Vëllimi i mallrave në rrugë detare në Kinë shënoi rritje në 5 muajt e parë
2024-06-27 11:11:05

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Kina regjistroi një rritje të qëndrueshme në vëllimin e mallrave në rrugë detare në pesë muajt e parë të vitit, njoftoi të mërkurën Ministria e Transportit.

Zëvendësministri Fu Xuyin deklaroi në një konferencë për shtyp se nga janari deri në maj, rreth 3.9 miliardë tonë ngarkesë u transportuan përmes rrugëve detare në të gjithë vendin, duke shënuar një rritje prej 7 për qind në baza vjetore, shkruan “Xinhua”.

Sipas tij, përpunimi i kontejnerëve në portet në mbarë vendin i tejkaloi 130 milionë njësi TEU gjatë kësaj periudhe, rreth 8.8 për qind më shumë nga një vit më parë.

Fu theksoi se ndërtimi i porteve inteligjente është një përparësi kryesore për zhvillimin e transportit detar në Kinë, me synimin për të përshpejtuar automatizimin e objekteve të ndryshme portuale.

Aktualisht, vendi ka ngritur 21 porte kontejnerësh dhe 28 porte të thatë me shumicë që funksionojnë automatikisht.

Gjatë pesë muajve të parë të vitit, investimi në asetet fikse në transportin detar të vendit arriti në 78.6 miliardë juanë (rreth 11.1 miliardë dollarë amerikanë), duke u rritur me 7.2 për qind në baza vjetore dhe duke mbetur në një nivel të lartë, sipas Fu. Ky investim ka financuar projekte të mëdha infrastrukturore si Kanali Pinglu, i cili pritet të forcojë lidhjen midis Rajonit Autonom Guangxi Zhuang të Kinës jugore dhe vendeve të Azisë Juglindore, sipas zëvendësministrit.

Vëllimi i mallrave në rrugë detare në Kinë arriti një rekord vjetor prej rreth 9.4 miliardë tonë në vitin 2023, sipas të dhënave nga Ministria e Transportit. (Elona)