Promovohet kërkimi në teknologjinë 6G
2024-07-01 17:37:20

foto nga

foto nga "China Daily"

Kina do të rrisë burimet për të avancuar ndërtimin e rrjetit 5G, për të zgjeruar aplikimin e teknologjisë 5G në fusha të ndryshme dhe për të promovuar kërkimin dhe zhvillimin e 6G, thanë zyrtarët dhe ekspertët në Samitin e 6-të Dixhital të Kinës, i cili përfundoi të premten në Fuzhou, provinca Fujian, njofton China Daily.

"Kina ka ndërtuar rrjetin më të madh 5G në botë me teknologjitë më të avancuara. Numri i stacioneve bazë 5G të vendit kishte tejkaluar 2.64 milionë deri në fund të marsit të këtij viti," tha Zhao Ce, nënkryetari i departamentit të zhvillimit të informacionit dhe telekomunikacionit në Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

Zhao tha se ministria do të bëjë më shumë përpjekje për të forcuar ndërtimin e rrjetit 5G në një mënyrë të rregullt dhe për të përshpejtuar aplikimet e tij industriale, për të shtyrë përpara R&D të 6G dhe për të forcuar shkëmbimin dhe komunikimin ndërkombëtar në teknologjinë, standardet dhe aplikimin e lidhur me 5G. Teknologjia pa tel super e shpejtë 5G është përdorur në 52 nga 97 kategoritë kryesore ekonomike, me aplikim në shkallë të gjerë të zgjeruar në miniera, porte dhe energji elektrike, tha ai. Për më tepër, Kina ka krijuar tashmë Grupin e Promovimit IMT-2030 (6G), një platformë kryesore në Kinë që promovon 6G dhe bashkëpunimin ndërkombëtar.

foto nga CFP

foto nga CFP

Kina ka zbuluar së fundi një plan për paraqitjen e përgjithshme të zhvillimit dixhital të vendit, duke u zotuar të bëjë përparim të rëndësishëm në ndërtimin e një Kine dixhitale deri në vitin 2025, me ndërlidhje efektive në infrastrukturën dixhitale, një ekonomi dixhitale të përmirësuar ndjeshëm dhe përparime të mëdha të arritura në dixhitale. risi teknologjike. Cao Ming, president i linjës së produkteve me valë në Huawei Technologies, tha se Kina po merr drejtimin në zhvillimin e 5G në të gjithë globin dhe 5G pritet të luajë një rol më të madh në forcimin e dixhitalizimit në një gamë të gjerë sektorësh që mbulojnë automjete të lidhura inteligjente dhe transportit inteligjent.

"Si teknologjia e komunikimit celular të gjeneratës së ardhshme, 6G integrohet me telekomunikacionin, perceptimin, llogaritjen, inteligjencën artificiale, të dhënat e mëdha dhe sigurinë," tha Cui Chunfeng, president i institutit kërkimor të ardhshëm të Institutit Kërkimor Mobile në Kinë, duke shtuar kërkimin mbi 6G, është ende në një fazë paraprake në mbarë botën.

Megjithëse nuk ka një përkufizim të pranuar universalisht për 6G, teknologjia parashikohet të sigurojë shpejtësi më të shpejta, vonesë më të ulët dhe më shumë gjerësi bande se 5G. Rrjeti 6G do të realizojë integrimin e thellë të botëve fizike dhe virtuale dhe do të ndërtojë një botë të re që do të shfaqë lidhjen inteligjente të gjithçkaje, tha Cui. Duke vënë në dukje sfidat e reja të sigurisë kibernetike janë shfaqur me zhvillimin dhe aplikimin e shpejtë të teknologjisë 5G, Qi Xiangdong, kryetar i kompanisë kineze të sigurisë kibernetike Qi-Anxin Technology Group, tha se kompania do të forcojë bashkëpunimin me transportuesit kryesorë të telekomit të vendit për t'i ndihmuar ata të merren me rritjen e sigurisë kibernetike nga rreziqet.

Qi tha se industria e sigurisë kibernetike e Kinës ka ruajtur normën vjetore të rritjes prej 15 deri në 20 për qind, ndërsa bëri thirrje për përpjekje për të rritur investimet në trajnimin e talenteve dhe rritjen e ndërgjegjësimit për sigurinë midis përdoruesve të internetit.(Fatosi)