar përparim të qetë të testimit. Ai ka treguar tashmë përfitime praktike duke monitoruar në mënyrë efektive ngjarjet e motit, siç janë reshjet e fundit të dendura në rrjedhën e mesme dhe të poshtme të lumit Yangtze.

Ai do të integrohet në rrjetin operacional së bashku me satelitët e tjerë meteorologjikë Fengyun në orbitë, duke shfrytëzuar avantazhet vëzhguese sinergjike për të mbështetur operacionet e saktë të monitorimit.

Sateliti u lëshua nga qendra e nisjes satelitore Jiuquan më 3 gusht 2023. (Fatosi)