Sondazhi i CGTN: 83.5% e të anketuarve vlerësojnë Pesë Parimet e Bashkëekzistencës Paqësore
2024-06-27 20:39:10

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Respektimi reciprok i integritetit territorial dhe sovranitetit, moskonfrontimi reciprok, mosndërhyrja reciproke në punët e brendshme të njëri-tjetrit, barazia dhe përfitimi i përbashkët, bashkëjetesa paqësore.

 

Pesë Parimet e Bashkëekzistencës Paqësore, të paraqitura nga Kina 70 vjet më parë, vazhdojnë të fitojnë vitalitet në komunitetin e sotëm ndërkombëtar.

 

Sipas një sondazhi global nga CGTN, 82% e të anketuarve e vlerësuan Kinën si një forcë të rëndësishme në ruajtjen e paqes në botë.

 

83.5% e të anketuarve vlerësojnë vlerat e sovranitetit, drejtësisë dhe demokracisë që përcillen nga Pesë Parimet e Bashkëekzistencës Paqësore, duke besuar se Kina do të kontribuojë në ndërtimin e një bote më të mirë për komunitetin ndërkombëtar.

 

Pas 70 vitesh me praktikë të gjerë, Pesë Parimet e Bashkëekzistencës Paqësore janë bërë një normë e dukshme, e prekshme, e realizueshme dhe e përsëritshme për menaxhimin e marrëdhënieve ndërkombëtare.

 

Midis tyre, parimi i barazisë sovrane ka fituar njohje të gjerë ndërkombëtare.

Vendet duhet të respektojnë interesat thelbësore të njëri-tjetrit dhe shqetësimet e mëdha.

 

Të dhënat tregojnë se 80.8% e të anketuarve shprehën vlerësim, duke besuar se vendet duhet të mbështesin barazinë, përfitimin reciprok dhe të kundërshtojnë hegjemonizmin, politikën e pushtetit dhe sanksionet arbitrare kundër vendeve të tjera.

 

Në sondazh, 78.4% e të anketuarve besojnë se zhvillimi është zgjidhja themelore për qeverisjen globale.

 

82% besojnë se vendet duhet të përqendrohen tek nevojat e veçanta të vendeve në zhvillim dhe të përpiqen të trajtojnë mosbalancimin dhe mangësitë, në zhvillimin midis vendeve të ndryshme.

 

84.7% kërkojnë që vendet të mbështesin bashkëpunimin e larmishëm, për të ruajtur stabilitetin dhe zhvillimin ekonomik global.