Kina synon të thellojë reformën mjekësore dhe shëndetësore në vitin 2024
2024-06-25 15:05:03

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina planifikon të veprojë për të ofruar akses më të mirë dhe më të lehtë në shërbimet publike mjekësore dhe të kujdesit shëndetësor, veçanërisht në nivelin primar, dhe të reduktojë barrën financiare të pacientëve këtë vit, si pjesë e përpjekjeve për të thelluar reformën e sistemeve mjekësore dhe të kujdesit shëndetësor, shkruan “CGTN”.

Në një konferencë kombëtare mbi zhvillimin shëndetësor të Kinës dhe thellimin e reformës së kujdesit shëndetësor, politikëbërësit dhe praktikuesit diskutuan tema duke përfshirë reformat në spitalet publike, furnizimin me ilaçe dhe sigurimin mjekësor.

Kina ka publikuar një listë të detyrave të reformës së kujdesit shëndetësor për vitin 2024, duke propozuar masa në lidhje me shërbimet publike të kujdesit shëndetësor, zhvillimin e spitaleve publike dhe reformën e barnave.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Vendi do të vazhdojë të rrisë kapacitetin e shërbimit të kujdesit shëndetësor publik në nivelin primar, të thellojë reformën e sistemit të pagesave në spitalet publike dhe të përmirësojë sistemet e tij të sigurimit të kujdesit shëndetësor për të përmbushur më mirë nevojat e njerëzve dhe për të ulur kostot e tyre mjekësore, sipas dokumentit.

Reformat e këtij viti do t'i japin gjithashtu më shumë peshë çështjeve të tilla si përparimi teknologjik mjekësor, diagnoza dhe trajtimi me shumë nivele dhe shërbimet e dixhitalizuara.

Trajtimi i problemit të shpenzimeve të larta mjekësore ka qenë një pjesë e rëndësishme e reformës mjekësore dhe shëndetësore të Kinës.

Për këtë qëllim, Kina ka nisur nëntë raunde të programeve të prokurimit të barnave me shumicë që nga viti 2018 dhe ka zgjeruar gradualisht reformën e çmimeve të shërbimeve mjekësore.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Pritet që programi i blerjes me shumicë të mbulojë 500 ilaçe këtë vit dhe reformat pilot të çmimeve të shërbimeve mjekësore do të kryhen në tre rajone të nivelit provincial, sipas autoriteteve shëndetësore. (Fatosi)