Kina zbulon mashtrimet më të zakonshme teksa fillon fushata ndërgjegjësuese
2024-06-27 11:00:13

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Ministria e Sigurisë Publike në Kinë zbuloi 10 mashtrimet më të përhapura të telekomunikacionit dhe informatike në vend, një ditë pasi nisi një fushatë mbarëkombëtare ndërgjegjësuese për mashtrimet.

Ministria bëri të ditur se mosha mesatare e viktimave të telekomit dhe mashtrimeve informatike në vitin 2023 ishte 37 vjeç, me 62.1 për qind të viktimave të moshës midis 18 dhe 40 vjeç dhe 33.1 për qind midis 41 dhe 65 vjeç.

Pothuajse 88.4 për qind e të gjitha rasteve të mashtrimit të telekomit dhe të informatikës të raportuara në të gjithë vendin përfshinin 10 lloje të zakonshme mashtrimi, duke përfshirë skemat e investimeve të rreme dhe imitimin e mbështetjes logjistike të tregtisë elektronike, shkruan “Xinhua”.

Mashtrimet me klikime në internet kryesuan listën, shpesh duke joshur studentët dhe njerëzit me të ardhura të ulëta me premtimet për të fituar para të lehta.

Investimet false dhe produktet financiare ishin një tjetër kërcënim i madh, me mashtruesit që krijonin besueshmëri përmes këshillave për investime e që më pas përfitonin akses në fondet e tyre.

Mashtrimet e blerjeve të rreme në internet panë gjithashtu rritje, me mashtruesit që postonin reklama në internet dhe joshin viktimat në transaksione të drejtpërdrejta.

Mashtrime të tjera të spikatura përfshinin huatë e rreme, mashtrimet e takimeve në internet dhe mashtrimet e shitjeve të produkteve të lojërave.

Duke publikuar rastet tipike të mashtrimit dhe taktikat më të fundit, autoritetet kineze synojnë të përmirësojnë ndërgjegjësimin e publikut për mashtrimin dhe aftësinë për ta parandaluar atë. (Elona)